Trei reguli esenţiale pentru a-ţi ajuta copilul să aibă parte de un somn odihnitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Somnul este un factor extrem de important în dezvoltarea armonioasă a copiilor şi un aspect de care părinţii ar trebui să ţină cont din prima zi de viaţă a celui mic.

Primii ani de viaţă ai copilului sunt extrem de importanţi mai ales prin prisma faptului că atunci se formează o mulţime de obiceiuri care îl vor influenţa de-a lungul vieţii. Somnul este unul dintre aceste obiceiuri care trebuie educate în mod corect, conform psychologytoday.com.

1. Copiii trebuie expuşi la lumina soarelui imediat după ce s-au născut pentru a se adapta la noul program de somn. Nou-născuţii au, de regulă, un orar de somn diferit pe care îl păstrează din viaţa intrauterină. De aceea, pe timpul zilei trebuie expuşi la lumină, afară, pentru a se obişnui cu succesiunea noapte-zi, nu numai la lumina artificilă şi destul de slabă din casă. Va dura o vreme până când ritmul circadian (ciclul de 24 de ore care are loc la nivel fizic, mental şi comportamental, ca răspuns al organismului la alternanţa lumină-întuneric-n.r.) se va seta. 

Ca o regulă generală, ritmul circadian se poate schimba cu o oră în fiecare zi, în cel mai bun caz, prin urmare trebuie să aveţi răbdare şi să fiţi constanţi cu rutina stabilită. Acest ritm ajută şi la obişnuirea copilului să mănânce la orele pe care le stabiliţi, pentru că şi mesele se supun aceloraşi reguli circadiene. De altfel, dacă copilul dumneavostră nu poate să mănânce micul dejun în timpul anilor de şcolă pentru că se trezeşte prea devreme şi afară nu s-a luminat suficient de mult, puteţi cumpăra o cutie cu lumină, special creată pentru ajustarea ritmului circadian. 

2. Nu faceţi nimic pentru a le induce copiilor anumite anxietăţi legate de somn. Copiii, la fel ca şi adulţii, sunt predispuşi la anumite temeri legate de perioada somnului. De aceea, metoda prin care copilul trebuie lăsat să plângă până adoarme, de care mulţi părinţi ţin cont şi în ziua de azi, nu este cea mai fericită alegere. Insomnie, coşmaruri şi urinatul în pat sunt numai câteva dintre problemele care pot să apară în urma unei astfel de atitudini extreme de educaţie. Recomandat este ca în primul an de viaţă să puneţi pătuţul copilului în camera dumneavoastră sau să dormiţi cu el în acelaşi pat, ţinând cont de faptul că cei mici se simt în siguranţă când dorm alături de un adult. Prin urmare, câţiva ani de dormit în acelaşi pat sau cameră cu un copil mic vă pot scuti să aveţi mai târziu probleme cu un copil de vârstă mai mare care se trezeşte noaptea sau udă patul.

3. Lăsaţi copiii să doarmă cât au nevoie, dacă nu trebuie treziţi pentru a face un lucru anume, cum ar fi mersul la şcoală. Este un lucru dovedit că nevoia de somn creşte în timpul adolescenţei, însă cei mai mulţi sunt privaţi de somn din cauza obligaţiilor şcolare. Adolescenţii întâmpină dificultăţi atunci când trebuie să se ducă la culcare înainte de ora 23:00, din cauza modificării ritmului circadian, dar apoi trebuie să se trezească devreme ca să meargă la şcoală. Cu o medie de 9 sau 10 ore de somn pe noapte necesare la această vârstă, când în organism se petrec o mulţime de schimbări hormonale, nu este de mirare că mulţi adolescenţi au dificultăţi de învăţare şi probleme de comportament. Părinţii ar trebui să nu-i oblige în vacanţe sau în weekend să meargă la culcare la ore fixe, ci să-i lase să se culce şi să se trezească atunci când simt nevoia (asta în cazul în care nu pierd vremea la calculator, televizor sau pe telefonul mobil).

Oamenii nu au ajuns să cunoască prea multe lucruri exacte despre somn şi chiar dacă se ştie, la modul general, că avem nevoie de o medie încadrată între 7 şi 9 ore de somn într-o perioadă de 24 de ore, nu cunoaştem cum ar trebui să se împartă acest interval de timp de la persoană la persoană. Astfel, dacă un copil se trezeşte foarte devreme sau dacă simte nevoia să doarmă în timpul zilei acest lucru nu înseamnă neapărat că are o problemă, ci că aşa îşi acoperă el nevoia de somn. De asemenea, nevoia de somn variază pe parcursul vieţii, aşa că este bine să fim atenţi la aceste schimbări pentru a ne desfăşura activităţile de zi cu zi fără impedimente.

Citiţi şi:

La ce pericole îi expun părinţii pe cei mici: postăm sau nu poze cu copiii pe reţelele de socializare?

„Încetaţi să vă mai sacrificaţi pentru copii!“ Adevărul pe care niciun părinte nu vrea să-l recunoască

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite