STUDIU De câte nopţi nedormite au parte părinţii din cauza copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Somnul nu mai este la fel de dulce după venirea pe lume a unui copil. Şi chiar dacă părinţii nu s-au gândit să ţină evidenţa nopţilor albe pe care le-au făcut ani de-a rândul, un studiu a contabilizat somnul pierdut în funcţie de etapele de vârstă ale copiilor.

Grija faţă de copil îi ţine pe părinţi trezi încă din momentul în care mica minune vine pe lume. O cercetare realizată de Ergoflex, o firmă producătoare de saltele din Marea Britanie, a relevat că părinţii pierd 3.096 de nopţi (echivalentul a 8.4 ani), în medie, îngrijoraţi din cauza copiilor, de la momentul naşterii acestora. Pentru părinţi este firesc să se lipsească de somn atunci când prioritatea este copilul, dar niciunul nu s-a gândit vreodată cât timp de odihnă pierde astfel.  

Chiar dacă mulţi dintre participanţii la studiu considerau că cele mai multe nopţi sunt sacrificate în primii ani de viaţă ai copilului, concluziile au arătat că nu aceasta este perioada în care părinţii sunt privaţi de somn cel mai mult.

Astfel, între 0-11 ani se pierd 5 nopţi într-o lună (60 pe an); între 12-17 ani se pierd 7 nopţi pe lună, (84 pe an); 18-30 ani - 12 nopţi pe lună (144 pe an); 31+ ani - 4  nopţi pe lună (48 pe an). Studiul a arăta, prin urmare, că frământările părinţilor devin mai intense şi nopţile pierdute se adună pe măsură ce copii cresc şi devin mai independenţi, deşi se presupune că este taman invers. În realitate, îngrijorarea părinţilor creşte pe măsură ce copilul se apropie de perioada adolescenţei şi ajunge în punctul culminant între 18-30 de ani, nopţile fiind pierdute cu gândul la situaţiile periculoase în care s-ar putea implica odraslele atunci când nu se întorc acasă sau urmare a problemelor dintre cele mai diverse cu care aceştia se confruntă. 

Mai exact, 35% din părinţi acumulează aproximativ 1.872 nopţi albe în perioada de vârstă 18-30, restul fiind împărţite între celelalte etape de dezvoltare. În perioada în care copii au avut între 12 şi 17 ani, 27% din părinţi s-au declarat îngrijoraţi, pentru ca 20% să se declare obosiţi în primii ani de viaţă ai copilului (0 şi 11 ani). Abia după ce copiii depăşesc 30 de ani, părinţii încep să se mai relaxeze, cu doar 18% dintre ei care încă mai stau nopţile să-şi facă griji, conform Daily Mail.  

Printre principalele motive de îngrijorare ale părinţilor se numără faptul că nu ştiu unde li se află copilul sau situaţia profesională a acestuia (38%), pierderea contactului cu copilul după ce acesta se mută de acasă (32%), grijile legate de un posibil accident rutier sau de felul în care şofează (30%).

Bineînţeles, cele mai îngrijorate sunt mamele, conform declaraţiei a 32% din taţi care consideră că acestea îşi fac mult prea multe griji în legătură cu copiii. Numai 12% din mame au un sentiment similar în legătură cu neliniştile partenerilor de viaţă.
 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite