Italia: Unul din trei români vrea să se întoarcă acasă
0Raportul Caritas, făcut public în luna iunie la Roma, confirmă faptul că românii alcătuiesc cea mai numeroasă comunitate de străini în Italia, numărul estimat fiind de aproximativ
Raportul Caritas, făcut public în luna iunie la Roma, confirmă faptul că românii alcătuiesc cea mai numeroasă comunitate de străini în Italia, numărul estimat fiind de aproximativ 1.016.000. Totuşi, cei mai mulţi români doresc să se întoarcă acasă, dar mulţi aşteaptă o îmbunătăţire a oportunităţilor.
Un studiu guvernamental privind situaţia imigranţilor români în Italia arată că, în ciuda faptului că românii s-au întegrat în societatea din Peninsulă, o treime intenţionează să se întoarcă, pentru a-şi cumpăra o casă, pentru a-şi deschide o afacere.
Agenţia pentru Strategii Guvernamentale a realizat în perioada noiembrie-decembrie 2007 un sondaj de opinie privind condiţia emigranţilor români stabiliţi în Italia.
Din principalele date rezultă că unul din trei imigranţi români din Italia intenţionează să revină definitiv în România în următorii doi ani. Astfel, 23% intenţionează să-şi deschidă o afacere în România, 31% doresc să îşi contruiască o casă în România, iar numai 21% doresc să rămână definitiv în Italia în următorii 2 ani.
Imigranţii români din Italia menţin o relaţie strânsă cu familia şi rudele din ţară şi au o afinitate ridicată pentru România. Astfel, 51% dintre imigranţi trimit bani familiei în ţară de cel puţin două - trei ori pe an, 74% merg cel puţin o dată pe an în România, iar 78% sunt mândri sau foarte mândri că sunt români.
Rezultatele studiului sunt reprezentative pentru populaţia de imigranţi români din Italia cu vârstă de 18 ani şi peste, marja de eroare a rezultatelor fiind de +/- 3%, la un nivel de încredere de 95%.
Mulţi dintre românii care lucrează în străinătate se gândesc să se întoarcă în
ţară, după ce au trăit câţiva ani printre străini şi au pus bani deoparte. Decizia
emigranţilor de a reveni în ţară depinde de numeroşi factori, printre care dorinţa
de a fi alături de familie.
"Nu banul face totul la mine"
Ciobotariu Doru este un român care a lucrat şapte ani în Italia şi nu îşi mai doreşte să plece acolo.
Prima dată a fost în Italia în anul 2000 şi s-a întors în ţară în 2007. "Am lucrat în construcţii, deşi meseria mea este de electrician, dar italienii nu mi-au recunoscut diploma. Doi ani am fost nevoit să lucrez la negru şi din această cauză nu am venit în România timp de doi ani şi jumătate."
"Din 2004, mi-am deschis o firmă de construcţii în Italia. La început aveam preţuri mai mici, dar m-am descurcat, acolo puneam deoparte cel puţin 3.000 de euro pe lună", povesteşte Doru.
"Nu aş mai merge niciodată să lucrez în Italia, pentru că familia mea este aici şi copiii mei vor să termine studiile în ţară. Vreau să fiu alături de familia mea, nu banul face totul la mine.
În Italia am avut altercaţii cu românii, nu cu italienii. Acasă mi-am deschis o firmă de construcţii, dar nu mă pot baza pe românii noştri, pentru că aici nu există mentalitatea din Occident. Aici există ideea că stau să treacă vremea, în Italia opt ore munceşti, nu stai la ţigări.", adaugă Ciubotariu Doru.
"Aici eşti fără acte, nici nu cunoşti, nu ştii unde să mergi"
Slătineanu Mariana a plecat prima dată în Italia în 2003. "Am venit în 2003, pentru că era sora mea aici. Prima dată am stat un an şi trei luni şi de când am ajuns aici am lucrat ca îngrijitoare. Deşi am terminat un liceu electronic, nu am lucrat în domeniul meu. Aici eşti fără acte, nici nu cunoşti, nu ştii unde să mergi, din această cauză nici nu am încercat să îmi caut altceva de lucru".
Mariana se întoarce la fiecare 3-4 luni în ţară, dar nu ar renunţa niciodată să meargă în Italia: "Aş vrea să mă stabilesc aici, dar soţul meu nu vrea, am şi doi copii mici. Îmi place în Italia pentru că limba e uşoară, iar daca ai pe cineva aici este mai uşor, din această cauză vin mereu aici.
"Nu discut cu românii, pentru că sunt răutăcioşi între ei", a mai adăugat Mariana Slătineanu.
Deşi majoritatea românilor nu pot sta departe de casă şi de familie şi după câţiva ani petrecuţi în străinătate se întorc, există şi persoane care o dată plecate în străinătate nu îşi mai doresc să revină în ţară.
"România mă lasă rece"
Aşa este şi Nechita Ionela, o româncă în vârstă de 26 de ani, originară din Braşov care s-a stabilit în Torino şi nu îşi mai doreşte să se întoarcă în ţară.
Ionela povesteşte că în perioada asta nu vrea deloc să revină în ţară. "Am plecat de şapte ani din România, imediat după ce am terminat liceul mi s-a oferit posibilitatea să plec în Italia şi am profitat. La început făceam curăţenie în casele italienilor, dar după doi ani am urmat nişte cursuri de pregătire profesională şi m-am angajat într-un hotel".
Acum, Nechita Ionela lucrează în domeniul hotelier şi câştigă în jur de 1.000 de euro pe lună. Se consideră o persoană norocoasă, pentru că nu a avut nicio experienţă negativă legată de italieni şi vrea să revină în ţară "poate la pensie".
"Am prieteni foarte buni aici, care ştiu să facă diferenţa dintre un român care fură şi unul care munceşte cinstit. Nu mi-s-a întâmplat niciodată să fiu discriminată. În România vin în fiecare an să-mi văd familia, dar viaţa mea e aici, România mă lasă rece."