INFOGRAFIE Relaţia otrăvită dintre Marea Britanie şi Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul britanic Theresa May şi preşedintele rus Vladimir Putin
Premierul britanic Theresa May şi preşedintele rus Vladimir Putin

Premierul Theresa May a declarat că Moscova este „cel mai probabil responsabilă“ de tentativa de asasinat împotriva unui fost spion KGB refugiat în Marea Britanie şi aşteaptă explicaţii până astăzi la miezul nopţii, în caz contrar va trece la o ripostă puternică .

După ce a încercat ani de zile să minimizeze implicarea autorităţilor ruse în moartea a paisprezece cetăţeni ruşi şi britanici din Marea Britanie, Londra a decis să lovească puternic.

Vorbind în faţa deputaţilor, premierul Theresa May a spus că guvernul pe care-l conduce a ajuns la concluzia că este „foarte probabil“ că Rusia se află în spatele atacului din 4 martie în care fostul spion Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost otrăviţi în localitatea Salisbury din sudul Angliei.

Ea a spus că ambasadorul Federaţiei Ruse la Londra a fost convocat pentru a explica dacă aceasta este o acţiune directă a statului Rusia sau rezultatul pierderii controlului asupra stocului de agenţi neurotoxici.  Potrivit lui May substanţa folosită în atacul din 4 martie a fost identificată ca făcând parte din grupa agenţilor neurotoxici „Noviciok“.

May a mai informat deputaţii că ministrul de externe Boris Johnson a cerut amasadorului Rusiei să dezvăluie toate detaliile programului Noviciok Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice.

„Dacă nu vom primi niciun răspuns credibil , vom conchide că această acţiune echivalează cu folosirea ilegală a forţei de către statul Rusia împotriva Regatului Unit“, a mai spus premierul May, neprecizând ce măsuri va lua guvernul său.

Skripal, în vârsta de 66 de ani şi fiica sa de 33 de ani, se află în stare gravă dar stabilă în spital, ca şi sergentul de poliţie Nick Bailey care a intervenit primul când cei doi au fost găsiţi prăbuşiţi la Salisbury.

Ministrul britanic de interne, Amber Rudd, a anunţat că poliţia şi serviciile de securitate vor face investigaţii ca urmare a unor afirmaţii privind implicarea statului rus într-un anumit număr de decese în ultimii ani în Marea Britanie, relatează agenţia Reuters.

Săptămâna trecută, preşedintele Comisiei parlamentare pentru afaceri interne s-a adresat în scris ministrului Rudd, cerându-i o reexaminare a 14 cazuri de deces care iniţial nu au fost tratate de către poliţie ca fiind suspecte, dar care în relatările media au fost legate în mod repetat de Rusia.

Rusia dezminte şi cere acces la anchetă

Purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe de la Moscova, Maria Zaharova, a calificat declaraţia premierului May drept „o reprezentaţie de circ în parlamentul britanic“. „Concluzia e evidentă - e o nouă campanie de informaţii şi politică bazată pe provocări“ a mai spus ea.

În prealabil, întrebat de BBC dacă Rusia este în culpă, preşedintele Vladimir Putin a răspuns: „Rezolvaţi lucrurile acolo şi pe urmă vom discuta asta“.  

Ieri, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a anunţat că Rusia cere să aibă acces la substanţa chimică aflată la originea otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei .

„Am cerut printr-o notă oficială să putem avea acces la această substanţă şi am solicitat acces la toate datele anchetei, dat fiind faptul că una dintre victime este Iulia Skripal, cetăţean rus“, a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă, adăugând că acestei cereri au fost respinse de Londra.

Acuzând Marea Britanie de „colonialism“, Lavrov a respins „ultimatumul“ formulat de premierul britanic Theresa May, care a dat Moscovei termen până marţi la miezul nopţii pentru a oferi explicaţii.

Rusia este „nevinovată“ şi „pregătită să coopereze“ cu autorităţile britanice în ancheta privind otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal, a asigurat în acelaşi timp şeful diplomaţiei ruse, acuzând autorităţile britanice de încălcarea Convenţiei privind interzicerea armelor chimice.

Potrivit ministrului rus, Convenţia privind interzicerea armelor chimice prevede ca în caz de utilizare a substanţelor interzise, o cerere de informare trebuie trimisă ţării suspectate, care are, la rândul său, dreptul de a face propriile analize.

Londra, sprijin din partea SUA, UE şi NATO

Marea Britanie a primit sprijin din partea SUA, UE şi NATO.Comisia Europeană şi-a făcut public, ieri, solidaritatea „de neclintit“ faţă de Londra, iar secretarul de Stat american Rex Tillerson a acuzat Rusia, luni, înainte de a fi demis de preşedintele Trump, şi a numit Kremlinul „o forţă iresponsabilă şi o sursă de instabilitate în lume”. Tillerson a spus că Statele Unite vor fi „solidare” cu Marea Britanie şi vor coordona răspunsul la atac.

Autorităţile britanice discută cu cele americane şi cu aliaţii europeni măsurile de ripostă la care s-ar putea recurge dacă Rusia nu are nu răspuns credibil. Cotidianului „The Times” relatează că ar putea fi vorba despre un posibil boicot al Campionatului Mondial de Fotbal din Rusia, dar şi de întărirea prezenţei militare NATO pe flancul estic al Alianţei. 

   Evocând sancţiuni impuse unor cetăţeni ruşi după cazul Litvinenko, fostul agent secret rus otrăvit cu poloniu-210 şi mort la Londra în 2006, şefa Guvernului britanic s-a declarat ”pregătită să ia măsuri mai importante”.

Ea a menţionat prezenţa trupelor britanice staţionate în Estonia, în cadrul dsfăşurării lor în NATO. May a anunţat că Guvernul său reflectează, de asemenea, la o versiune britanică a amendamentului american Magniţki - după numele activistului rus anticorupţie -, vizând să confişte bunuri ale persoanelor vinovate de cei care încalcă drepturile omului.

Potrivit cotidianului britanic The Times, Londra are în vedere un atac cibernetic contra Rusiei, în baza Articolului 51 al Chartei ONU, care defineşte dreptul la legitimă apărare în cazul unei agresiuni externe.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg a apreciat otrăvirea drept ”foarte îngrijorătoare pentru NATO”, care este ”în contact cu autorităţile britanice asupra  acestui subiect”.

”Este extrem de îngrijorător ca agenţi chimici să fie în continuare folosiţi în vederea rănirii oamenilor”, a comentat Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), ”puternic îngrijorată” de acest caz.

Ce este „Noviciok”

„Noviciok” se referă la o categorie de substanţe otrăvitoare cu acţiune neuroparalitică din a treia generaţie, care au fost dezvoltate în perioada Uniunii Sovietice în cadrul proiectului „Foliant”. Acesta  a fost demarat în 1973 şi avea ca obiectiv crearea unei substanţe toxice fără analogie, superioară în toate caracteristicile sale, printre care – capacitatea crescută de otrăvire şi posibilitatea de a putea fi folosită în doze foarte mici. Peste 200 de chimişti sovietici au lucrat la acest proiect la Institutul de Cercetare din oraşul Şihanî.

Clasa de substanţe toxice organofosforoase cu acţiune neuroparalitică ”Noviciok” a  fost sintetizată pentru prima oară la mijlocul anilor 1980. Rezultatul acestui program a fost crearea a trei agenţi chimici unici – „Veşcestvo 33”, „A-232”, „A-234”. Potrivit investigatorilor britanici, cu una din cele trei substanţe a fost otrăvit Serghei Skripal.

Despre simptomele otrăvirii cu „Noviciok“ se ştiu putine. Se crede că semnele  clinice ale otrăvirii sunt similare ca şi în cazurile de otrăvire cu substanţele chimice convenţionale (Sarin, Soman, VX). Cu toate acestea, există şi diferenţe: afecţiuniile sunt practic incurabile, iar oamenii care au fost expuşi la această substanţă, chiar dacă supravieţuiesc, rămân invalizi pe viaţă. Este vorba despre aşa-numita neurotoxicitate întârziată – afectare gravă a sistemului nervos, manifestată prin pareze şi paralizii care apar peste una până la trei săptămâni de la otrăvire şi care practic nu cunoaşte metode de tratament.

Potrivit lui Vil Mirzaianov, un chimist care a lucrat în cadrul programului rus, Rusia este singura ţară capabilă să producă şi să utilizeze un agent neurotoxic atât de puternic. „Este de cel puţin zece ori mai puternic decât orice agent de acest gen. Şi este practic incurabil“, a declarat pentru Daily Telegraph omul de ştiinţă care trăieşte în prezent în SUA. Chiar dacă Skripal şi fiica lui „vor supravieţui, ei nu se vor vindeca“, a avertizat el, exprimând temerea că „mai multe persoane au fost expuse“ la această substanţă.

Chimistul a adăugat că, în opinia sa, otrava folosită în atacul din Salisbury ar putea fi fabricată în Rusia sub forma mai multor componente inofensive. Ele puteau astfel sa fie transporate în Marea Britanie şi apoi amestecate. Otrava poate fi uşor ascunsa şi utilizata sub forma unui spray, ”lucru pe care l-au si facut pulverizand o doză letală cu scopul unei „demonstraţii deliberate“ a acestei otravi tuturor inamicilor Moscovei din lume”.

Mirzaianov a lucrat timp de 26 de ani la GNIIOHT – principalul centru militar de cercetare pentru producţia de arme chimice din URSS. El a condus divizia de contrainformaţii, care avea ca sarcina prevenirea furtului substantei „Noviciok” (novice) şi a altor agenţi neurotoxici, astfel încât acestea să nu poată fi analizate de către spionii străini.

Ulterior, savantul a emigrat în Statele Unite, unde, la începutul anilor 1990, a scris o carte despre dezvoltarea „Noviciok“ în cadrul proiectului sovietic secret „Foliant“.

INFOGRAFIE Agentul neurotoxic Noviciok
Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite