Unele suzete conţin o substanţă deosebit de toxică!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul canadian a anunţat că va retrage de pe piaţă biberoanele care conţin bisfenol A(BPA). Acest produs chimic se regăseşte şi în materialul din care sunt confecţionate sticlele şi

Guvernul canadian a anunţat că va retrage de pe piaţă biberoanele care conţin bisfenol A(BPA). Acest produs chimic se regăseşte şi în materialul din care sunt confecţionate sticlele şi ambalajele din plastic pentru alimente. Toxina este un compus organic aromatic despre care specialiştii spun că ar fi un perturbator al sistemului endocrin uman.

În urma numeroaselor cercetări desfăşurate pe această temă, începând încă din anul 1930, chimiştii au catalogat compusul BPA drept un estrogen de sinteză. Efectele sale asupra sănătăţii sunt deosebit de grave, întrucât provoacă diabet, cancer sau obezitate chiar şi persoanelor care au ingerat cantităţi mici de bisfenol A. Un ultim test, de mare precizie, efectuat pe un eşantion reprezentativ, a scos la iveală un fapt îngrijorător: BPA se regăseşte în sângele tuturor persoanelor care trăiesc în ţările industrializate.

Bebeluşi malformaţi sau diabetici

Bisfenolul se desprinde din materialele polimerizate de 55 de ori mai uşor dacă obiectele din material plastic, în a căror compoziţie intră, sunt frecate sau fierte. Astfel, biberoanele devin deosebit de toxice pentru bebeluşi, cunoscut fiind faptul că pentru a fi dezinfectate sunt trecute zilnic prin apă clocotită. Cercetătorii mai spun că şi ambalajele din plastic reci pot elibera cantităţi mici de bisfenol A, chiar fără să intre în contact cu apa caldă.

În afară de pericolul pe care această substanţă îl reprezintă pentru sugarii care sunt hrăniţi cu ajutorul biberoanelor, au de suferit şi nou-născuţii ale căror mame au ingerat o perioadă destul de lungă acest tip de substanţă toxică. Copiii intoxicaţi intrauterin se pot naşte prematur sau cu malformaţii. Producătorii de materiale plastice se apără susţinând că această "teorie" asupra toxicităţii bisfenolului A nu e decât o găselniţă a oamenilor de ştiinţă care nu au mai primit fonduri pentru cercetări în domeniul materialelor plastice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite