Viaţa lui Benoît Violier şi marea durere a celui mai bun chef din lume: „Mi-am pierdut doi părinţi în numai câteva săptămâni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viaţa lui Benoît Violier. FOTO Daily Mail
Viaţa lui Benoît Violier. FOTO Daily Mail

Viaţa lui Benoît Violier. Bucătarul chef Benoît Violier, în vârstă de 44 de ani, a fost descoperit împuşcat, în casa lui din Elveţia, la numai câteva luni după ce restaurantul său a fost desemnat cel mai bun din lume, primind trei stele Michelin.

Viaţa lui Benoit Violier: uşile restaurantului său au rămas închise 

Restaurantul pe care Benoît Violier  îl conducea în  Hotel de Ville, de lângă oraşul Lausanne, a fost numit în luna decembrie a anului trecut cel mai bun din peste 1.000 de localuri din 48 de ţări. Aflat în culmea gloriei profesionale, nimic nu părea să anunţe descoperirea tragică făcută duminică, 31 ianuarie, de poliţia elveţiană. Benoît Violier a fost găsit mort, cu o puşcă alături, cauza decesului fiind, la prima vedere, sinuciderea.

Deşi Violier avea motive de bucurie din punct de vedere profesional, personal a fost extrem de afectat de moartea tatălui său, anul trecut, care s-a stins după o lungă suferinţă cauzată de boala Alzhaimer, dar şi de decesul mentorului său, pe care îl considera un al doilea tată, Philippe Rochat, un chef emblematic pentru bucătăria franceză. 

Viaţa lui Benoit Violier: tatăl unui băieţel de 12 ani

Într-un interviu din revista L'illustré, din luna septembrie a anului trecut, Violier spunea îndurerat: „Tata a murit pe 8 aprilie, la trei luni după ce s-a dus într-o lume mai bună şi domnul Rochat. Într-un timp atât de scurt mi-am pierdut doi părinţi.”

Luni, 1 ianuarie, Benoît Violier trebuia să participe la evenimentul de lansare a noii ediţii a celebrului Ghid Michelin, la Paris. În schimb, cei prezenţi la ceremonia de luni au păstrat un moment de reculegere în memoria sa.  Violier era tatăl unui băieţel, Romain, în vârstă de 12 ani, şi era căsătorit cu Brigitte Violier, alături de care conducea restaurantul de la Hotel de Ville. Uşile restaurantului său au rămas închise în semn de doliu, şi nu se ştie când va fi reluată activitatea.

Benoît Violier s-a stabilit în Crissier, Elveţia, în 1996, în dorinţa de a lucra împreună cu mentorul său, pentru ca în anul 2013 să fie numit „Bucătarul anului” de specialiştii ghidului Gault & Millau, al doilea ca importanţă după Ghidul Michelin. În 2015 a lansat o carte intitulată „Cooking European Game”. Violier a obţinut cetăţenia elveţiană abia în urmă cu doi ani, conform publicaţiei Blick.

Născut în Saintes, Charente-Maritime, Franţa, într-o familie de viticultori cu şapte copii, Violier a fost iniţiat de tatăl său în arta gastronomiei. El a fost cel care l-a învăţat să vâneze, iar peste ani a devenit un adevărat artist în prepararea vânatului. De asemenea, încuraja şi promova produsele locale, de sezon, pe care le folosea în reţetele sale.

Viaţa lui Benoit Violier: „Un mare chef, un mare om, un talent uriaş”

Bucătarul chef Paul Bocuse, considerat un „Papă al bucătăriei franceze”, a postat pe Twitter un mesaj în care îl plânge pe Violier, numindu-l „un mare chef, un mare om, un talent uriaş”. Mesaje au transmis şi alţi mari bucătari care l-au cunoscut, printre care francezul Pierre Gagnaire şi elveţianul Fredy Girardet.

Motivele care l-au determinat pe Violier să-şi pună capăt zilelor nu sunt cunoscute, dar se vorbeşte despre faptul că moartea tatălui, urmată de cea a mentorului său, dar şi presiunea la care era supus de menţinerea statutului său ar fi cauzele care l-ar fi împins către sinucidere. Era cunoscut drept un perfecţionist, care suferea de fiecare dată când munca sa era criticată de experţii culinari, notează şi publicaţia The New York Times, amintind de un alt caz al unui bucătar chef celebru, Homaro Cantu, de 38 de ani, care s-a spânzurat în luna aprilie a anului trecut, deşi profesional trecea printr-o perioadă bună, după ce restaurantul unde lucra, Moto, din Chicago, primise o stea Michelin. 

Bucătărie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite