WikiLeaks: Ambasada SUA, îngrijorată de “impact negativ furtunos” al morţii lui Teo Peter, asupra cooperării româno-americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moartea lui Teo Peter a fost urmată de proteste în rândul românilor
Moartea lui Teo Peter a fost urmată de proteste în rândul românilor

Diplomaţii ambasadei Statelor Unite ale Americii de la Bucureşti erau îngrijoraţi, în noiembrie 2007, că oferta de "doar 80.000 de dolari" în cazul morţii lui Teo Peter, în urma unui accident auto în care a fost implicat un angajat al ambasadei americane, va fi considerată "jignitor de mică" şi ar putea afecta cooperarea din SUA şi România. Mesajul diplomatic a fost obţinut de WikiLeaks şi publicat de publicaţia britanică "The

Oficialii Statelor Unite de la Bucureşti şi-au exprimat îngrijorarea privind o eventuală fragilizare a relaţiilor româno-americane, într-o notă diplomatică trimisă Departamentului de Stat american la data de 16 noiembrie 2007.

"Iminenta «ofertă finală» a Serviciului pentru revendicări străine (Europa) din cadrul Armatei SUA, pentru familia fostului star rock român Teofil Peter, mort în 2004 într-un accident rutier implicându-l pe fostul comandant de detaşament al puşcaşilor marini de la ambasada din Bucureşti, pare să aibă efecte semnificative, negative, asupra relaţiei dintre SUA şi România", preciza mesajul publicat de cotidianul "The Guardian".

SUA se aşteptau la "reacţii tari" din partea oficialilor români

"În eventualitatea în care familia lui Teo Peter va face publică informaţia că Guvernul SUA a reacţionat la solicitarea de compensaţii în valoare de milioane de dolari printr-o ofertă de doar 80.000 de dolari, liderii români şi formatorii de opinie vor reacţiona tare şi în mod emoţionant, aducând în discuţie unele dintre principalele aspecte ale parteneriatului nostru bilateral", nota în continuare nota confidenţială obţinută de WikiLeaks, potrivit Mediafax.

Despăgubirea "jignitor de mică" şi retragerea trupelor româneşti din Irak

"Preşedintele Băsescu, premierul Tăriceanu şi alţi politicieni de rang înalt în mod sigur vor fi de partea familiei, chiar dacă, în culise, unii oficiali proamericani vor încerca să calmeze anticipata furie publică. Polemicile publice în legătură cu ceea ce românii vor considera a fi o ofertă jignitor de mică pentru rudele lui Teo Peter vor conduce în special la apeluri publice, cu o potenţială susţinere populară mult mai mare, pentru retragerea rapidă a trupelor româneşti din Irak. La fel, susţinerea în Parlamentul României şi printre reprezentanţii publici pentru noua prezenţă americană la bazele militare româno-americane din apropierea Mării Negre va scădea, cel puţin temporar", avertiza mesajul semnat de ambasadorul american de la acea vreme, Nicholas F. Taubman.

image

"Ne pregătim pentru un impact negativ furtunos asupra relaţiei bilaterale"

"Pe scurt, ne pregătim pentru un impact negativ furtunos asupra relaţiei bilaterale, provocat de continua moştenire negativă a morţii acestui simbol cultural din România. Unele dintre efectele asupra popularităţii şi intereselor americane în România ar putea fi de durată", avertiza ambasada SUA în mesajul adresat lui Judy Garber, adjunct al subsecretarului de Stat american responsabil de Afacerile Europene şi Euroasiatice, în pragul zilei de 4 decembrie 2007, când se comemorau trei ani de la moartea folkistului.

Teo Peter (foto), personalitate a muzicii rock şi producător de concerte, a fost ucis în 4 decembrie 2004 într-un accident rutier, când maşina condusă de sergentul Marinei americane Christopher R. VanGoethem, în vârstă de 31 de ani, fost comandant al corpului de pază al Ambasadei Statelor Unite din Bucureşti, a intrat în coliziune cu taxiul în care se afla acesta.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite