Românii taie porcul tot ca acasă
0Pentru că sacrifică animalul cu cuţitul în curtea fermierilor, ei riscă amenzi de mii de euro. Chiar dacă se află la mii de kilometri de ţară, unii dintre românii din Spania şi Italia sacrifică porcul ca acasă, chiar dacă riscă amenzi de până la 6.000 de euro.
Decembrie reprezintă pentru românii stabiliţi în afara graniţelor ţării luna tradiţiilor, a amintirilor şi a reuniunilor familiale. Una dintre tradiţiile căreia unii conaţionali i-au rămas fideli este tăierea porcului.
În Spania, nu mai există de ani de zile coteţele din spatele casei în care se creşteau porcii sau găinile, acestea fiind înlocuite de ferme. Doar în unele sate uitate se mai păstrează tradiţiile, locuri pe care le-au descoperit şi românii.
Pârlit cu paie şi lemne în Teruel
An de an, unii români cumpără porci de Crăciun, unii de la ferme, iar alţii de la particulari.
„Înainte mergeam şi cumpăram de la fermă, îi aduceam în oraş şi îi preparam în spatele casei. Însă anul acesta l-am cumpărat de la un spaniol din Teruel, spre care ne-au îndrumat alţi prieteni.
Preţul este mai mic şi carnea, mai bună”, spune Mihai Solomon, 36 de ani, originar din Târgovişte, rezident în Castellon.
Un kilogram de carne “în viu” costă între 0,8 şi 1,5 euro, faţă de 2 euro preţul de la fermă, iar avantajul este acela că românii pot să pârlească şi să prepare porcul chiar în curtea vânzătorului.
„Am rămas uimit când ne-au dat paie şi lemne pentru a-l pârli, iar apoi l-au tranşat cu noi şi ne-au dat toate cele necesare pentru curăţare şi ambalare. Noi ne aşteptam să-l tăiem şi să-l aducem acasă. Nu aveam nimic la noi”, a adăugat Mihai.
Mămăligă şi vin fiert
Astfel, soţii Solomon, alături de Alina şi Bogdan Constantin, şi-au pus şorţurile împrumutate de la vecinii spanioli şi s-au apucat de treabă.
Ajutaţi şi de câţiva spanioli, bărbaţii au pârlit şi au porţionat porcul, iar femeile au pregătit totul pentru prepararea cârnaţilor. „Nu aveam condimente pentru cârnaţi, dar a venit soţia lui Paco şi ne-a dat ce ne trebuia”, a mărturisit Aura, soţia lui Mihai.
Sâmbătă la prânz, totul era terminat, chiar şi curtea, unde cu câteva ore înainte porcul era încă desfăcut, era foarte curată.
Românii au decis să ducă tradiţia până la capăt şi i-au invitat pe spanioli la pomana porcului.
„Am mers până în cel mai apropiat oraş şi am găsit un magazin românesc. Am cumpărat mălai, scorţişoară şi o carafă de vin de casă. Ne-am ospătat gazdele aşa cum meritau”, povesteşte Bogdan.
Ferma de lângă Torino
Nici românii din Italia nu renunţă la tăiatul porcului. Nu îi împiedică nici legile europene şi nici italienii, care aveau acelaşi obicei, dar l-au pierdut de câteva decenii.
Mulţi români merg la fermele private, unde îşi aleg un porc pe care îl taie şi îl prepară exact aşa cum au învăţat acasă. Soţii Faliman, originari din Tulcea, locuiesc în Torino de opt ani, iar în ultimii şase ani a tăiat câte un porc în preajma Crăciunului. Ei merg să-l aleagă nu departe de Torino, la Saluggia, o zonă cu multe ferme.
„Când se apropie Sărbătorile de iarnă eu vreau să prepar carnea de porc aşa cum am făcut o viaţă, în ţară. În unii ani am ales să tai porci mai mari, dar anul acesta am ales unul mai mic, de vreo 50 de kilograme, pentru că-l împart doar cu sora mea”, ne spune Fănel (40 de ani).
Preţul cărnii, la jumătate
Această metodă de a prepara singur carnea se dovedeşte a fi şi mai convenabilă. În magazin, carnea de porc costă minimum cinci euro kilogramul, dar “în viu” costă între 1,5 şi 2,5 euro.
„De obicei, chem mai multe cunoştinţe care ne ajută la preparat carnea. Într-o duminică reuşim să punem totul la punct. Anul acesta am renunţat la făcutul cârnaţilor din lipsă de timp. Totul se termină cu o masă de unde nu lipsesc tochitura, şoriciul şi o vişinată adusă din România”, spune Uliana (36 de ani), bucătăreasa casei.
”Chiar dacă nu reuşim să petrecem Sărbătorile în ţară cu rudele, nu înseamnă că nu putem ţine obiceiurile şi aici, în străinătate. Aşa simţim şi noi că este Crăciun”, spune Fănel.