Egiptul nu mai răspunde la comenzile SUA. Washingtonul, paralizat de teama unui efect de domino în Orientul Mijlociu
0Egiptul nu mai răspunde la comenzile Washingtonului. Aliatul egiptean , care a încheiat treizeci şi cinci ani de pace istorică şi durabilă cu Israelul, plasat sub o infuzie generoasă de ajutor militar şi lăudat pentru stabilitatea sa remarcabilă, până la căderea lui Hosni Mubarak în 2011, este pe cale să întoarcă spatele protector său american.
Şi, după toate probabilităţile, acesta este doar începutul pentru administraţia Obama. Emisarii Washingtonului nu sunt ascultaţi, iar noile autorităţi de la Cairo au încetat să mai răspundă la apelurile zilnice ale secretarului american al Apărării, Chuck Hagel. Nici chiar generalul Abdel Fattah al-Sisi nu-i mai răspunde la telefon preşedintelui american Barack Obama.
Umilită, administraţia americană merge ca pe ouă: refuză pentru moment să taie ajutorul militar în valoare de 1,3 miliarde anual) şi doar a anulat manevrele militare „Bright Star“, programate pentru luna septembrie şi condamnat cu jumătate de gură represiunea din Egipt.
În disperare de cauză, Washingtonul a aderat la iniţiativa comună a Franţei, Australiei şi Marii Britanie, care au cerut, joi, o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU. Aceasta s-a încheiat, ca de obicei, cu o declaraţie la „reţinere maximă“ şi la „încetarea violenţelor“. Se simte deja o frustrare diplomatică a Statelor Unite nevoite să fie vioara a doua şi încep să înţeleagă amploarea dezastrului lor strategic în Orientul Mijlociu.
„Politica externă a SUA sub conducerea lui Obama a devenit minimalistă şi reactivă, spune Camille Pecastaing, profesor la Universitatea Johns Hopkins, citat de cotidianul „Le Figaro“. „Totul se reduce la utilizarea de drone ucigaşe în lupta împotriva terorismului. Şi cum să condamni uciderea a 1000 de persoane în Egipt, când tolerezi 100.000 de morţi în Siria?", se întreabă analistul.
În culise, primul cerc al Casei Albe susţine că răbdarea preşedintelui SUA este aproape de final. „Nu ne putem menţine relaţia cu Egiptul în cazul în care aceste acţiuni continuă, şi ei ştiu asta“, a declarat pentru CBS un apropiat al consilierului Major Garrett.
Fără o politică adevărată în Orientul Mijlociu începând cu anul 2009, Washingtonul plăteşte acum în Egipt, polul istoric al stabilităţii regionale după acordurile de pace cu statul evreu în 1979, pentru a revigora negocierile de pace israeliano-palestiniene. La 30 iulie, aceste au fost reluat perovizoriu, la Washington, sub auspiciile secretarului de stat, John Kerry.
„Spirala descendentă a Egiptului complică ecuaţia“, a prezis James Gelvin, un specialist al lumii arabe de la UCLA. „Ea lasă Israel singur în faţa Hamas, care are o poziţie puternică în Gaza, fără ca israelienii să mai conteze pe colaborarea aparatului de securitate egiptean. În aceste zile, acesta are mâinile ocupate în altă parte“, susţine Gelvin.
Deocamdată, preşedintele american Barack Obama este în vacanţă pe insula Martha's Vineyard. Şeful Casei Albe a ieşit azi la o plimbare cu bicicleta însoţit de prima doamnă, Michelle Obama, şi de cele două fiice, Sasha şi Malia. Familia Obama urmează să revină la Washington mâine, după o săptămână de concediu şi toată lumea aşteaptă să vadă ce măsuri va lua în privinţa ultimelor evoluţii din Egipt.