Raport CIA: Talibanii au devenit mai eficienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport al unui înalt funcţionar al CIA, din 22 decembrie, obţinut de CNN, arată că talibanii şi-au întărit puterea în Afganistan.

Raportul, care arată că "situaţia este gravă", a fost pregătit luna trecută de generalul Michael Flynn. Potrivit acestuia, "Talibanii şi-au extins din punct de vedere geografic şi calitativ capabilităţile organizaţionale şi operaţionale", iar grupul poate organiza atacuri mai frecvente şi în locaţii variate.

Potrivit raportului, insurgenţa talibană poate fi organizată pe termen nelimitat din cauza a trei factori:

 - creşterea disponibilităţii de a fabrica materiale şi bombe

 - accesul talibanilor la două surse importante de finanţare, una provenind din comerţul cu opiu, iar celălalt din donaţiile venite din ţările musulmane

 - capacitatea talibanilor de a recruta soldaţi, bazându-se pe  percepţiile religioase şi pe condiţiile de viaţă defavorizante.

Potrivit unei diagrame a lui Flynn, într-o săptămână de la jumătatea anului 2009 au fost organizare 500 de atacuri improvizate, ambuscade sau atacuri cu rachete, comparativ cu o medie de 40 de astfel de incidente pe săptămână, în urmă cu cinci ani.

Chiar şi în timpul iernii, când atacurile sunt mai lente, numărul acestor incidente nu a scăzut sub 300 într-o săptămână.

Raportul prezice că "incidentele vor fi mult mai puternice în 2010". "Acestea sunt la deja la peste 300% faţă de cele din 2007 şi la 60% faţă de 2008".

Potrivit unor mărturi ale insurgenţilor capturaţi, 2009 a fost anul cel mai favorabil pentru talibani deoarece şi-au înmulţit actele de violenţă, dar şi prin faptul că alegerile prezidenţiale din 20 august din Afganistan au fost marcate de fraudă şi o prezenţă redusă la urne.

Deţinuţii au mai afirmat că talibanii văd în Al-Qaeda ca un handicap, ei încearcând să se prezinte ca un grup naţionalist care încearcă să elibereze Afganistanul de sub forţele străine.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite