Protestele faţă de poliţie destabilizează SUA
0Alegerea lui Barack Obama în postul de preşedinte al SUA, la 4 noiembrie 2008, a fost la acea vreme considerată o cotitură în depăşirea rasismului în societatea americană. Euforia a fost, însă, de scurtă durată. De câţiva ani încoace, SUA sunt afectate de o intensificare a tensiunilor între poliţie şi populaţia afroamericană, soldate cu morţi, revolte şi dezbinare socială.
După două mandate şi opt ani la Casa Albă, cel de-al 44-lea preşedinte american se pregăteşte să plece din post fără să rezolve această problemă.
„Peste o mie de persoane au fost ucise de poliţie în Statele Unite“, potrivit „Campaniei Zero“, care denunţă violenţa forţelor de ordine. „În aproape 60% din cazuri, victimele nu erau înarmate şi nici implicate în situaţii care ar fi justificat utilizarea forţei“, subliniază iniţiatorii ei.
Trei tragedii care au zguduit recent SUA
La începutul acestei luni, trei tragedii au zguduit SUA. Prima a avut loc marţea trecută la Baton Rouge, în Louisiana, unde un afroamerican, vânzător ocazional de CD-uri, a fost placat la pământ de doi poliţişti şi împuşcat. A doua zi, pe un drum din Saint Paul, în Minnesota, un angajat al unei cantine şcolare a fost împuşcat mortal cu mai multe gloanţe, sub privirile însoţitoarei lui şi a fetiţei acesteia, în cursul unui banal control rutier.
Cele două tragedii au fost urmate joi de un atac armat asupra forţelor de ordine la Dallas, în Texas, soldat cu cinci poliţişti morţi şi şapte răniţi. Micah Johnson, un fost soldat în vârstă de 25 de ani, şi-a motivat atacul, înainte de a fi ucis, de brutalitatea poliţiei.
Semn al nervozităţii care continuă să se manifeste, cartierul general al poliţiei din Dallas a fost pus în stare de alertă sâmbătă după ce primise o ameninţare împotriva funcţionarilor săi.
Acţiune de protest faţă de violenţa poliţiei la Baton Rouge FOTO AFP

De asemenea, forţele de ordine americane au arestat peste 200 de persoane în mai multe oraşe în cursul manifestaţiilor violente din acest weekend.
Într-o atmosferă încinsă de tensiuni rasiale şi de dezbaterile aprinse legate de militarizarea poliţiei americane, o fotografie cu ceea ce pare a fi o rezistenţă paşnică a unei femei în faţa forţelor de ordine a stârnit vâlvă pe reţelele sociale (foto articol).
În contextul în care protestatarii denunţă faptul că „un tânăr de culoare îşi asumă de 21 de ori mai multe riscuri decât un alb să-şi piardă viaţa când se confruntă cu poliţia“, Barack Obama face din nou apel la calm, precizând că atacurile împotriva poliţiştilor „deservesc cauza“ celor care se preocupă în mod legitim de carenţele sistemului judiciar american.
Scurt istoric al tensiunilor dintre poliţie şi populaţia afroamericană
11 - 18 august 1965
Revolta de la Watts, Los Angeles: 34 de morţi
La zece ani de la refuzul afroamericancei Rosa Parks de a ceda locul unui bărbat alb într-un autobuz aglomerat la Montgomery, în Alabama, mişcarea pentru drepturi civile era în plin avânt, în timp ce problema persoanelor de culoare era dezbătută intens pentru a fi soluţionată. Însă, în acel moment, o întâmplare nefericită a pătat această evoluţie. La 11 august 1965, un motociclist de culoare a fost prins conducând în stare de ebrietate şi arestat de poliţişti albi. Acest incident a declanşat o revoltă rasială fără precedent, soldată cu 34 de decese, peste 1.000 de răniţi, aproximativ 4.000 de arestări, 977 de clădiri distruse sau avariate şi pagube de 35 de milioane de dolari.
1 ianuarie 2009
Cazul Oscar Grant
Instalarea la Casa Albă a primului preşedinte afroamerican din istoria SUA a fost umbrită de o crimă comisă de un poliţist alb asupra unui tânăr de culoare. La 1 ianuarie 2009, Oscar Grant, în vârstă de 22 de ani, a fost placat la pământ şi împuşcat în spate de poliţistul Johannes Mehserle, solicitat pentru a potoli o bătaie izbucnită într-un tren. Această tragedie a inspirat filmul „Fruitvale Station“, intitulat după locul producerii acesteia.
26 februarie - 14 iulie 2012
Cazul Trayvon Martin
La 26 februarie 2012, Trayvon Martin, un adolescent de culoare în vârstă de 17 ani, a fost ucis la Stanford, în Florida, de poliţistul George Zimmerman. Această tragedie a fost urmată de proteste în întreaga ţară şi de un îndemn la „un examen de conştiinţă“ din partea lui Barack Obama. După un an de la uciderea adolescentului de culoare, poliţistul alb a fost achitat, ceea ce a stârnit numeroase reacţii de protest şi a readus pe tapet problema rasismului existent în poliţia americană faţă de populaţia afroamericană.
17 iulie 2014
Cazul Eric Garner
La 17 iulie 2014, Eric Garner, un bărbat de culoare suspectat de trafic de ţigări, a fost reţinut, placat la pământ şi strâns de gât. Deşi l-a implorat pe poliţist să înceteze deoarece nu mai putea respira, acesta din urmă nu s-a lăsat înduplecat. Bărbatul de culoare a murit în scurt timp la spital, iar medicul legist a concluzionat că decesul său a survenit în urma sufocării. Cu toate acestea, marele juriu a decis să nu deschidă o anchetă penală pe numele poliţistului arătat cu degetul în acest caz.

FOTO AP
9 august 2014
Cazul Michael Brown
Din 9 august 2014, Fergusson, un oraş din Missouri locuit în proporţie de 2/3 de afroamericani dar numai cu trei poliţişti de culoare din totalul de 53, a devenit teatrul unor proteste de amploare faţă de violenţa forţelor de ordine. Protestele au fost declanşate de moartea adolescentului Michael Brown, survenită în urma unei încăierări cu poliţistul Darren Wilson. Scandând „Nu pot respira“ şi „Nu trage“ - strigătul lui Michael Brown înainte de a fi împuşcat mortal –, mii de persoane au ieşit în stradă la Ferguson şi în alte oraşe din SUA.
11 august 2014
Un tânăr de culoare ucis la Los Angeles, la trei zile după Ferguson
În timp ce protestele de la Fergusson erau în toi, lista cu persoanele de culoare ucise de poliţişti albi adăuga un nou nume. Noua victimă era Ezell Ford, un tânăr de 25 de ani împuşcat mortal în circumstanţe neclare de poliţişti aflaţi în patrulare la Florence, Los Angeles.
22-23 noiembrie 2014
Tamir Rice, în vârstă de 12 ani, ucis în timp ce se juca cu un pistol cu bile
Alarmate de un copil un copil care purta asupra sa o armă, mai multe persoane solicită intervenţia poliţiei. Odată ajunşi la faţa locului, doi poliţişti i-au cerut lui Tamir Rice, care nu avea decât 12 ani, să lase arma şi să ridice mâinile. Băiatul nu s-a supus ordinului şi a fost împuşcat. El a decedat a doua zi la spital. Cei doi poliţişti nu au fost condamnaţi.

FOTO AP
5 martie - 22 iulie 2015
Rasismul poliţiei din Ferguson, denunţat într-un raport
La 5 martie 2015, Departamentul american al Justiţiei a publicat un raport care relevă discriminările flagrante ale poliţiei la adresa populaţiei afroamericane de la periferia oraşului St. Louis. În urma raportului, poliţia din Ferguson a lansat un proces de reformă, încheiat la 22 iulie cu numirea unui nou şef, de această dată un bărbat de culoare.
7 aprilie - 26 noiembrie 2015
Poliţişti albi inculpaţi pentru crimă
La 7 aprilie 2015, poliţistul Thomas Slager a fost inculpat pentru crimă după ce a tras mai multe gloanţe în spatele unui bărbat de culoare. Cu toate că Slager a susţinut că a fost agresat, această versiune a fost contrazisă de un filmuleţ realizat de un amator şi difuzat de „New York Times“. Un alt poliţit, Jason Van Dyke, din Chicago, a fost inculpat câteva luni mai târziu pentru uciderea lui Laquan McDonald, un adolescent de culoare de 17 ani ucis cu 16 gloanţe.
19 aprilie - 19 august 2015
Tensiunile se intensifică
În pofida inculpărilor, tensiunile dintre poliţişti albi şi afroamericani nu se reduc. Ba dimpotrivă, un nou caz le-a readus în atenţia opiniei publice. Freddie Gray a decedat la vârsta de 25 de ani în închisoare, la o săptămână după ce a fost reţinut. Spiritele s-au inflamat imediat la Baltimore, în estul SUA, iar autorităţile locale au fost nevoite să instituie o stare de asediu şi să cheme Garda Naţională pentru a le calma. Noi proteste violente au avut loc la 19 august 2015 la St. Louis, după uciderea unui tânăr de culoare de către poliţişti albi.
4 - 5 iulie 2016
Iulie fierbinte
Luna iulie a început în SUA cu proteste de amploare şi atacuri asupra forţelor de ordine. Acestea au fost generate de moartea a doi bărbaţi de culoare, ucişi de poliţişti albi la Baton Rouge, în Louisiana, şi Falcon Heights, în Minnesota. Alton Sterling, 37 de ani, a fost ucis pe 4 iulie la Baton Rouge în timp ce era placat la pământ de către poliţişti chemaţi pentru a-l potoli pe un bărbat înarmat, iar tânărul Philando Castile a fost împuşcat mortal în timpul unui banal control rutier.
Tragediile din Louisiana, Minnesota şi Texas au readus în centrul dezbaterilor opiniei publice americane problema rasismului. Exprimându-se pe această temă, fostul primar al oraşului New York Rudolph Giuliani a cerut duminică la CBS ca poliţia să fie tratată cu respect.
Afroamericanii „să-şi înveţe copiii să fie respectuoşi cu poliţia, să-i înveţe că poliţia nu reprezintă un pericol pentru ei“, a declarat el.
De cealaltă parte, reprezentanţi ai populaţiei afroamericane spun că au ajuns la limită.
„A sosit ora să spunem: «Prea mult, este prea mult!»“, a reacţionat la CNN Cornell William Brooks, preşedintele NAACP, cea mai mare organizaţie de apărare a afroamericanilor.
După tragediile de săptămâna trecută şi protestele violente din weekend, Barack Obama este aşteptat marţi la Dallas, unde va pronunţa un discurs în cadrul unei ceremonii ecumenice.
Trăgătorul „dement“ care a îndoliat joi seara Dallasul nu-i reprezintă nici pe afroamericani, „nici spiritul cu care trebuie să mergem înainte“, a reacţionat deja Obama de la Varşovia.
Potrivit şefului poliţiei din Dallas, fostul soldat Micah Johnson avea acasă la el un arsenal de război şi intenţiona să comită „alte proiecte devastatoare“.

Memorial improvizat în faţa sediului poliţiei din Dallas FOTO AFP