Ce factori influenţează înălţimea copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înălţimea copiilor este influenţată de o mulţime de factori. Rolul principal este jucat de genetică, dar nu sunt de neglijat nici factorii de mediu sau nutriţia.

Potrivit New York Times, doctorii folosesc o formulă simplă pentru a prevedea inlălţimea pe care o va avea un copil la vârsta adultă, bazată pe înălţimea părinţilor. 

Formula datează din anii '70 şi spune că un copil va ajunge, la maturitate, la o înălţime situată într-un interval destul de mic, care poate fi estimat pe baza înălţimii părinţilor.

Pentru băieţi, formula presupune adunarea înălţimii celor doi părinţi, adăugarea a încă 13 centimetri şi împărţirea la doi.

Pentru fete, se adună înălţimile celor doi părinţi, se scad 13 centimetri, şi se împarte la doi.

O formulă mai complexă este folosită atunci când diferenţa de înălţime dintre cei doi părinţi este una extremă.

Totuşi, formula nu este perfectă. Nu toţi copiii unui cuplu, nici măcar cei de acelaşi sex, nu vor ajunge, la vârsta adultă, la aceeaşi înălţime.

Potrivit specialiştilor, înălţimea ce poate fi atinsă la maturitate scade, în general, pentru fraţii mai mici, şi aceştia cresc mai încet.

Se crede că factorii genetici au o contribuţie de 60-80% la înălţimea pe care o va atinge un copil la maturitate, fiind urmaţi de factori care ţin de nutriţie.

Un studiu din 2000, realizat pe 7.798 de perechi de gemeni adulţi din Finlanda, a descoperit că moştenirea genetică a avut o contribuţie de 78% la înălţimea la maturitate a băieţilor şi de 75% la înălţimea la maturitate a fetelor.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite