SUA au depăşit 200.000 de morţi din cauza noului coronavirus. Pandemia este abia „la început”, avertizează un oficial al OMS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SUA au cel mai mare număr de decese din cauza Covid-19 din întreaga lume
SUA au cel mai mare număr de decese din cauza Covid-19 din întreaga lume

De la începutul pandemiei până, astăzi, în Statele Unite au murit din cauza noului coronavirus  201.348 de persoane. Bilanţul îmbolnăvirilor a ajuns la 6.828.301. La nivel global, numărul bolnavilor de Covid -19 este de ​30.070.457 şi 945.780 de morţi, potrivit datelor actualizate pe platforma worldometers.info.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat că un vaccin împotriva Covid-19 ar putea fi disponibil în termen de o lună -o accelerare a propriilor predicţii deja surprinzător de optimiste -, dar a adăugat că şi pandemia ar putea să se încheie de la sine datorită imunizării în masă.

"Suntem foarte aproape de un vaccin", a spus el în timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri organizată la o primărie, cu alegători din Pennsylvania, difuzată pe ABC News.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat că un angajat al Casei Albe a fost testat pozitiv cu noul coronavirus, dar că acesta nu s-a aflat niciodată ”în apropierea” sa, relatează Reuters.

”Aceasta nu este o persoană cu care eram asociat”, a anunţat într-o conferinţă de presă, miercuri, locatarul Casei Albe.

Acest caz confirmat de covid-19 ”nu a afectat” evenimentul organizat marţi cu ocazia semnării acordurilor între Israel şi Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrain, la care au luat parte premierul israelian Benjamin Netanyahu şi miniştrii de externe ai celordouă ţări arabe de la Golful Persic, a dat asigurări o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Kayleigh McEnany.

Dar, David Nabarro, emisar special al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru COVID-19, a declarat în Comisia pentru afaceri externe a Camerei Comunelor, spune că Pandemia de coronavirus este abia „la început” şi poate deveni mai gravă pe măsură ce al doilea val se dezvoltă în Europa. Nabarro a subliniat că pandemia a „scăpat de sub control”şi acum riscă să ducă la contracţie economică „mult mai gravă” decât orice film de science fiction.

„Este o situaţie groaznică. O problemă de sănătate a scăpat de sub control şi face ca lumea nu doar să intre în recesiune, ci şi într-o contracţie economică uriaşă, care probabil ar dubla numărul oamenilor săraci, va dubla numărul celor subnutriţi şi va duce la falimentarea a sute de milioane de companii mici”, a avertizat el.

„Este mult mai rău decât orice film SF despre pandemii. Acest lucru este cu adevărat grav - nici măcar nu am ajuns la mijlocul pandemiei. Suntem încă la început şi începem să vedem ce pagube va provoca lumii. Şi devine din ce în ce mai grav pe măsură ce intrăm în această fază în Europa, unde cazurile cresc din nou”, a spus Nabarro.

Declaraţiile sale au venit ca răspuns la o întrebare a deputatului laburist Chris Bryant, care voia să ştie ce ar trebui să le spună oamenilor care cred că pandemia de coronavirus este doar o mare conspiraţie.

„Am învăţat să trăim cu virusul în acest an, îl vom înţelege şi vom putea găsi soluţii, dar ne va lua destul de mult timp”, a mai spus expertul.

Un grup de state bogate, reprezentând 13% din populaţia lumii, au rezervat jumătate din viitoarele doze de vaccinuri împotriva COVID-19 

Un grup de ţări bogate reprezentând 13% din populaţia lumii a pre-achiziţionat jumătate din viitoarele doze de vaccinuri împotriva COVID-19, potrivit unui raport publicat miercuri de ONG-ul Oxfam, relatează AFP.

Logica acestor ţări este de a se aproviziona ca măsură de precauţie de la mai mulţi producători concurenţi, în speranţa că cel puţin unul dintre vaccinurile lor se va dovedi eficient. Raportul Oxfam subliniază însă dificultatea pe care o va avea o parte din populaţia lumii de a găsi vaccinuri în perioada iniţială, în timp ce mecanismul pentru accesul mondial la vaccinuri împotriva COVID-19 (COVAX), susţinut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), este boicotat de Washington şi nu are finanţare.

Începând din luna mai, Statele Unite, urmate de Marea Britanie, Uniunea Europeană, Japonia şi alte ţări au semnat numeroase contracte care garantează în avans producţia şi livrarea de doze de vaccin dacă studiile clinice în curs se dovedesc concludente. În SUA se vor livra doze încă din octombrie, astfel încât să poată fi gata pentru a fi distribuite în termen de 24 de ore de la o eventuală autorizaţie sanitară.

Grupul farmaceutic britanic AstraZeneca, partener al Universităţii Oxford, a semnat majoritatea acestor contracte, însă Sanofi, Pfizer, Johnson & Johnson, Moderna, laboratorul chinez Sinovac şi institutul rus Gamaleia au de asemenea pre-vândute sute de milioane de doze la nivel mondial, uneori sub formă de parteneriate cu producători locali.

Potrivit Oxfam, au fost deja semnate contracte cu cinci dintre aceşti producători în faza a treia a studiilor clinice pentru 5,3 miliarde de doze, din care 51% pentru ţările dezvoltate, inclusiv cele menţionate, precum şi Australia, Hong Kong, Elveţia şi Israel (cifrele nu includ contractele pentru vaccinuri care nu sunt încă în faza a treia de testare).

Restul a fost promis ţărilor în curs de dezvoltare, între care India, Bangladesh, China, Brazilia, Indonezia şi Mexic, potrivit Oxfam.

Statele Unite, cu o populaţie de 330 de milioane de locuitori, au rezervat în total 800 de milioane de doze de la şase producători, iar Uniunea Europeană (450 de milioane de locuitori) a achiziţionat cel puţin 1,5 miliarde de doze, conform unui bilanţ AFP.

"Accesul vital la vaccinuri nu ar trebui să depindă de locul în care locuiţi sau de câţi bani aveţi", a declarat Robert Silverman din cadrul Oxfam.

Experţii în sănătate publică au propus mai multe moduri de distribuţie globală: OMS ar vrea să ofere fiecărei ţări suficient pentru a vaccina 20% din populaţia sa; un grup de eticieni au sugerat prioritizarea ţărilor în care virusul ucide cel mai mult.

Însă Statele Unite au anunţat că intenţionează să ofere vaccinul tuturor locuitorilor săi, nu doar celor vulnerabili şi persoanelor în vârstă.

Acest tip de "naţionalism în domeniul vaccinurilor" a fost denunţat de mai mulţi oficiali din domeniul sănătăţii, precum şi de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs rostit miercuri dimineaţă în Parlamentul European.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite