Adrian Iovan: „Eu n-am fost de acord cu divorţul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mariajul creatorei de modă Romaniţa Iovan cu pilotul de aviaţie Adrian Iovan s-a încheiat prin procesul de divorţ care a avut loc săptămâna trecută la Judecătoria sectorului 1. Iovan nu îşi reproşează nimic şi spune că ţine la fel de mult la Romaniţa.

Cuplul Iovan a intrat în atenţia presei în octombrie 2005, când Bogdan Iancu, un hoţ care a intrat prin efracţie în locuinţa acestora din Bulevardul Primăverii, a fost împuşcat de Adrian Iovan.

La scurt timp după eveniment, Romaniţa pierdea o sarcină. În 2006, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale împotriva pilotului, concluzionând că acesta s-a aflat în legitimă apărare.

- În ce termeni v-aţi despărţit?

- Amiabili. Sunt oameni care se despart urât, la noi n-a fost cazul. Eu, unul, nu pot....(pauză)

- Vreţi să spuneţi că puteţi să treceţi peste multe?
- Da. Cam aşa ceva. Sau poţi să înţelegi multe. După 30 de ani de zbor, cred că am învăţat suficient să-mi domin sentimentele.

- Practic, când s-a rupt relaţia?

- Ştiţi cum au zis cercetătorii britanici: doi ani, şase luni şi 25 de zile, durează dragostea. Şi la noi s-a respectat matematica asta, poate nu chiar atât de exact. 

- Aţi început să plătiţi pensia alimentară de 500 de euro?

- Este o chestie de interpretare. Eu de doi ani îi plătesc lunar, lui Albert, o poliţă de asigurare pentru studii. Este echivalentul unei pensii alimentare.

La 18 ani, copilul se va folosi de suma care se adună într-un­ cont, la ING. Dacă Doamne fereşte mor eu, o să-i plătească banca. Nu a fost o cerinţă a Romaniţei, ea mi-a spus că nu are nevoie de o pensie alimentară şi chiar nu are. La fel şi cu casa. N-am fost condiţionat să stau undeva dacă nu mă recăsătoresc.

Nici pe departe! O să mă mut, în câteva luni, în altă parte, într-o locuinţă pe care o să mi-o asigure ea într-un fel sau altul. Eu am spus că o să locuiesc în ea până mă recăsătoresc, dacă o să mă mai recăsătoresc. Pentru că nu mi se pare corect, în această ipoteză, să stau într-o casă plătită de fosta mea soţie.

În presă s-a speculat că îmi asigură locuinţă dacă nu mă recăsătoresc. Nu, e taman invers! Având acces la copil, în mod egal, jumătate din timp Albert îl va petrece în continuare cu mine, şi am convenit să fie undeva în apropiere.

Sunt amănunte fireşti, nu au fost de impunere, ci luate de comun acord.

- Stând deocamdată în aceeaşi casă, beţi cafeaua dimineaţa împreună?


- Putem să zicem că da, deşi eu nu beau cafea. Viaţa noastră nu s-a schimbat radical după o decizie judecătorească, ci în timp. Acum este o continuare a relaţiei aşa cum a fost până acum.

- Tensiunea care a urmat după accidentul numit de presă „Crima din cartierul Primăverii“ a contribuit la deteriorarea relaţiei?

- Nu. N-are legătură una cu alta. Eu cred mai degrabă că tensiunea aceea ne-a unit. Ea nu avea unde să vorbească altundeva în afara casei, pentru că o parte a presei realmente a hăituit-o.

- Atunci cum se explică faptul că ulterior a fost fotografiată alături de acel ziarist de la OTV, Radu Popa?

- Când a ieşit cu acel ziarist, trecuseră acei doi ani, şase luni şi jumătate şi 25 de zile, cum v-am spus... Ea mi-a dat nişte explicaţii pe care atunci le-am înţeles. Dar eu nu am repere să leg ce se întâmplă astăzi cu ce a fost în urmă cu doi ani.

- După un divorţ se fac bilanţuri, se nasc întrebări. Aveţi ceva să vă reproşaţi?

- Nu. Eu aş face acelaşi lucru şi acum. Şi pe viitor voi reacţiona conform educaţiei mele.

- Şi dacă s-ar repeta scena aceea groaznică şi hoţul ar veni din nou în locuinţa dumneavoastră?

- Nu pot să mă duc înapoi în timp cu mintea de acum. Neputând să mă întorc în timp, aş fabula.

Eu nu cred că cineva poate să spună cu determinare maximă, că dacă s-ar repeta un eveniment, ar face altfel. Este minciună. Un răspuns corect: dacă s-ar întoarce timpul înapoi, aş face acelaşi lucru.

Cu aceleaşi reacţii, cu aceeaşi stare, într-o situaţie asemănătoare. În momente ca acelea nu ai la dispoziţie nişte minute, ca să raţionezi, ci câteva fracţiuni de secundă în care trăieşti sau mori.

Decizia la nivel de secunde este reacţia naturală, animalică, a creierului, vine din instinctul de conservare. Deşteptăciunea, educaţia se şterg în situaţi-limită.

Pentru ce s-a întâmplat, nu am niciun fel de resentiment, mi-am luat viaţa ca atare. Romaniţa s-a descărcat prin scrierea acelei cărţi, comunicând prin intermediul stiloului cu foaia albă de hârtie.

- Nu cumva a scris-o altcineva?

- Ea a scris-o. Scrie foarte frumos, a moştenit talentul de la tatăl ei Gheorghe Ciolcan, care a scris în revistele MApN ani de zile. După ce a ieşit la pensie a publicat şi în reviste literare.

- O mai iubiţi?

- Pot să spun că ţin la ea la fel de mult. Dacă ea şi-a schimbat sentimentele faţă de mine, de ce să mi le schimb şi eu? Pot să spun doar că sunt furios faţă de ce se va întâmpla în continuare cu cel mic. Eu n-am fost de acord cu divorţul, eu l-am acceptat.

Mni cv
 
Adrian Iovan s-a căsătorit cu Romaniţa Iovan (fostă Ciolcan) în iunie 2003

Cei doi au un băieţel de doi ani, Adrian Albert

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite