Administraţia Trump înăspreşte condiţiile de intrare în Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O interdicţie de călătorie revizuită vizând şase ţări musulmane şi măsuri de securitate mai stricte pentru zborurile către Statele Unite intră în vigoare peste Atlantic.

Interdicţia de călătorie revizuită a preşedintelui american Donald Trump intră în vigoare, după ce a fost contestată în justiţie, joi, la ora locală 20.00 (vineri, 6.00, ora României), relatează CNN, potrivit news.ro.

Cine poate intra în Statele Unite?

Criteriul stabilit de Curtea Supremă este ca străinii să aibă o relaţie „credibilă de bona fide“ cu o entitate (o şcoală sau un angajator, de exemplu) ori o persoană care trăieşte în Statele Unite (un soţ sau o soţie, de exemplu).

În cazul în care nu se poate stabili o astfel de relaţie apropiată, persoanei respective i se impune o interdicţie pe o perioadă de 90 de zile dacă provine din Libia, Siria, Iran, Somalia, Yemen şi Sudan ori de 120 de zile în cazul în care persoana respectivă este un refugiat, indiferent din ce ţară provine.

Potrivit noilor reguli, trimise la misiunile din străinătate miercuri, solicitanţii trebuie să probeze că au o relaţie cu un părinte, soţ ori soţie, fiu ori fiică, ginere ori noră sau frate ori soră în Statele Unite, afirmă un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei.

Aceste reguli nu au fost postate încă pe site-urile departamentelor de Stat sau Securităţii Interne (DHS) şi pot fi modificate.

Organizaţii pentru apărarea drepturilor omului precum Amnesty International (AI) intenţionează să trimită joi cercetători pe aeroporturi americane - precum Dulles şi John F. Kennedy - să monitorizeze evoluţia şi să observe implementarea interdicţiei în cazul în care apar dispute.

Cine este scutit?

Înainte ca ordinul executiv să fie oprit în tribunal, erau excluse de la interdicţie şi ar urma să rămână excluse următoartele categorii: cetăţeni americani, deţinători de „green card“ - adică rezidenţi permanenţi, deţinători de vize valabile, persoane cu dublă cetăţenie, străini cu legături „bona fide“ de familie, în domeniul educaţiei sau afacerilor.

De asemenea, ordinul executiv permite să se emită vize unor persoane care, de la caz la caz, pot fi excluse la discreţia DHS şi Departamentului de Stat.

Un purtător de cuvânt DHS, David Lapan, a confirmat pentru CNN că ordinul revizuit al preşedintelui „nu va afecta persoane care sosesc la porţile noastre de intrare cu documente valide de călătorie“.

„Profesioniştii noştri din cadrul DHS se aşteaptă la «business as usual» la porţile noastre de intrare în cadrul implememtării ordinului executiv din 6 martie“, a adăugat el.

De ce a fost impusă interdicţia?

Intenţia ordinului a fost dezbătută aprig în ultimele luni.

În campanie, candidatul Trump a îndemnat la o „închidere totală şi completă“ a intrării musulmanilor în Statele Unite.

Însă textul ordinului prevede că este necesară o „verificare suplimentară“ a cetăţenilor celor şase ţări, deoarece „condiţiile din aceste ţări prezintă ameninţări sporite. Fiecare dintre aceste şase ţări este un sponsor al terorismului, a fost compromisă semnificativ de organizaţii teroriste sau în ele se află zone de conflict active“.

Măsuri mai stricte zborurilor către Statele Unite

Administraţia americană a decis totodată să impună noi măsuri de securitate, mai stricte, zborurilor către Statele Unite, fără să generalizeze interdicţia laptopurilor la bordul avioanelor, transmite AFP, potrivit news.ro.

Noile măsuri impuse de Washington constau în controale „mai stricte“ asupra pasagerilor ce intenţionează să ajungă în Statele Unite şi „verificări sporite“ ale aparaturii lor electronice, a anunţat secretarul pentru Securitate Internă John Kelly într-un discurs pe care l-a susţinut în capitala americană.

Oficiali americani au refuzat să facă vreo precizare cu privire la noile verificări la care urmează să fie supuşi pasagerii şi cu privire la calendarul aplicării acestor măsuri.

„Noi recomandăm ca pasagerii care preconizează să zboare către Statele Unite să rămână în contact strâns cu compania lor în săptămânile şi lunile următoare“, a precizat un oficial. „În anumite cazuri ei vor trebui să se pregătească pentru verificări sporite“, a precizat el.

Potrivit autorităţilor, măsurile nu sunt uniforme, ci variază în funcţie de aeroport. „Ele depind de ameninţarea şi de informaţiile pe care le avem noi“, a precizat un reprezentant de rang înalt care a făcut declaraţii sub acoperirea anonimatului.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite