Economia americană, grav lovită de coronavirus. Fermierii îşi aruncă producţia, în timp ce rata şomajului ajunge la un prag istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cartofi aruncaţi de un fermier din Idaho FOTO @idahomolly Twitter
Cartofi aruncaţi de un fermier din Idaho FOTO @idahomolly Twitter

Tot mai mulţi producători agroalimentari din Statele Unite sunt nevoiţi să-şi distrugă produsele din lipsă de clienţi din cauza coronavirusului, în timp ce oamenii fac coadă pentru ajutoare alimentare.

Situaţia este paradoxală. În timp ce mii de persoane stau la cozi pentru a obţine ajutoare alimentare, mii de tone de alimente sunt distruse zilnic, relatează „Slate”.

Producătorii agroalimentari americani vând fie marii distribuţii (pentru consumul particularilor), fie şcolilor, restaurantelor, hotelurilor, şcolilor şi întreprinderilor. Ori măsurile de izolare implementate pentru combaterea pandemiei de coronavirus au perturbat complet aceste lanţuri comerciale.

Odată cu închiderea şcolilor şi a restaurantelor, precum şi cu generalizarea telemuncii, tot mai mulţi fermieri şi alţi actori din sectorul agroalimentar rămân fără puncte de desfacere pentru produsele lor şi încep să le distrugă. Chiar dacă unii producători fac donaţii către asociaţiile de binefacere, acestea nu pot dispun deocamdată de capacitatea necesară de absorbţie şi depozitare. În acelaşi timp, mii de americani ajunşi într-o situaţie dificilă stau la cozi pentru alimente.

Potrivit celei mai mari companii de lactate din Statele Unite, aproximativ 14 milioane de litri de lapte sunt vărsate zilnic. „New York Times” relatează că un producător din Mississippi distruge 750.000 de ouă săptămânal, iar un agricultor din Idaho a îngropat 500 de tone de ceapă.

Unul dintre cele mai expuse sectoare este cel al creşterii porcilor, în condiţiile în care multe abatoare şi fabrici de procesare a cărnii şi-au oprit activitatea din cauza faptului că au devenit focare de propagare a coronavirusului.

O fermă din statul New York a strâns fonduri pentru a-şi transforma laptele în brânză, care va fi donată apoi unor bănci pentru colectarea şi distribuţia de alimente. În lipsa unei astfel de reconversii, care vine cu cheltuieli suplimentare la pachet, producătorii nu au o altă soluţie pentru produsele lor decât să scape pur şi simplu de ele.

Rata şomajului, la un prag istoric

Noul coronavirus, plecat din China, loveşte puternic Statele Unite, care a ajuns cea mai afectată ţară din lume, cu aproape un milion de cazuri, dintre care peste 55.000 fatale.

În acest context de criză sanitară cu implicaţii economico-sociale mai ales, rata şomajului a ajuns la 16%, un prag istoric. „Este o situaţie cu adevărat gravă”, a recunoscut Kevin Hassett, un consilier al preşedintelui Donald Trump. 26,5 milioane de americani au primit ajutoare sociale fără a merge la muncă de la mijlocul lui martie, notează Reuters. Înainte de izbucnirea pandemiei, rata şomajului scăzuse până la 3,5%, minimul ultimilor 50 de ani.

Situaţia este la fel de precară şi la nivel mondial. Potrivit unui raport publicat marţi de Programul Alimentar Mondial (PAM), o agenţie specializată din cadrul ONU, numărul persoanelor afectate de nesiguranţă alimentară acută ar putea să se dubleze în acest an şi să ajungă la 265 de milioane din cauza efectelor economice negative provocate de pandemia de coronavirus.

Specialiştii se aşteaptă ca impactul generat de pierderea de venituri din activităţi turistice, scăderea comisioanelor obţinute din călătorii şi celelalte restricţii asociate crizei de sănătate să lase aproximativ 130 de milioane de oameni în condiţii de foamete acută în acest an, care se vor adăuga celor 135 de milioane de persoane deja incluse în această categorie, explică Reuters.

Ne aşteaptă o „foamete de proporţii biblice” dacă nu se iau de urgenţă măsuri, avertizează David Beasley, director executiv al Programului Alimentar Mondial.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite