Asasinatele, parte a războiului hibrid al Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile intervin după o explozie în care a fost ucis ofiţerul Maksim Şapoval FOTO Arhivă
Autorităţile intervin după o explozie în care a fost ucis ofiţerul Maksim Şapoval FOTO Arhivă

Experţi şi autorităţile de la Kiev acuză Moscova că şi-a înteţit şi diversificat războiul hibrid împotriva Ucrainei, punând accent pe înspăimântarea populaţiei prin asasinate bine ţintite.

Autorităţile de la Kiev au decis să întărească măsurile de combatere a terorismului şi a activităţilor de contraspionaj pe întreg teritoriul Ucrainei. Un anunţ în acest sens a fost făcut la sfârşitul săptămânii trecute de preşedintele Consiliului pentru Securitatea şi Apărarea Ucrainei, Oleksandr Turcinov. Potrivit acestuia, măsurile respective sunt condiţionate de creşterea nivelului ameninţării teroriste şi a activităţilor subversive în cadrul „agresiunii hibride“ duse de Rusia împotriva statului ucrainean.

Picătura care a umplut paharul şi a forţat autorităţile ucrainene să ia contramăsuri a fost asasinarea, marţea trecută, în plin centrul Kievului, a  lui Maksim Şapoval, colonel în serviciile secrete ale armatei ucrainene. Turcinov, fost preşedinte interimar al Ucrainei, a avut numai cuvinte de apreciere la adresa ofiţerului Şapoval, afirmând despre el că a participat activ la apărarea statului ucrainean de invazia rusească şi a fost unul dintre cei mai buni agenţi ai spionajului militar ucrainean. Ucis în urma exploziei unei bombe ataşate maşinii sale, Maksim Şapoval nu este decât unul dintre mulţi alţi înalţi responsabili ucraineni executaţi în acelaşi stil în ultimul timp.

„Acest act terorist a fost comis conform aceluiaşi scenariului în care a fost asasinat, în luna martie, şi colonelul de contraspionaj Oleksandr Haraberiuş“, a subliniat Turcinov.

În opinia sa, Moscova nu este străină de aceste crime.

„Există toate motivele să credem că aceste crime sunt planificate şi organizate cu participarea directă a serviciilor secrete ruseşti“, a acuzat el.

Războiul hibrid, la un nou nivel

Asasinarea lui Maksim Şapoval a fost dezbătută pe toate feţele la Kiev, iar concluzia este alarmantă. Atât autorităţile, cât şi experţi consideră că asasinatele îndreptate unor oficiali şi spioni ucraineni se înscriu într-un efort al Rusiei de diversificare a războiului hibrid împotriva Ucrainei.

O nouă metodă constatată recent este lovirea unor ţinte importante în zile cu anumite semnificaţii sau corelarea unor atacuri între ele, explică expertul în securitate Iurii Karin.

Potrivit acestui expert, asasinarea lui Şapoval face parte dintr-o serie de „atacuri de felicitare“, ultimul dintre ele vizând serviciile secrete ucrainene cu câteva zile înainte de sărbătorirea Zilei Constituţiei Ucrainei. „A fost «o formă de salut» pentru serviciile noastre secrete“, apreciază Karin.

La rândul său, Oleksandr Turcinov leagă acest asasinat de atacul cibernetic cu virusul Petya.

image

Oleksandr Turcinov FOTO Arhivă

„Nu este o coincidenţă faptul că atentatul a coincis cu atacul cibernetic care, de asemenea, conţine urme de implicare a Rusiei“, afirmă el.

Ucraina a fost cel mai puternic lovită şi prima dintre cele 60 de ţări vizate de virusul Petya, care a paralizat instituţii publice şi guvernamentale, servicii de transport, bănci şi companii.

Un reprezentant al Centrului Naţional de Securitate Cibernetică a Marii Britanii, citat de „Financial Times“, este de părere că virusul Petya a fost lansat pentru a provoca haos, iar vinovatul este la Moscova. Această părere este împărtăşită şi de John Watters, director la FireEye, una dintre cele mai mari firme de securitate cibernetică din lume.

Atacul purtat de virusul Petya arată nivelul până la care statele ostile sunt dispuse să meargă, indiferent de pagubele colaterale, conchide „Financial Times“.

În timp ce Turcinov deplânge faptul că aceste atacuri au drept scop intimidarea şi destabilizarea situaţiei din Ucraina, expertul în securitate sus-menţionat avertizează că ţara vecină nu va fi singura victimă.

„Nu vom avea doar noi de suferit. Metode teroriste de acest tip vor fi puse în aplicare, cu siguranţă, şi în alte ţări“, atrage atenţia Iurii Karin.

În opinia sa, această situaţie ar putea înceta odată cu stabilizarea regiunilor din estul Ucrainei afectate de o rebeliune prorusă şi restabilirea controlului la graniţa ruso-ucraineană.

Rusia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite