Paşaport, cip, vaccin, pentru căţel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană a stabilit în 2007 regulile pe care pasagerii trebuie să le îndeplinească pentru a călători cu un animal de companie, în statele Uniunii – cu avionul sau trenul. Totuşi,

Uniunea Europeană a stabilit în 2007 regulile pe care pasagerii trebuie să le îndeplinească pentru a călători cu un animal de companie, în statele Uniunii – cu avionul sau trenul. Totuşi, fiecare companie şi fiecare ţară are reguli proprii, unele fiind atât de drastice, încât nu acceptă sub nicio formă transportul animalelor.

Vă miră faptul că există legislaţie europeană referitoare la câini, pisici şi dihori domestici şi ea se aplica în majoritatea ţărilor UE?

Trei reguli sunt valabile pentru oricare ţară a Uniunii Europene, după cum ne arată site-ul Comisiei europene:

-    Animalul este vaccinat cu un vaccin antirabic valabil;
-    Are transporder electronic (cip) sau un tatuaj lizibil;
-    Are un paşaport pentru animalele de companie, care poate fi eliberat de medicul veterinar.

Teste speciale

Pentru a intra în Irlanda, Malta, Suedia şi Regatul Unit, este necesar un test suplimentar care să confirme că vaccinul antirabic a fost eficient. De asemenea, poate fi necesar un tratament împotriva căpuşelor şi teniei.

Paşaportul pentru animale se poate folosi în Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Elveţia şi Statul Vatican, pentru că legislaţia acestor ţări este asemănătoare cu cea din UE.

Înainte de a transporta animalul, Comisia Europeană recomandă să consultaţi întotdeauna medicul veterinar în legătură cu ţara de destinaţie şi circumstanţele speciale.

Câini şi pisici în zbor, lângă stăpân

Compania Tarom acceptă în cabina de pasageri numai câini şi pisici. Condiţiile sunt următoarele:

-    să fie anunţate încă din momentul în care pasagerul îşi rezervă biletul de călătorie;
-    să fie curate ;
-    să fie sănătoase: micul „pasager” trebuie să fie în posesia unui paşaport internaţional de călătorie;
-    animalul de companie să aibă cip de identificare, dacă este vorba de o călătorie în spaţiul Schengen şi să fie vaccinat, în conformitate cu cerinţele de acces pe teritoriul ţării de destinaţie;
-    să nu fie gestante;
-    să nu provoace disconfortul celorlalţi pasageri;
-    să fie transportate în cuşca standard IATA (se poate procura de la ghişeul Emiteri Bilete din aeroportul Otopeni sau de la magazinele specializate în vânzarea produselor pentru animale de companie).

În cală sunt acceptate şi alte animale, în aceleaşi condiţii.

Dacă pasagerul se prezintă la ghişeul de înregistrare fără o rezervare prealabilă sau nu respectă condiţiile impuse de transportator, i se poate refuza transportul în cală a animalului de companie.

Costuri

Costul transportului animalelor poate varia de la o ţară la alta. În primul rand, va trebui să plătiţi veterinarului pentru paşaportul animalului şi pentru eventualele vaccinuri.

De asemenea, companiile aeriene au metode diferite de taxare pentru transportul animalelor. Unele vă vor cere să plătiţi taxe pentru „excedent de bagaj” (de exemplu, 20 de euro pe kilogram), iar altele - o taxă fixă, cum ar fi 50 de euro pentru fiecare patruped.
   
Dr. veterinar Cristina Albu ne atenţionează:

-    Trebuie să aibă vaccinuri la zi, foarte important este cel antirabic;
-    Cererile pentru paşapoarte europene de transport sunt frecvente, iar câinii şi pisicile sunt cel mai des transportate;
-    Înainte de a fi puse în cuşcă, animalele sunt tranchilizate, ca să nu se zbată, să nu later şi să nu se agite;
-    Totuşi, medicul veterinar susţine: “Nu este indicat să transporţi animalul, mai ales pe distanţe lungi, dar decizia îi aparţine proprietarului.”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite