Roman Abramovici, acuzat de corupţie într-o anchetă a BBC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roman Abramovici FOTO EPA-EFE
Roman Abramovici FOTO EPA-EFE

Oligahul rus Roman Abramovici este acuzat într-o anchetă a BBC că a făcut avere prin numeroase acte de corupţie. Avocaţii multimiliardarului neagă această acuzaţie.

Roman Abramovici, proprietarul clublului de fotbal Chelsea Londra, este supus mai mult ca niciodată presiunilor din cauza legăturilor sale obscure cu liderul de la Kremlin Vladimir Putin. În timp ce Guvernul britanic i-a îngheţat averea şi Uniunea Europeană a făcut acelaşi lucru luni, o anchetă publicată de BBC face dezvăluiri greu de digerat de oligarhul rus. 

Potrivit BBC, Roman Abramovici, în vârstă de 55 de ani, s-a îmbogăţit prin acte frauduloase. BBC citează un document de cinci pagini obţinut din arhivele Poliţiei Ruse. Surse apropiate dosarului confirmă informaţiile din acest document.

BBC constată că Abramovici a cumpărat Sibneft cu doar 250 de milioane de dolari în 1995, după o licitaţie trucată, şi a vândut compania petrolieră statului rus în 2005, cu 13 miliarde de dolari. Frauda este evaluată la 2,7 miliarde de dolari.

Informaţia a fost confirmată de Iuri Skuratov, fost procuror general al Rusiei.

Skuratov spune că avea probe pentru a-l acţiona în justiţie pe Abramovici, dar primul preşedinte al Rusiei, Boris Elţîn, a decis să ia documentele la Kremlin şi să-l compromită cu o casetă video cu conţinut sexual difuzată la televiziune. Această acţiune de „kompromat” a fost orchestrată de actualul preşedinte al Rusiei, Vladimir Putin, pe atunci fiind şef al Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB).

„Era o schemă penală ce le-a permis participanţilor la privatizarea companiei să formeze un grup infracţional, care nu plătea guvernului preţul corect la achiziţionarea companiilor”, a explicat Iuri Skuratov.

BBC îl mai acuză pe Abramovici că a răpit în 2002 un reprezentant al unei companii chineze pentru a o elimina din cursa pentru achiziţionarea companiei petroliere Slavneft. CNPC oferea dublu pentru achiziţionarea Slavneft, dar s-au retras cu o zi înainte de licitaţie, şi aceasta trucată, în urma răpirii unui reprezentant al lor odată ce a sosit la Moscova. Abramovici a preluat Slvaneft împreună cu câţiva oligarhi asociaţi. Vladimir Milov, fost şef adjunct la Ministerul rus al Energiei, a recunoscut că decizia achiziţionării Slavneft de către Abramovici a fost luată la cel mai înalt nivel al conducerii de la Moscova.

Roman Abramovici este unul dintre puţinii oligarhi din epoca Elţîn care a reuşit să-şi păstreze privilegiile şi influenţa în epoca Putin.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite