Un bărbat considerat salvator al evreilor italieni este acuzat că a fost colaborator nazist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat, despre care se spunea că a salvat mai mult de 5.000 de evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, este în prezent acuzat că, de fapt, era un colaborator nazist frenetic. „The New York Times“ prezintă o cercetare potrivit căreia Giovanni Palatucci, fost ofiţer de poliţie pe timpul războiului, ar fi ajutat la deportarea mai multor femei şi bărbaţi la Auschwitz.

Declarat martir de Papa Ioan Paul al Doilea

După ce Muzeul Stalor Unite în Memoria Holocaustului a aflat despre aceste acuzaţii de la Centro Primo Levi de la Centrul de Studii Evreieşti din New York, numele lui Palatucci a fost îndepărtat dintr-o expoziţie dedicată acestuia şi altor eroi de război.

„Giovanni Palatucci reprezintă tăcerea, dreptatea de sine şi conformarea cu care mulţi ofiţeri italieni tineri l-au îmbrăţişat cu entuziam pe Mussolini în ultimele sale etape dezastruoase“, a scris directorul de la Centro Primo Levi în mesajul adresat Muzeului Holocaustului.

Din 1940 până în 1944, Palatucci a fost şeful poliţiei în oraşul Fiume. Iniţial, despre el se spunea că distrusese toate documentele care conţineau date despre evreii din oraş pentru a-i ajuta să scape de deportarea la Auschwitz.

„Ei vor să ne facă să credem că inima este doar un muşchi, pentru a preveni ca noi să facem ceea ce inimile şi religiile noastre ne dictează“, spune un citat care, aparent, îi aparţine lui Palatucci şi care ar fi fost spus sub formă de protest la legile rasiste ale lui Mussolini.

Dovezi găsite întâmplător

Savanţii studiau documente ale oraşului pentru a înţelege mai bine cum fascismul a câştigat teren, când au găsit dovezi potrivit cărora un bărbat despre care se credea că a salvat mii de vieţi era, de fapt, responsabil pentru moartea a sute de persoane.

Un grup de cercetători de la Centro Primo Levi a examinat mai mult de 700 de documente al căror conţinut atestă faptul că Palatucci a fost „un executant acerb al legislaţiei rasiste şi, după depunerea jurământului faţă de sistemul impus de Mussolini, el a colaborat cu naziştii“ pentru o perioadă de şase ani.

Cercetarea a descoperit că mai mult de 80% din locuitorii evrei ai oraşului, mai exact 412 persoane din 500, au ajuns în cele din urmă la Auschwitz.

Faptele sale eroice nu au nici măcar o justificare matematică

Mai mult de atât, Anna Pizzuti, editor al bazei de date a evreilor din Italia, susţine că faptele eroice ale lui Palatucci nu pot fi justificate nici măcar matematic. Deşi se spune că el ar fi salvat viaţa a 5.000 de evrei, în Italia se aflau pe atunci doar 2.500 de evrei.

În ultimii 50 de ani, fostul ofiţer de poliţie a fost premiat postmortem cu numeroase distincţii, inclusiv cu o recunoaştere din partea Ligii Anti-Defăimare.

Asociaţia Giovanni Palatucci a emis recent o declaraţie potrivit căreia el a fost responsabil de crearea unui miracol, aceasta fiind una dintre etapele prealabile canonizării. Vaticanul a spus pentru „The New York Times“ că are în vedere acuzaţiile care s-au făcut la adresa lui Palatucci.

Cercetătorii vor să afle cum bărbatul a căpătat reputaţia unui erou şi nu cea a unui criminal de război. De asemenea, ei şi-au exprimat convingerea că a fost o situaţie de natură istorică, făcută să pună Italia într-o lumină pozitivă după ce a fost membru al Puterilor Axei pe timpul războiului.

„Guvernul italian a fost nerăbdător să se reabiliteze şi să arate că a fost mai bun şi mai uman decât aliatul lui nazist. Biserica Catolică a fost dornică să spună o poveste pozitivă despre rolul ei în timpul războiului, la fel cum şi statul israelian a dorit să promoveze ideea de oamnei corecţi şi să spună poveşti despre oameni obişnuiţi care au ajutat la salvarea evreilor“, consideră Alexander  Stille, profesor de jurnalism la Universitatea Columbia.

Ceea ce este foarte interesant este faptul că Patucci a murit tot într-un lagăr de concentraţie nazist după ce a fost trimis în Dachau în 1944, când a fost acuzat de deturnare de fonduri şi trădare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite