FOTO Cum a ajuns un tată să construiască un sicriu din lemnele pe care le pregătise pentru a-i face pătuţ copilului său născut prematur
0Rohan Rhodes s-a născut cu 14 săptămâni mai devreme şi medicii au decis că are nevoie şi de o operaţie pe inimă pentru a se dezvolta normal. Deşi situaţia nu era deloc încurajatoare, la câteva săptămâni după naştere micuţul a început să se întremeze şi doctorii au decis să-l transfere la un spital specializat în intervenţii cardiace pentru copii. Numai că speranţa s-a transformat în coşmar cât ai clipi.
Pentru că micuţul Rohan se simţea mult mai bine după cele câteva săptămâni petrecute la secţia de neonatologie a spitalului Singleton Hospital din Swansea, în Marea Britanie, medicii le-au recomandat părinţilor să-l transfere la St Michael's Hospital, din Bristol, unde ar fi putut fi realizată în siguranţă operaţia pe inimă de care micuţul avea nevoie (sudarea unui canal al inimii), de către un chirurg cardiolog specializat în intervenţii pe copii.
Zis şi făcut. După cele cinci săptămâni în care băieţelul reuşise să scape din ghearele morţii şi părinţii începeau să prindă curaj pentru apropiata operaţie, copilul a căzut victima unei erori umane stupide.
Părinţii au povestit pentru Daily Mail că băieţelul lor a fost debranşat de la ventilator, de care încă mai avea nevoie pentru că plămânii încă nu i de dezvoltaseră complet, fiind prematur.
Aceştia susţin că fiul lui fusese lăsat în grija unei asistente aflate în perioada de practică, cu niciun fel de autoritate în ceea ce priveşte manipularea aparatelor de menţinere a vieţii, în ziua în care aceasta l-a debranşat pe micul Rohan de la ventilator. La scurt timp după ce ventilatorul a fost oprit, copilul a dezvoltat enterocolită ulcero-necrotică, o complicaţie care se dovedeşte adesea fatală şi care este des întâlnită în cazul prematurilor, mai ales a celor cu probleme cardiace, şi la o zi după incident s-a stins din viaţă. Deocamdată, asistenta care ar putea să se facă vinovată de moartea lui Rohan nu a fost suspendată pe perioada anchetei demarate pentru a scoate la lumină vinovatul, iar astăzi, 24 februarie, a avut loc o audiere în care au fost, din nou, expuse circumstanţele morţii bebeluşului.
Părinţii lui Rohan, Alex Rhodes şi Bronwyn Vincent au mărturisit după audiere că nu au idée de ce a oprit asistenta ventilatorul, dar sunt convinşi că această decizie a dus la moartea băieţelului. „Asistentelor li se permite să oprească ventilatorul numai la ordinaul unui doctor şi noi ştim că niciun medic nu a făcut o astfel de recomandare“, au mai povestit aceştia. Rohan a fost resuscitat imediat după ce s-a observat că nu mai este conectat la ventilator, dar a fost mult prea târziu. A murit la nicio zi după ce a rămas fără ventilator, după cel de-al doilea infarct suferit.
Rohan era prematur la 25 de săptămâni, dar plămânii săi erau din ce în ce mai puternici. Avea nevoie de o operaţie relativ simplă pentru a i se închide un canal care ducea la inimă şi care, în mod normal, se închide până în momentul naşterii. Această intervenţie l-ar fi ajutat să respire mai bine. Când am sosit la spital viaţa lui nu mai era în pericol, deşi era internat la terapie intensivă. Ni s-a spus că şansele de a renunţa de ventilator după operaţie erau foarte bune, au povestit părinţii.
Tatăl copilului, Vincent, care lucrează ca veterinar, a mai spus că fiul său a suferit dureri cumplite după ce a fost lipsit de ajutorul ventilatorului ca să respire. Drept dovadă, medicii i-au administrat calmante în ultimele ore de viaţă pentru a-i uşura chinurile.

FOTO Daily Mail/ Metro News and Features Agency
Părintele a mărturisit cu lacrimi în ochi că aşa a ajuns să-i construiască fiului său un sicriu mititel din lemnul pe care îl păstrase ca să-i facă un pătuţ.