Serghei Lavrov se laudă că Rusia nu a pus niciodată la îndoială dreptul Ucrainei de a avea un parteneriat cu UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestele din Euromaidan au fost declanşate tocmai de decizia fostului preşedinte Viktor Ianukovici de a nu semna Acordul de asociere cu UE
Protestele din Euromaidan au fost declanşate tocmai de decizia fostului preşedinte Viktor Ianukovici de a nu semna Acordul de asociere cu UE

Rusia nu a pus la îndoială niciodată dreptul Ucrainei de a dezvolta un parteneriat cu Uniunea Europeană, ci doar a avertizat asupra riscurilor economice pe care le presupun aceste relaţii, a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, citat de RIA Novosti.

„Vreau să subliniez că noi nu am pus niciodată la îndoială dreptul Ucrainei de a dezvolta un parteneriat cu Uniunea Europeană. Problema aici este că acest lucru nu ar trebui să aducă prejudicii Rusiei, partenerilor săi din Uniunea Vamală şi tuturor membrilor zonei de liber schimb CSI, inclusiv Ucrainei“, a declarat Lavrov într-un interviu acordat cotidianului norvegian Verdens Gang (VG).

Asocierea Ucrainei la UE a fost cheia declanţării protestelor de anul trecut din piaţa Maidan, după ce fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici a refuzat să mai semneze acordul şi s-a reorientat către Rusia, ceea ce a declanşat mari proteste. Ulterior, Ianukovici a dat ordin să se tragă asupra manifestanţilor, iar aceştia l-au răsturnat de la putere. După ce Ianukovici a părăsit Ucraina pentru a ajunge în oraşul rus Rostov-pe-Don, Rusia a anexat Crimeea, eveniment nerecunoscut pe plan internaţional. În fine, după această desfăşurare de evenimente au apărut insurgenţe proruse în estul Ucrainei, în regiunile Doneţk şi Lugansk, care acum sunt controlate de către rebeli. Presa a arătat de mai multe ori că insurgenţii sunt ajutaţi de forţele armate ruse, primind şi arme tot din Rusia.

De asemenea, din luna iunie, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale către Ucraina, după ce în primăvară aproape a dublat preţul gazelor livrate Kievului, în urma răsturnării lui Ianukovici de la putere.

Comunitatea Statelor Independente (CSI) are nouă membri cu drepturi depline - Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, R.Moldova, Rusia, Tadjikistan şi Uzbekistan - şi două state participante - Turkmenistan şi Ucraina.

Ministrul rus de Externe a adăugat că relaţiile comerciale ale Ucrainei cu Uniunea Europeană „nu ar trebui să creeze căi secundare pentru intrarea fără taxe a unor produse europene ieftine pe teritoriul“ rus.

Prevederile politice ale Acordului de Asociere Ucraina-UE au fost semnate în martie, în timp ce partea economică a acordului a fost semnată în iunie.

La începutul lui septembrie, Rusia, Ucraina şi UE au încheiat un compromis cu privire la acordul de liber schimb al Kievului cu Uniunea Europeană, amânând intrarea în vigoare a acestuia până la 1 ianuarie 2016.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite