Rusia foloseşte arma energetică împotriva Belarus. Ce urmăreşte Vladimir Putin
0Rusia a stopat livrările de petrol spre Belarus din cauza unor neînţelegeri asupra preţului, au anunţat oficiali ai rafinăriei belaruse din oraşul nordic Navapolatsk. Livrările s-au oprit pe 1 ianuarie.
Astfel de incidente au loc periodic între Minsk şi Moscova, pe fondul presiunilor pe care le face Vladimir Putin asupra preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenka pentru a-l convinge să accepte aprofundarea uniunii statale dintre cele două ţări, scrie europalibera.org
Luna trecută oamenii au manifesta la Minsk, capitala Belarus împotriva unui proiect de integrare mai accentuată cu Rusia, pe fondul speculaţiilor în jurul unei unificări a celor două ţări. Această manifestaţie a avut loc la începutul lunii decembrie, în timp ce preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko se afla la Soci, în sudul Rusiei, pentru a discuta despre acest proiect cu Vladimir Putin.
Există speculaţii că Rusia face presiuni pentru a forma cu Belarus o singură ţară.
Aleksandr Lukaşenko a respins de mai multe ori aceste temeri, dar continuă în paralel un proiect de integrare mai accentuat cu Moscova.
Fosta republica sovietică aflată la frontiera Uniunii Europene, este unul din principalii aliaţi ai Moscovei, chiar dacă relaţiile dintre cele două ţări traversează perioade tensionate
Înainte de Anul Nou, părţile au încheiat în ultimul moment un acord privind livrările de gaze ruseşti în Belarus pe o perioadă de două luni, evitându-se o criză.
În timp ce depinde de livrările de energie din Rusia, Republica Belarus este şi o rută de tranzit pentru petrolul şi gazele ruseşti către ţările europene.
Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Uniunii Europene, potrivit Reuters. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.