Pentagonul, în alertă. China şi-a propus să depăşească SUA la numărul de arme nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arme nucleare ale Chinei
Arme nucleare ale Chinei

China îşi extinde rapid arsenalul nuclear şi ar putea avea 1.000 de focoase nucleare până la sfârşitul deceniului, arată un raport publicat miercuri de Pentagon. Noile proiecţii militare americane - 700 de ogive nucleare până în 2027 şi 1.000 până în 2030 - arată o accelerare foarte puternică a activităţilor nucleare ale Beijingului.

China îşi dezvoltă arsenalul nuclear mult mai repede decât se anticipa, arată un raport publicat de Pentagon, care estimează că Beijingul poate lansa rachete balistice armate cu focoase nucleare de la sol, de pe mare şi din aer şi ar putea dispune, până în 2027 de 700 de ogive nucleare, relatează AFP.

”Accelerarea expansiunii nucleare a Chinei ar putea să-i permită să dispună de 700 de focoase nucleare până în 2027”, anunţă în acest raport anual privind capacităţile militare ale Chinei Departamentul american al Apărării.

”Probabil că Beijingul caută să se doteze cu cel puţin 1.000 de focoase nucleare până în 2030, un nivel superior ritmului şi volumului estimate în 2020”, estmează Pentagonul.

Estimarea, bazată pe modernizarea rapidă a opţiunilor de atac nuclear ale Chinei şi pe construcţia de silozuri de rachete, marchează o creştere dramatică faţă de proiecţia din raportul de anul trecut privind puterea militară a Chinei, care estima că Beijing îşi va dubla arsenalul de 200 de focoase nucleare în decurs de un deceniu.

China a ajuns probabil să deţină o triadă nucleară

”China a stabilit deja, probabil, o triadă nucleară care se năştea”, şi anume capacitatea de a lansa rachete nucleare balistice de pe mare, de pe uscat şi din aer, se arată în raportul publicat miercuri.

Proiecţiile includ rachete balistice submarine şi lansate de bombardiere, dar şi ”Forţa mobilă a rachetelor”, care permite lansarea unor rachete din camioane, potrivit acestui oficial, care a cerut protecţia anonimatului.

Raportul vine pe fondul unor tensiuni sporite în legătură cu situaţia Taiwanului şi a fost publicat la câteva ore după ce cel mai înalt general american, Mark Milley, preşedintele Statului Major Întrunit, a lansat un avertisment dur cu privire la progresele militare ale Chinei, afirmând că acestea reprezintă „una dintre cele mai mari schimbări de putere geostrategică globală la care a fost martoră lumea”.

Un înalt oficial al apărării care a informat a spus că demersurile Chinei ridică îndoieli serioase cu privire la intenţia din spatele arsenalului lor nuclear. 

În prezent, SUA au 3.750 de focoase nucleare în arsenalul său, potrivit celor mai recente date ale Departamentului de Stat, ceea ce eclipsează dimensiunea arsenalului nuclear al Chinei.

Federaţia Oamenilor de Ştiinţă Americani (Federation of American Scientists – FAS) a publicat săptămâna aceasta un raport despre construirea rapidă a trei câmpuri de silozuri suspecte în vestul Chinei. Câmpurile de silozuri sunt încă la câţiva ani distanţă de a deveni operaţionale, au scris autorii raportului FAS, Matt Korda şi Hans M. Kristensen, dar în cele din urmă ar putea fi capabile să lanseze rachete nucleare cu rază lungă de acţiune.

Raportul Pentagonului, intitulat oficial „Evoluţii militare şi de securitate care implică Republica Populară Chineză 2021”, se concentrează, de asemenea, pe obiectivele Beijingului în ceea ce priveşte dezvoltarea şi modernizarea viitoare a forţelor sale armate. În mod crucial, dacă China îşi îndeplineşte obiectivul intermediar de modernizare pentru 2027, aceasta ar putea oferi Beijingului „o serie de opţiuni diferite” în ceea ce priveşte Taiwanul, de la o blocadă a insulei până la o potenţială „invazie amfibie” fie a Taiwanului însuşi, fie a uneia dintre insulele periferice mai mici.

„În mod evident, ei au în vedere Statele Unite sau alte părţi despre care cred că ar putea interveni în numele Taiwanului”, a declarat oficialul. Dincolo de anul 2027, China urmăreşte să finalizeze modernizarea armatei sale până în 2035 şi să devină o armată de clasă mondială până în 2049, când se împlinesc 100 de ani de la înfiinţarea Republicii Populare Chineze (RPC).

Raportul din acest an adaugă o nouă secţiune referitoare la cercetarea chimică şi biologică a Chinei, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la posibilele aplicaţii cu dublă utilizare ale activităţilor biologice ale ţării, notează CNN

Raportul notează că pandemia COVID-19 a fost o forţă motrice în spatele politicii externe a Chinei, care a căutat să îndepărteze orice vină pentru această epidemie, folosind în acelaşi timp asistenţă externă pentru a-şi construi influenţa regională.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite