Obama îşi cheamă sfetnicii înapoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Izolat în propriul partid, preşedintele american apelează la artizanii victoriei din 2008. Barack Obama speră că va evita un preconizat dezastru la legislativele din noiembrie, prin adoptarea reformelor din sănătate şi crearea de locuri de muncă.

Casa Albă a fost cuprinsă de o stare de agitaţie după înfrângerea ruşinoasă a democraţilor în Massachusetts, unul dintre fiefurile lor, unde republicanul Scott Brown a fost ales senator, pe un loc ocupat timp de 47 de ani de Ted Kennedy, decedat vara trecută, scrie „Daily Telegraph".

Înfrângerea a avut un gust cu atât mai amar cu cât Partidul Democrat a pierdut majoritatea în Senat, dându-i peste cap planurile lui Obama în ceea ce priveşte reforma sistemului de asigurări de sănătate, crearea de noi locuri de muncă şi adoptarea unei legi de combatere a încălzirii climatice.

Citiţi şi:

Wall Street intră sub asediul lui Obama

Bin Laden: "Dacă noi nu trăim în pace, nici America nu va trăi!"

Urmează un nou şoc?

„Foc de avertisment"

La asta se adaugă cifrele necruţătoare din sondaje, potrivit cărora încrederea americanilor în preşedintele lor a scăzut la cote alarmante, pe care nici măcar predecesorul George W. Bush „nu a reuşit" să le atingă.

Astfel că, aflat în faţa perspectivei unui dezastru electoral în noiembrie, când întreaga Cameră a Reprezentanţilor şi o treime din Senat trebuie reînnoite, Obama a apelat la consilierii care l-au ajutat să devină preşedinte în 2008.

Cea mai grea sarcină i-a fost trasată taciturnului David Plouffe, care va coordona confruntarea din toamnă şi „îi va supraveghea" pe democraţii din Senat şi Camera Reprezentanţilor. Fostul director de campanie la alegerile prezidenţiale va trebui să redescopere „acea magie" care i-a permis lui Obama să o învingă pe Hillary Clinton în cadrul primarelor democrate.

Imediat „după focul de avertisment" din Massachusetts, Plouffe a fost văzut la Casa Albă, pentru ca duminică să publice un editorial în „The Washington Post", unde expune strategia pentru această toamnă. El recunoaşte că mulţi democraţi au „mandate deosebit de dificil de păstrat în acest an", dar apreciază că „noiembrie nu va fi în mod necesar o debandadă".

Plouffe recomandă adoptarea fără întârziere a unei reforme a sistemului de sănătate şi acţiuni concrete pentru crearea de noi locuri de muncă, în condiţiile în care şonajul a ajuns la 10% şi afectează mai ales clasa mijlocie, segmentul electoral ţintit de Obama.

Mesajul către naţiune

David Axelrode, strategul campaniei din 2008, a declarat că nu va avea loc „o reinventare" a lui Barack Obama, ci o „reafirmare a mesajului" care l-a propulsat pe acesta la Casa Albă, notează „Politico". Iar cel mai prielnic moment va fi chiar la 27 ianuarie, când preşedintele va rosti primul său discurs despre starea naţiunii.

Obama, deşi s-a instalat la Casa Albă la 20 ianuarie 2009, nu a susţinut un discurs privind starea naţiunii anul trecut, ci doar s-a adresat celor două Camere ale Congresului o lună mai târziu, pentru a anunţa lansarea controversatei reforme a asigurările de sănătate, care nu a ajuns, până în prezent, la niciun rezultat. Iar anul acesta a amânat discursul în speranţa că va putea anunţa cu surle şi trâmbiţe aprobarea acestei reforme.

Cum acest lucru e imposibil, liderului de la Casa Albă nu‑i rămâne decât "să se redefinească pe sine, ce fel de politician este şi care sunt principiile sale de bază", apreciază Robert Schmuhl, profesor la Universitatea Notre Dame.

Purtătorul de cuvânt Robert Gibbs a spus că discursul va fi axat pe locurile de muncă şi pe relansarea economiei. „Mai presus de orice este important să fie calm (...) Trebuie să arate clar că nu este afectat de tot ce s-a întâmplat", a declarat profesorul Wayne Fields, pentru „USA Today".

Lovitură aplicată democraţiei

Dacă va reuşi sau nu, se va şti după discursul de miercuri (joi dimineaţa - ora României), când milioane de americani aşteaptă un nou impuls pentru revigorarea economiei. În orice caz, discursul are loc după „cea mai neagră săptămână" din mandatul lui Obama.

După episodul Massachusetts, preşedintele a primit o lovitură grea din partea Curţii Supreme, care, invocând primul amendament al Constituţiei SUA, privind libertatea de exprimare, a anulat limitele până la care o companie poate contribui financiar la campaniile electorale, decizie care-i avantajează pe republicani.

Obama nu a rămas dator şi a lansat, sâmbătă, un atac neobişnuit la adresa instanţei, vorbind de o "lovitură la adresa democraţiei". Decizia Curţii "deschide robinetele unei cantităţi nelimitate de bani vărsaţi de grupurile de influenţă în democraţia noastră", a spus Obama, indignat de faptul că "până şi companiile străine pot să participe de acum înainte" la procesul electoral.

Griji pentru Bernanke

Obama le-a cerut democraţilor să verifice dacă preşedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, se bucură de suficient sprijin în Congres pentru cel de-al doilea mandat. Realegerea lui Bernanke a fost pusă sub semnul întrebării, vineri, după ce doi senatori democraţi au anunţat că se vor opune confirmării lui Bernanke, pe fondul frustrării publicului faţă de banii daţi pentru salvarea băncilor.

Bărbaţii sunt de vină

Democrata Carol Shea-Porter a declarat că „bărbaţii ar trebui trimişi acasă", pentru a putea fi adoptat proiectul de lege privind reforma în sănătate. Ea a precizat că femeile republicane înţeleg necesita­tea unor schimbări în sistemul asigurărilor de sănătate.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite