Rachetele interceptoare ale scutului SUA din România vor costa 559 milioane dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Interceptorii scutului antirachetă din România vor fi produşi de compania americană Raytheon
Interceptorii scutului antirachetă din România vor fi produşi de compania americană Raytheon

Compania americană Raytheon a anunţat luni că a primit un contract în valoare de 559,2 milioane de dolari pentru a produce, la Redstone Arsenal, în Huntsville, 44 de rachete ghidate, care urmează să fie instalate în România în cadrul scutului antirachetă din Europa în 2015.

Potrivit site-ului Al.com, citat de Mediafax, contractul prevede producerea de rachete de tip Standard Missile-3 Block IB, folosite de către Marina americană (US Navy) împotriva ameninţării rachetelor balistice cu rază medie de acţiune.

"Am demonstrat în mod constant calitatea (rachetelor de tip) SM-3 Block IB, iar acum comandanţii se concentrează asupra achiziţionării", a declarat dr. Mitch Stevison, directorul programului Standard Missile-3, citat de companie. "Acest contract reflectă încrederea pe care MDA o are în această rachetă, în cadrul apărării regionale împotriva rachetelor balistice", a apreciat el.

Raytheon a adăugat că acest tip de rachete a fost mobilizat pentru prima oară în 2014, iar instalarea ei în România, anul acesta, decurge conform programului, în cadrul celei de a doua părţi a Abordării adaptate în faze, planul american pentru apărarea antirachetă a Europei.

Potrivit Raytheon, SM-3 distruge rachete balistice în spaţiu folosind doar impactul, echivalent cu cel produs de un camion de zece tone la viteza de 966 de kilometri pe oră.

Până în prezent, peste 200 de rachete de tip SM-3 au fost livrate Statelor Unite şi Japoniei, iar SM-3 Block IIA decurge conform programului în vederea mobilizării pe mare şi pe uscat în Polonia, în 2018, a mai precizat Raytheon.

Compania are, la instalaţia de la Redstone, şi o linie de asamblare pentru rachete de tip SM-6. Acestea urmează să fie folosite pe 35 de nave aparţinând Marinei, potrivit unui anunţ de la începutul anului. Raytheon a sărbătorit producerea a celei de a 100-a rachete de tip SM-6 la Redstone anul trecut.

 Baza de la Deveselu va fi sub autoritatea Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli

Baza de la Deveselu, unde vor fi instalaţi interceptori ai scutului antirachetă, va funcţiona sub autoritatea Comandamentului Forţelor Întrunite de la Napoli, a anunţat marţi ministrul Apărării, Mircea Duşa, precizând că obiectivele acestei baze vor fi operaţionalizate spre sfârşitul anului.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a avut marţi o întrevedere cu amiralul Mark Ferguson, şeful Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli, care se află în vizită în România, informează agerpres.ro.

Duşa a reafirmat că baza militară de la Deveselu constituie "o capabilitate defensivă" a statelor NATO.
 

Distrugătorul USS Porter din cadrul sistemului antirachetă al NATO a ajuns la baza spaniolă din Rota

Încet, încet, scutul antirachetă prinde contur. Distrugătorul USS Porter, al treilea din cele patru nave de război americane care vor fi staţionate în Europa ca parte a sistemului de apărare antirachetă al NATO, a ajuns joi la baza navală Rota, situată în provincia Cádiz, din sudul Spaniei, relatează Stars and Stripes.

Distrugătorul din clasa Arleigh Burke este echipat cu sistemul de luptă Aegis proiectat pentru a intercepta şi distruge rachete cu rază medie de acţiune, fiind folosit şi pe fregatele spaniole F-100.

USS Porter, cu 270 de marinari la bord, a părăsit baza din Norfolk în martie şi se va alătura distrugătoarelor USS Donald Cook, cu 200 de marinari, sosit în februarie 2014, şi USS Ross, sosit în iunie 2014, cu un efectiv de 270 de marinari. În acest an mai urmează să ajungă la Rota şi distrugătorul USS Carney.

Scutul antirachetă a provocat disensiuni majore cu Rusia, care afirmă că planurile de apărare antirachetă ale NATO sunt îndreptate împotriva arsenalului său de rachete nucleare. SUA şi aliaţii săi din NATO insistă că sistemul de apărare este menit să protejeze Europa de potenţiale ţări ostile, precum Iranul.

Alte elemente ale sistemului de apărare antirachetă al SUA (Abordarea Adaptivă în Etape privind Apărarea Antirachetă din Europa — EPAA) includ o staţie radar în Turcia, un sediu de comandă în Germania şi interceptoare planificate să fie instalate în România şi Polonia.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite