SUA schimbă strategia antitalibană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful misiunii ONU din Afganistan, Kai Eide, a cerut oficialilor afgani să încerce scoaterea a cel puţin câtorva lideri talibani de pe lista cu terorişti a ONU, ca prim pas spre deschiderea negocierilor cu gruparea insurgentă, relatează „The New York Times".

Eide a mai cerut armatei americane să grăbească examinarea celor circa 750 de deţinuţi din închisorile sale militare din Afganistan. Apelul său este ultimul dintr-o serie de eforturi diplomatice şi politice pentru angajarea de discuţii cu mişcarea talibană, chiar dacă un nou efort militar condus de americani este în plină desfăşurare în această ţară.

„Soluţie politică"

Comandantul forţelor NATO din Afganistan, generalul Stanley McChrystal, speră ca liderii talibanilor să accepte un acord de pace.

„Sentimentul meu este că ne-am luptat destul. Rezultatul inevitabil al oricărui conflict este o soluţie politică", a spus McChrystal, citat de „Financial Times". El nu a exclus perspectiva ca talibanii să contribuie la conducerea ţării, în viitor.

„Cred că orice afgan poate juca un rol dacă se concentrează asupra viitorului şi nu a trecutului", a răspuns el la întrebarea dacă va fi mulţumit să-i vadă pe liderii talibani într-un viitor guvern afgan.

Declaraţiile sale vin înaintea conferinţei internaţionale asupra Afganistanului care va avea loc joi la Londra.

Militari români răniţi în Afganistan

Doi militari români aflaţi la baza de la Kandahar au fost răniţi uşor duminică, într-un atac cu rachetă. Plutonierii-majori Sergiu Hulpoi şi Mihai Păduraru au fost transportaţi la Spitalul Militar din Kandahar, unde au primit îngrijiri medicale. Starea lor de sănătate este stabilă. Cei doi militari se aflau la începutul misiunii de şase luni în Afganistan.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite