Exit-poll: Partidul lui Putin câştigă alegerile legislative, dar pierde majoritatea în Dumă. Urnă din turtă dulce în regiunea Tula
0O urnă neobişnuită, făcută din turtă dulce tradiţională (prianik), a fost amplasată în regiunea Tula, la sud de Moscova, în cadrul alegerilor legislative din Rusia.
UPDATE 20.30 Potrivit primelor rezultate parţiale, după numărarea buletinelor din 15 la sută din secţiile de votare, partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită, a câştigat alegerile legislative din Rusia cu 45,83 la sută din voturi, a anunţat preşedintele Comisiei Electorale Centrale Vladimir Ciurov. Potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, partidul Rusia Unită a obţinut între 46 şi 48,5 la sută din voturi.
UPDATE 19.53 Partidul Comunist rus a denunţat pe site-ul său de Internet neregulile „masive“ comise la alegerile legislative de duminică din Rusia. „Neregulile au un caracter masiv şi sistematic“, a anunţat site-ul, kprf.ru, la scurt timp după închidere birourilor de vot.
UPDATE 19.40 Partidul Rusia Unită al premierului Vladimir Putin câştigă alegerile cu 48,5 la sută din voturi, potrivit unui sondaj realizat la ieşirea de la urne şi citat de televiziunea publică Rossia 1 la ora 17.00 GMT (19.00 ora României) după închiderea urnelor.
Potrivit acestui sondaj, Rusia Unită pierde majoritatea absolută de care dispunea până în prezent în Duma (Camera inferiorară).
Partidul Comunist rămâne a doua forţă politică din Rusia, cu 19,8 la sută din voturi.
Rusia Dreaptă (centru-stânga) obţine 12,8 la sută, iar partidul liberal-democrat (naţionalist) 11,42 la sută, potrivit acestor date furnizate de institutul de sondaje Vtsiom.
Partidul liberal Iabloko nu trece pragul electoral de 7 la sută necesar pentru a avea un grup reprezentativ în Duma.
Până în prezent, partidul Rusia Unită dispunea de o majoritate zdrobitoare în Duma.
Sondajele au arătat o scădere a popularităţii în ultimele luni a acestei formaţiuni prezidate de premierul Vladimir Putin şi al cărei cap de listă a fost preşedintele Dmitri Medvedev.
UPDATE 19.08 Partidul Rusia Unită al premierului Vladimir Putin câştigă alegerile cu 48,5 la sută din voturi, potrivit sondajelor realizate la ieşirea de la urne, relatează AFP.
***
„Avem o urmă specială care va fi folosită în cele mai neobişnuite circumstanţe. Această urnă este făcută din prăjitura tradiţională din Tula, prianik", a anunţat duminică Vladimir Ciurov, preşedintele Comisiei Electorale Centrale, citat de RIA Novosti. El a precizat că după alegeri, urna „poate fi mâncată, după ce vor fi scoase buletinele de vot".
Turta dulce rusească (prianik) este o prăjitură cu miere cu o lungă istorie, fiind unul dintre simbolurile regiunii Tula, alături de samovar şi arme.
Ruşii au început să voteze, duminică, la alegerile legislative care ar urma să fie câştigate de partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin, într-un peisaj politic închis, după o campanie marcată de nereguli şi presiuni fără precedent, relatează AFP.
Circa 110 milioane de alegători au fost chemaţi să desemneze 450 de deputaţi ai Camerei inferioare a Parlamentului (Duma), în cadrul unui scrutin-test pentru premierul rus, care se pregăteşte să revină la Kremlin în 2012, după două mandate de preşedinte (2000-2008), pe fondul unei scăderi a popularităţii.
Birourile de vot s-au deschis la ora locală 08.00 (06.00 ora României) la Moscova şi în alte regiuni mai mari din Rusia şi se vor închide la ora 17.00 GMT (19.00 ora României) în vest.
În afară de Rusia Unită, alte trei formaţiuni care fac parte din adunarea actuală - Partidul Comunist, Partidul Liberal-Democrat şi Rusia Dreaptă (centru-stânga) - ar urma să depăşească pragul minim de 7 la sută pentru a intra din nou în Dumă.
Pentru cine şi pentru ce au votat ruşii
În Ciukotka, regiune din Externul nord-estic, în apropiere de cercul polar, alegătorii au venit să voteze pe o temperatură de minus 26 de grade Celsius şi puţin vânt, a declarat un oficial local, Konstantin Mihailov.
La Vladivostok, subofiţerul Nikolai Ponomarev a declarat că a votat pentru Rusia Unită: „În primăvară, familia mea a primit un apartament într-un district nou", a declarat el, subliind că partidul lui Putin apără interesele armatei şi că aşteaptă o creştere a salariului în ianuarie.
În schimb, Anastasia Levcenko a votat pentru Rusia Deraptă după ce în 2007 a optat pentru partidul lui Putin: „Sunt dezamăgită, nu s-a făcut aproape nimic în patru ani", declară această pensionară în vârstă de 62 de ani.
Rusia Unită, care domină o scenă politică închisă de un deceniu, ar urma să piardă majoritatea de două treimi din Dumă, care îi permitea, în caz de necesitate, să amendeze Constituţia.
Presiuni asupra salariaţiilor
În faţa acestei situaţii, autorităţile au încercat să mobilizeze alegătorii prin toate mijloacele, exercitând presiuni asupra administraţiei şi salariaţilor, potrivit opoziţiei şi mai multor organizaţii neguvernamentale.
Pentru a împiedica orice reuniune de contestare, mişcarea de tineret pro-Kremlin Naşi (Ai Noştri) a anunţat că va strânge până la 15.000 de militanţi în centrul Moscovei în momentul alegerilor legislative pentru a „neutraliza" orice acţiune de contestare a scrutinului.
Site-uri de Internet independente, blocate
Cel puţin cinci site-uri de Internet independente din Rusia erau inaccesibile duminică dumineaţa, în ziua alegerilor legislative din Rusia, a constatat AFP după ce postul de radio Ecoul Moscovei a denunţat un atac informatic.
În afară de Ecoul Moscovei, site-urile cotidianului „Kommersant" săptămânalului „New Times", organizaţiei neguvernamentale Golos care inventariază fraudele electorale şi site-ul interactiv Carta fraudelor (http://www.kartanarusheniy.ru) erau inaccesibile.
„Mai multe site-uri de informaţii au fost victimele atacurilor informatice în ziua alegerilor legislative", informează agenţia Itar-Tass.
Aleksei Venediktov, redactor-şef al postului de radio Ecoul Moscovei, a anunţat pe contul său de Twitter că site-ul radioului a fost victima unui atac de tipul DDoS , de la ora 06.40 (04.40 ora României).
„Atacul asupra site-ului în ziua alegerilor este clar o tentativă de a împiedica publicarea informaţiilor despre fraude", a adăugat el. Postul de radio Ecoul Moscovei este controlat de compania Gazprom dar rămâne până în prezent principalul radio rus care oferă informaţii independente.
Venediktov a declarat pentru agenţia Interfax că postul de radio va depune o plângere la Parchet şi la Comisia Electorală Centrală.
Naţionalişti, arestaţi
În jurul orei locale 14.00 , un grup de militanţi ai mişcării Frontul de Stânga, care a facut apel la o adunare în Piaţa Revoluţiei, au fost urcaţi fără menajamente în maşini ale poliţie, pentru că încercau să demonstreze fără autorizaţie. Liderul Frontului de Stânga, Serghei Udaltov, a fost arestat chiar înainte de a ajunge la locul manifestaţiei, potrivit soţiei sale.
De altfel, un apartament în care locuiau mai mulţi militanţi ai Frontului a fost luat cu asalt sâmbătă, iar locatarii au fost arestaţi, a declarat Vasili Kuzmin, un oficial moscovit al acestei mişcări.
Militanţii naţionalişti au făcut apel, la rândul lor, la manifestaţii în piaţa Revoluţiei după închiderea birourilor de vot, la ora locală 21.00. Jumătate de oră mai târziu, mişcarea de tineret pro-Kremlin Naşi va organiza o demonstraţie în acelaşi loc.
Şefei ONG-ului Golos i s-a confiscat calculatorul
Şefa ONG-ului rus Golos, care monitorizează de mai mulţi ani desfăşurarea scrutinelor din Rusia, a fost reţinută sâmbătă de vameşi pe aeroportul Şeremetievo din Moscova şi i-a fost confiscat calculatorul. ONG-ul denunţă o „provocare", în ajunul alegerilor parlamentare.
Ofiţerii vamali i-au cerut şefei Golos, Lilia Cibanova, să le predea laptopul personal pentru a verifica dacă utilizează software ilegal, lucru pe care aceasta l-a refuzat, în absenţa avocatului sau.
Cibanova a declarat că laptopul i-a fost confiscat, după ce a petrecut aproape zece ore pe aeroport. „Nu există nicio garanţie că nu vor extrage ceva din calculator, de care să se folosească pentru a deschide o anchetă împotriva mea", a spus Cibanova.
170 de arestări la Moscova şi Sankt-Petersburg
Aproximativ 170 de opozanţi, între care scriitorul Eduard Limonov, au fost reţinuţi duminică în timp ce încercau să participe la manifestaţiile neautorizate de la Moscova şi Sankt-Petersburg, pentru a protesta faţă de modul în care s-au desfăşurat alegerile legislative, a anunţat poliţia..
„Peste 100 de persoane au fost arestate în piaţa Triumfalnaia (locul de reuniune preferat de opoziţia radicală) după multiple avertismente cu privire la caracterul ilegal al manifestaţiei“, a declarat poliţia din Moscova, citată de agenţia Interfax.
Scriitorul controversat Eduard Limonov, care şi-a anunţat intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale din 2012, a fost reţinut în timp ce se apropia de locul reuniunii.
Reuniţi de la ora 18.00 (16.00 ora României), manifestanţii de la Moscova au venit să protesteze faţă de modul în care s-au desfăşurat alegerile legislative organizate duminică şi câştigate de partidul premierului Vladimir Putin, Rusia Unită, potrivit sondajelor realizate de ieşirea de la urne.
Au fost lansate fumigene în mai multe rânduri, în timp ce poliţia încerca să disperseze manifestanţii.
„Nimeni nu mi-a zis să vin aici, am venit singur. Am simţit că trebuie să vin pentru că m-am săturat. Mi-a ajuns. Nu mai vreau“, a declarat pentru AFP Vill, un bătrân care participa la reuniunea din capitala rusă.
„Sper că, poate nu eu, dar cel puţin copiii mei, nepoţii mei vor putea fi liberi“, a adăugat el.
La rândul său, un student în vârstă de 22 de ani, Filipp Piankovski, a declarat: „Nu sunt de acord cu puterea din Rusia şi cu regimul Putin. Este revoltător. Este încă un stat autoritar. Asta s-a mai întâmplat în Rusia. Este momentul să se termine“.
La Sankt-Petersburg, 70 de opozanţi care încercau să organizeze o manifestaţie neautorizată la Gostini Dvor, în centrul oraşului, au fost, de asemenea, arestaţi, a declarat pentru AFP Viaceslav Stepcenko, purtător de cuvânt al poliţiei.
„Alegerile voastre sunt o farsă“, strigau cei aproximativ 400 de manifestanţi din acest al doilea oraş ca mărime din Rusia.