VIDEO Paradă a maşinilor Statului Islamic, în oraşul libian Benghazi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşinile poliţiei din Benghazi defilează cu steagurile Statului Islamic
Maşinile poliţiei din Benghazi defilează cu steagurile Statului Islamic

Gruparea extremistă "Statul Islamic" îşi întăreşte poziţiile în nordul Libiei. Într-un material video publicat pe internet se vede cum 40 de maşini de poliţie cu însemnele „Statului Islamic“ circulă prin oraşul Benghazi.

Parada a fost organizată de aripa libiană a grupării extremiste, "Ansar al-Sharia". Din înregistrare se poate vedea cum mai mulţi locuitori ai oraşului ovaţionează coloana de maşini.

Gruparea "Ansar al-Sharia" a declarat oraşul Benghazi ca fiind "emirat islamic" în iunie 2014, iar trei luni mai târziu a jurat credinţă "Statului Islamic".
 

 Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a cerut marţi Consiliului de Securitate al ONU să adopte o rezoluţie care să permită o intervenţie militară internaţională în Libia, relatează postul Al-Arabiya.

"Nu există altă opţiune", a declarat Abdel Fattah el-Sisi pentru postul de radio francez Europe 1, pe fondul escaladării tensiunilor în Libia după ce gruparea extremistă sunnită Stat Islamic (SI) a difuzat duminică o înregistrare video care prezintă decapitarea a 21 de bărbaţi pe care îi prezintă ca fiind egipteni copţi recent răpiţi pe teritoriul libian.

La solicitatea preşedintelui egiptean Abdel Fattah el-Sisi şi a omologului său francez Francois Hollande, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni miercuri pentru a discuta pe tema crizei din Libia, informează portalul Afrik.com.

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei Franţei, al-Sisi şi Hollande au avut o discuţie telefonică în care au "evocat situaţia din Libia".

Cei doi şefi de stat au cerut "extinderea operaţiunilor împotriva Daesh (acronimul în arabă al SI) în Libia".

Preşedintele egiptean a solicitat în mod repetat o intervenţie militară internaţională în Libia. Cairo exercită presiuni asupra comunităţii internaţionale să-şi ducă până la capăt misiunea în Libia, după intervenţia NATO, soldată cu înlăturarea de la putere a lui Muammar Kadhafi în 2011. De atunci, Libia se află în haos.

"Europenii nu şi-au încheiat misiunea în Libia. Am lăsat poporul libian prizonier miliţiilor extremiste", a declarat preşedintele egiptean pentru Europe 1.

SI plănuieşte să folosească ambarcaţiuni cu imigranţi din Libia pentru a provoaca teroare în Europa

Statul Islamic (SI) plănuieşte să se folosească de ambarcaţiuni cu imigranţi din Libia pentru a provoca teroare în Europa şi a închide rute comerciale, gruparea prezentând acest stat, într-un mesaj de propagandă, drept "poarta (sa) strategică", relatează The Independent în pagina electronică.

Un text publicat pe Internet de către un influent suţinător SI care afirmă că se află în Libia numeşte această ţară "poarta strategică a Statuklui Islamic" şi anunţă "extinderea binecuvântată" a aşa-numitului califat în Africa de Nord, după ce jihadiştii au arătat, prin înregistrarea video a decapitării pe o plajă din această ţară a 21 de creştini egipteni, că se află în pragul Europei. Ei au luptat, anterior, luni de zile la frontiera cu Turcia.

Libia "are o linie de coastă lungă către statele cruciate din sudul (Europei), în care se poate ajunge uşor chiar şi cu o barcă rudimentară şi este de notat că numărul călătoriilor «imigranţilor ilegali» de pe această costă este masiv, estimat la cel puţin 500 de oameni pe zi",se arată în textul tradus de către Quilliam Foundation, un centru de reflecţie în domeniul luptei împotriva terorismului.

"Potrivit multora (dintre aceşti imigranţi), poţi să treci cu uşurinţă de punctele de control ale securităţii maritime şi să ajungi în oraşe", se arată în text. "Dacă acest lucru ar fi exploatat chiar şi parţial şi dezvoltat strategic, iadul s-ar putea revărsa asupra sudului Europei. Este de asemenea posibil ca în zonă să se închidă liniile maritime, prin luarea ca ţinte a navelor cruciate", mai scrie autorul.

Stocurile masive de armament lăsate în urmă de forţele angrenate în războiul civil din Libia şi anii de susţinere din partea Marii Britanii, Statelor Unite şi altor puteri pot fi, de asemenea exploatate, în această ţară deşertică şi cu lanţuri muntoase pe care serviciile străine de informaţii o poate cu greu monitoriza, se mai arată în document.

"Fraţii mei, Libia, cu voia lui Allah, este cheia către Egipt, Turcia, Tunisia, Sudan, Mali, Algeria şi Niger", se arată în continuare în text, "este ancora care poate ajunge în Africa şi Magrebul islamic". "Însă, pentru ca acest vis să devină realitate, trebuie să ne mişcăm repede - un angajament parţial faţă de cauză nu va fi suficient", îndeamnă autorul documentului.

În opinia cercetătorului Charlie Winter de la Quilliam, care a prezentat un raport despre document, este necesar ca textul să fie considerat "propagandă neoficială" şi nu poate fi luat ad literam, însă el furnizează o perspectivă asupra modului în care gândesc jihadiştii. Textul a fost scris în arabă şi postat prima dată în ianuarie, a precizat cercetătorul, apreciind că acesta se adresează mai degrabă susţinătorilor şi nu ar avea rolul doar să sperie puterice occidentale.

În ultimele luni s-a înregistrat o creştere puternică a migraţiei unor populaţii din zonă, care se refugiază din calea haosului din Libia. Italia a înregistrat cel puţin 2,490 de imigranţi, începând de duminică. 

Serviciile de securitate italiene se tem că jihadiştii ar putea să preia controlul asupra traficului de persoane prin Marea Mediterană, şi să-l transforme atât într-o sursă de venit, cât şi într-o sursă de răspândire a terorii.

De asemenea, imigranţi din Lampedusa au declarat că traficanţi i-au obligat să părăsească Libia din cauză că SI ar plănui să-i oblige să intre în rândul său.

Ministrul italian de Externe Paolo Gentiloni a anunţat, după ce SI a preluat controlul asupra unei părţi a coastei libiene, că Roma va fi "pregătită să lupte" împotriva jihadiştilor din Libia, însă premierul italian a retractat ulterior această declaraţie.

Avansarea SI în Libia, devastată de un război civil, a trecut practic neobservată. Jihadiştii s-au infiltrat anul trecut în Derna, lângă Sirt, şi Nofaliya. Gruparea pare că a atras unele miliţii locale, recrutând jihadişti cu ajutorul fostului lider SI din provincia irakiană Al Anbar Abu Nabil al-Anbari. Succesele militare pe care organizaţia le-a înregistrat vara trecută au determinat numeroase grupări atât din Orientul Mijlociu, cât şi din Africa de Nord să se alăture "califatulul" şi să-şi schimbe numele.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite