Alegeri SUA 2016. Luni noapte, prima ciocnire Clinton-Trump - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tensiunea este în creştere în Statele Unite cu câteva ore înainte de prima dezbatere între candidatul Partidului Democrat şi cel al Partidului republican pentru Casa Albă.

Confruntarea dintre democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump, ce va fi găzduită, astă-noapte, la ora locală 21.00 (4.00, ora României) de Universitatea Hofstra, din Hempstead, New York este un eveniment cu miză mare pentru ambii candidaţi. 

Şi asta pentru că are loc cu numai şase săptămâni înainte de alegerile pentru Casa Albă din 8 noiembrie şi în condiţiile în care sondajele dau rezultate strânse: Clinton are un uşor avantaj, însă acesta a scăzut spectaculos în ultimele săptămâni. 

Cine va câştiga? Cine se va poticni? Ţinând cont de personalităţile celor doi protagonişti, analiştii spun că rezultatele sunt imprevizibile. Interesant este că va fi prima dată când un candidat de sex feminin este prezentat într-o dezbatere prezidenţială în SUA. În jur de 90 de milioane de americani se estimează căi vor urmări acest duel în care  cel mai mic derapaj poate avea consecinţe grele.

Mulţi alegători sunt hotărâţi deja pe cine vor vota, dar  9%, potrivit unor sondaje, încă ezită, după un an de campanie ofensivă, în care atacurile la persoană au înlocuit de multe ori dezbaterile pe teme de interes.

Strategia lui Hillary

Democrata Hillary Clinton, 68 de ani, care a primit, sâmbătă, şi sprijinul cotidianului „New York Times“, s-a pregătită cu scrupulozitate pentru a recupera puctele pierdute prin suspendarea campaniei sale în ultimele zile, din motive medicale.

Ea s-a izolat împreună cu echipa sa la locuinţa din Chappaqua, la nord de New York, antrenându-se mai ales cu apropiaţi care joacă rolul lui Trump, cu toate faţetele posibile ale candidatului republican: arţăgos, obraznic, distant, calm...

Profilul psihologic al miliardarului a fost studiat minuţios, scrie AFP, pentru a descoperi ce l-ar putea face să derapeze. Căci scopul taberei democrate este de a-l face pe Trump să clacheze, pentru a demonstra că nu are temperamentul necesar al unui preşedinte.

Dacă reacţionează agresiv, Trump riscă să piardă masiv din voturile femeilor, deja reticente faţă de el, şi care constituie 53% dintre votanţi. Iar orice derapaj va fi reluat la nesfârşit de canalele TV.

Gennifer Flowers, invitatul surpriză al lui Trump

Pregătirea dezbaterii „merge foarte bine“, a declarat la rândul său, echipa de campanie a miliardarului de 70 de ani, care a primit vineri sprijinul fostului său inamic din cadrul alegerilor primare, senatorul ultra-conservator  Ted Cruz.

Donald Trump a început pregătirile specifice de vineri, dar şi-a continuat întâlnirile cu simpatizanţii inclusiv sâmbătă seara, în Roanoke, Virginia.

El nu s-a „antrenat“ cu o femeie care să joace rolul lui Hillary Clinton, dar a vizionat înregistrări cu adversara sa din dezbaterile anterioare la care a participat aceasta. 

Trump nu are experienţa unei dezbateri prezidenţiale: 90 de minute de presiune intensă, cu doar un singur adversar, dar a pregătit o surpriză neplăcută pentru democraţi.  Miliardarul  a anunţat, sâmbătă, într-un tweet că a invitat-o la dezbatere şi pe Gennifer Flowers, un fost model care a declarat că a avut relaţii extraconjugale cu Bill Clinton.

info dezb trump clinton

Click pe imagine pentru rezoluţie mai mare

„Pietrele de moară“ ale candidaţilor

Afacerea e-mail-urilor, îndoielile legate de afacerile tenebroase şi foarte lucrative ale Fundaţiei Clinton ca şi moartea ambasadorului american de la Benghazi, de care este învinovăţită, sunt tot atâtea pietre de moară legate de picioarele lui Hillary. Şi nu în ultimul rând, starea sa de sănătate precară, readusă în discuţie mai ales după ce fosta primă doamnă a fost la un pas de leşin cu ocazia ceremoniilor de comemorare a victimelor atentatelor din 11 septembrie 2001. 

De-a lungul timpului, în presă au apărut multe informaţii deloc măgulitoare la adresa Fundaţiei Clinton, organizaţie în care este implicat şi soţul lui Hillary, Bill, fost preşedinte al SUA. În general, subiectele sunt legate de traficul de influenţă şi de sursele de finanţare.

Chiar dacă nu au fost dovedite mai multe presupuse acte de corupţie, subiectul este mană cerească pentru adversarii politici ai democratei. Mai nou, presa a scris că delegaţia condusă de Hillary Clinton ar fi uitat documente sensibile într-un hotel din Moscova, pe când conducea diplomaţia americană. 

Echipa de campanie a lui Trump a profitat de fiecare informaţie care a pus-o pe Hillary într-o lumină proastă şi a exploatat-o cât de mult a putut. Cu toate că şi asupra fundaţiei caritabile a lui Trump planează anumite semne de întrebare, atenţia tuturor a fost îndreptată spre problemele pe care le are cea a democratei. Poate şi pentru că în mai multe rânduri, serverele organizaţiei au fost vizate de un atac cibernetic, ce a dus la scurgerea unor informaţii. 

Procurorul general al statului New York, Eric Schneiderman, a anunţat deschiderea unei anchete asupra Fundaţiei Donald J. Trump, pentru a verifica dacă respectă legislaţia privind operele de caritate. Admiraţia candidatului republican pentru liderul de la Kremlin nu este bine văzută de mulţi americani, mai ales după ce acesta a invitat hackerii ruşi să găsească email-urile dispărute ale contracandidatei sale.  

Trump l-a lăudat în mai multe rânduri pe preşedintele rus Vladimir Putin, despre care a afirmat că este un lider mai bun decât preşedintele american Barack Obama.

Presa americană a scris despre legăturile mai multor oameni din anturajul său cu Rusia şi cu oficiali  de la Kremlin. În plus, miliardarul a declarat că ar putea să analizeze posibilitatea recunoaşterii Peninsulei Crimeea drept teritoriu rus, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale.

 Lipsta de experienţă nu l-a împiedicat să spulbere toate pronosticurile, câştigând en fanfare alegerile primare republicane. Chiar dacă Hillary Clinton şi Donald Trump sunt cei mai antipatici candidaţi, candidatul republican este perceput şi mai negativ decât Clinton, 61% dintre americani având o părere proastă despre el, mai ales din cauza personalităţii sale, abrupte, fără nuanţe şi voit agresivă. În schimb, Hillary are drept handicap faptul că este considerată prea distantă şi nesinceră. 

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite