Rusia scoate la înaintare o scrisoare a împărătesei Ecaterina cea Mare pentru a-şi convinge cetăţenii să se vaccineze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ecaterina a-II-a a Rusiei FOTO WIKIPEDIA
Ecaterina a-II-a a Rusiei FOTO WIKIPEDIA

O scrisoare rară a împărătesei Ecaterina cea Mare a Rusiei în care îşi îndeamnă supuşii să se vaccineze împotriva variolei a fost expusă la la Moscova de casa de licitaţii MacDougall's, specializată în artă rusească.

În scrisoarea datată 20 aprilie 1787 şi adresată unui conte, Ecaterina oferă instrucţiuni detaliate autorităţilor din teritoriul ce formează în prezent Ucraina cu privire la maniera în care să organizeze o campanie de inoculare eficientă, relatează Moscow Times citată de Hotnews.

„Una dintre cele mai importante (sarcini) ar trebui să fie introducerea inoculării împotriva variolei care, după cum ştim, provoacă un mare rău, mai ales printre persoanele de rând”, i-a scris Ecaterina contelui Piotr Rumiantsev.

„Această inoculare ar trebui să fie comună peste tot”, a scris ea, continuând prin a oferi detalii despre cum ar trebui puse la dispoziţie vaccinurile pentru populaţie şi cerând ca supuşii ei care se simt rău după inoculare să fie găzduiţi temporar în mănăstiri.

Ecaterina cea Mare a fost prima persoană din Rusia care s-a vaccinat împotriva variolei care făcea ravagii în Europa la acel moment.

Ea a chemat un medic din Anglia să-i administreze vaccinul care a folosit o mostră pentru copii. El a fost răsplătit ulterior cu un titlu nobiliar.

Ea a încercat după ce s-a vindecat de boală să-i convingă şi pe alţii să se vaccineze dar oamenii, „eiau speriaţi, era ceva nou şi neobişnuit”, spune istoricul rus Oleg Khromov.

Când regele francez Ludovic al XV-lea a murit de variolă în 1774, Ecaterina ar fi spus că este o „barbarie” să mori de respectiva boală în iluminatul secol XVIII.

MacDougall spune însă că împărăteasa nu a încercat niciodată să impună inocularea obligatorie în Rusia, de teamă că supuşii ei se vor revolta.

Ecaterina cea Mare a ocupat tronul imperial al ţării între 1762 şi 1796 şi este considerată unul dintre cei mai străluciţi monarhi pe care i-a avut vreodată Rusia, alături de Petru cel Mare.

Rusia se confruntă cu o reticenţă a vaccinării în rândurile populaţiei deşi a aprobat prima un vaccin propriu cu care s-ar fi vaccinat după câteva luni şi preşedintele rus Vladimir Putin.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite