Raul Castro remaniază guvernul - Revista presei internaţionale
0Presa internaţională de astăzi scrie despre decizia liderului cubanez Raul Castro, fratele lui Fidel Castro, de a remania a cabinetulplanul companiei Opel de a obţine un ajutor de la statul german sau îngrijorarea autorităţilor americane în ceea ce priveşte fondurile pentru reparaţiile de război din Fâşia Gaza. Printre alte subiecte, secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon a condamnat cu tărie asasinarea preşedintelui
Raul Castro remaniază guvernul. Liderul cubanez Raul Castro, fratele lui Fidel Castro, a anunţat că urmează o remaniere a cabinetului ce include şi scoaterea din funcţie a doi dintre cei mai importanţi politicieni ai ţării. Televiziunea de stat a anunţat că secretatul cabinetului, Carlos Lage şi ministrul de externe, Felipe Perez Roque se află printre cei 10 oficiali care vor fi înlăturaţi. Această mişcare face parte din planurile preşedintelui de a îmbunătăţi eficienţa. Este prima mare remaniere de când Raul a preluat puterea de la fratele său mai mare, Fidel Castro, anul trecut, anunţă BBC.
Compania Opel face a încercat să obţină luni de la autorităţilor germane ajutor de stat, spunând că problemele de la compania mamă, General Motors nu afectează Opel. Liderii de la Opel au fost prezenţi la Berlin pentru a-şi susţine propunerea în faţa ministrului economiei Karl-Theodor zu Guttenberg, propunându-i acestuia un plan de restructurare ce include 3,3 miliarde de euro din banii publici. Nu tot suportul financiar necesar ar trebui să vină din partea statului, însă ministru şi-a păstrat o poziţie precaută, spunând după întâlnire că "încă mai sunt multe întrebări
fără răspuns". Autorităţile germane urmează "să studieze proiectul cu grijă" şi să poarte discuţii pe această temă, inclusiv cu guvernul american, după cum a afirmat Guttenberg, citat de AFP.
SUA., îngrijorată de banii pentru Fâşia Gaza. Autorităţile americane spun că sunt îngrijorate că o parte din miliardele de dolari pentru reparaţiile de război din Fâşia Gaza, inclusiv bani provenind din SUA, ar putea ajunge în mâinile organizaţiei Hamas. Ministrul de externe egiptean, Ahmend Aboul Gheit a anunţat la conferinţa internaţională de strângere de fonduri pentru Fâşia Gaza de luni ca fondurile de 4,48 miliarde de dolari au fost atribuite pentru reparaţiile de război din Fâşia Gaza, devastată de recenta ofensivă a Israelului împotrivă Hamas. Acesta a mai spus că şi alte naţiuni au promis ajutor pentru această cauză, însă nu s-au ţinut de cuvânt, în final ajungânde-se la suma de 5,2 miliarde de dolari, dintre care 900 de milioane de dolari de la Statele Unite, anunţă FOX News.
Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon a condamnat cu tărie asasinarea preşedintelui din Guinea-Bissau, Joao Bernardo Vieira, potrivit unui purtător de cuvânt al ONU, citat de Xinhuanet. "Secretarul general este foarte nemulţumit şi buimăcit de asasinarea preşedintelui Joao Bernardo Vieira şi a generalului Batista Tagme Na Waie", a spus Marie Okabe pentru presă la sediun ONU din New York. "Secretatul general condamnă cu putere acest tip de acţiuni violente, care au apărut imediat după alegerile legislative care au înlesnit suportul din partea ONU pentru eforturile de construire a păcii", a mai adăugat purtătorul de cuvânt.
Alegerile electorale din India provoacă fragmentări. Analiştii spun că anunţul de luni potrivit căruia alegerile naţionale în India vor avea loc luna viitoare a iscat controverse între partidele politice. Trendul de a se baza pe micile fracţiuni politice pentru a încropi un guvern de coaliţie probabil se va accelera în alegerile ce urmează, care sunt puse în umbră de situaţia economică a ţării. Cursa pentru formarea alianţelor politice deja a început, susţinută de un peisaj fărâmiţat de mule regiuni şi partide bazate pe caste. Votul va avea loc în cinci etape, între 16 aprilie şi 13 mai, cu 714 milioane de persoane eligibile de a alege următoarea legislatură, scrie United Press International.