SUA vor testa luna aceasta în Alaska sistemul antirachetă THAAD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Test pentru interceptarea unei rachete
Test pentru interceptarea unei rachete

Ministerul american al Apărării a anunţat că va testa luna aceasta în Alaska sistemul antirachetă THAAD, în contextul escaladării tensiiunilor cu Coreea de Nord, care a reuşit marţi primul test cu o rachetă intercontinentală capabilă să lovească Statele Unite.

Sistemul THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) este conceput pentru a intercepta şi distruge rachete balistice cu rază scurtă, medie şi intermediară de acţiune. Statele Unite au început să amplaseze în acest an sistemul antirachetă THAAD în Coreea de Sud, în pofida protestelor Chinei care afirmă că sistemul american îi reduce propria capacitate de apărare.

Agenţia de apărare antirachetă americană (MDA) a precizat că testul va fi efectuat la baza Kodiak din Alaska, "la începutul lunii iulie", fără să ofere mai multe detalii.

Sistemul "va detecta, urmări şi viza o ţintă cu o rachetă interceptoare THAAD", a explicat MDA într-un comunicat.

Dacă acest tip de test este planificat întotdeauna cu mai multe luni înainte, anunţul capăt o importanţă deosebită după primul tir reuşit marţi de Coreea de Nord cu o rachetă balistică intercontinentală capabilă să ajungă pe teritoriul american, în principal în Alaska, potrivit Pentagonului şi Naţiunilor Unite.

THAAD nu este însă conceput pentru a intercepta o rachetă balistică intercontinentală. Pentru aceasta, armata americană se bazează pe un alt sistem, GMD (Ground-based Defence Midcourse), instalat în Alaska şi California.

Statele Unite au început să amplaseze în acest an sistemul antirachetă THAAD în Coreea de Sud, provocând furia Beijingului care a cerut în mai suspendarea lui imediată şi a afirmat că îi prejudiciază propria forţă de descurajare.

Baterii de rachete THAAD sunt, de asemenea, instalate în insulele Guam şi Hawaii cu obiectivul de a putea intercepta o eventuală rachetă cu rază intermediară de acţiune lansată de Coreea de Nord. 

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite