Preşedintele Donald Trump a pus tunurile pe Procurorul General pentru a-l forţa să demisioneze
0
Preşedintele american Donald Trump a formulat marţi noi critici la adresa ministrului justiţiei Jeff Sessions, reproşându-i că nu a lansat o anchetă în cazul e-mailurilor candidatei democrate Hillary Clinton la preşedinţie, relatează Reuters.
Într-un mesaj difuzat pe Twitter în cursul dimineţii, preşedintele american a spus că Jeff Sessions "a adoptat o poziţie foarte slabă" în acest dosar.
Cu doar o zi în urmă, miliardarul republican a susţinut că Procurorul General este asediat de scandaluri, într-un mesaj postat pe Twitter.
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, şi-a reafirmat marţi dezamăgirea faţă de decizia republicanului Jeff Sessions de a se recuza din ancheta cu privire la interferenţele Rusiei în alegerile prezidenţiale şi presupusele contacte dintre asociaţii campaniei Trump şi agenţii Kremlinului l-a scurt timp după ce a preluat şefia Departamentului Justiţiei, transmite CNN.
”Sunt dezamăgit de Procurorul General. Nu ar fi trebuit să se recuze aproape imediat după ce a preluat funcţia, iar dacă avea de gând să se recuze, atunci ar fi trebuit să-mi spună înainte de a prelua funcţia şi aş fi ales pur şi simplu pe altcineva. Cred că acesta este un lucru rău nu pentru preşedinte, ci pentru preşedinţie. Cred că este nedrept faţă de preşedinţie. Şi asta simt eu”, a declarat Donald Trump la o conferinţă de presă comună cu premierul Libanului.
Întrebat dacă vrea ca Sessions să plece din administraţia de la Washington, preşedintele a explicat că este ”foarte dezamăgit”, dar a refuzat să comenteze soarta Procurorului General.
”Vom vedea ce se va întâmpla, timpul va vorbi, timpul va vorbi”, a declarat preşedintele Trump.
De asemenea, miliardarul republican a susţinut că vrea ca Procurorul General să fie mult mai dur cu privire la scurgerile din anumite agenţii de informaţii din Statele Unite.
”Vreau ca Procurorul General să fie mult mai dur cu privire la scurgerile din agenţiile de informaţii. Acestea sunt agenţii de informaţii. Nu putem să lăsăm aşa ceva să se întâmple”, a declarat Donald Trump.
într-un intreviu pentru New York Times că regretă nominalizarea acestuia pentru funcţia de Procuror General, întrucât s-a recuzat din ancheta cu privire la interferenţele Rusiei în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.
Aliaţii Procurorului General al Statelor Unite susţin că preşedintele Donald Trump a lansat în mod intenţionat o campanie publică de denigrare, pentru a forţa demisia lui Jeff Sessions, dar acesta din urmă nu are nicio intenţie de a-şi părăsi poziţia de la conducerea departamentului de Justiţie, transmite Reuters.
Aceste atacuri publice lansate de preşedinte împotriva unui membru important al administraţiei sale au uimit mulţi politicieni de la Washington. În mod tradiţional, un preşedinte îşi exprimă în privat nemulţumirea faţă de acţiunile unui membru al Guvernului.
”Într-o administraţie unde s-au întâmplat multe lucruri neaşteptate, acesta este poate cel mai neaşteptat lucru”, a declarat Douglas Heye - un consilier al fostului lider al majorităţii republicane din Senat, Eric Cantor.
Congresmenii republicani au sărit marţi în apărarea lui Sessions, iar senatorul democrat Chuck Schumer l-a acuzat pe Trump că încearcă să-şi hărţuiască Procurorul General pentru a forţa plecarea acestuia de la departamentul Justiţiei.
De asemenea, acesta a promis că democraţii vor bloca orice încercare de înlocuire a lui Jeff Sessions, dacă preşedintele îl demite în timpul vacanţei din august a Congresului.
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, va decide în curând soarta Procurorului General, Jeff Sessions, pe care l-a umilit public în ultima săptămână cu o serie de acuzaţii lansate atât într-un intreviu pentru New York Times, cât şi prin mesajele postate pe Twitter, relatează BBC.
Trump este nemulţumit că Jeff Sessions s-a recuzat din ancheta federală cu privire la presupusele contacte dintre asociaţii campaniei republicane şi agenţii Kremlinului. Acesta a dezminţit în repetate rânduri orice contact dintre asociaţii campaniei sale şi Rusia, exprimându-şi în acelaşi timp neîncrederea în concluzia comunităţii de informaţii cu privire la interferenţele ruse în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.
Recuzarea înseamnă că Sessions nu are nicio putere asupra procurorului special pentru Rusia, Robert Mueller, care a extins recent investigaţia care-i vizează pe consilierii preşedintelui american şi pe ginerele Jared Kushner.
Însă, Sessions are de gând să-şi păstreze funcţia la conducerea departamentului de Justiţie şi nu are de gând să plece dacă nu este concediat de către preşedintele Trump.
Directorul de Comunicare de la Casa Albă, Anthony Scaramucci, a alimentat specualţiile potrivit cărora zilele lui Jeff Sessions sunt numărate la departamentul Justiţiei.
”Vom lua o decizie în curând”, a declarat Scaramucci.
Sessions a mers luni la Casa Albă, dar nu s-a întâlnit cu preşedintele Donald Trump, potrivit purtătoarei de cuvânt Sarah Huckabee Sanders.
Se pare că Trump are deja doi înlocuitori pentru Jeff Sessions, fiind vorba de senatorul Ted Cruz sau de fostul primar newyorkez Rudi Giuliani.
Jeff Sessions s-a recuzat din luna martie din ancheta cu privire la interferenţele Rusiei şi posibilele contacte dintre asociaţii campaniei Trump şi agenţii Kremlinului, după ce presa americană a dezvăluit că s-a numărat printre asociaţii campaniei republicane care au purtat discuţii cu fostul ambasador al Rusiei de la Washington, Serghei Kisliak.
Preşedintele Trump nu a comentat în ultimele patru luni recuzarea lui Sessions, lansând aceste atacuri doar după ce procurorul special pentru Rusia, Robert Mueller, a început să se apropie periculos de administraţia sa şi a anunţat extinderea investigaţiei asupra afacerilor pe care le-a avut miliardarul de-a lungul anilor cu Moscova.
Mueller a devenit din ce în ce mai agresiv vizavi de administraţia prezidenţială, iar Trump se teme că nu are niciun control asupra sa, întrucât Jeff Sessions s-a recuzat din ancheta cu privire la Rusia şi adjunctul Procurorului General, Rod Rosenstein, nu răspunde la ordinele venite de la Casa Albă.
Dacă va fi găsit vinovat, preşedintele Donald Trump a dat de înţeles că, la nevoie, s-ar putea autograţia. Unii experţi în drept constituţional spun că ar fi posibil, întrucât legea supremă nu o interzice explicit. Alţii apreciază că pur şi simplu lucrurile au ajuns prea departe, duăa numai 6 luni de mandat.
Niciun lider al unei ţări democratice nu a încercat vreodată să se graţieze. Richard Nixon a cochetat cu ideea, în scandalul Watergate, dar nu a făcut-o.