Atrocităţile războiului din Siria: Un insurgent apare într-o înregistrare video „muşcând din inima unui militar“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insurgentul sirian Abu Sakkar
Insurgentul sirian Abu Sakkar

O înregistrare video în care un rebel sirian pare să muşte din inima unui militar mort a provocat un val de condamnări, relatează BBC News online.

Organizaţia Human Rights Watch cu sediul în Statele Unite, l-a identificat pe insurgentul  drept Abu Sakkar, un cunoscut insurgent din oraşul Homs (centru), subliniind că acţiunile sale reprezintă o crimă de război. Coaliţia opoziţiei siriene a anunţat că rebelul va fi judecat.

Înregistrarea video, care nu poate să fie autentificată din surse independente, pare să îl arate tăind inima. „Jur pe Allah că vă vom mânca inimile şi ficaţii, soldaţi ai câinelui de Bashar“, spune bărbatul, referindu-se la preşedintele sirian Bashar al-Assad, în timp ce se află lângă cadavru.

HRW afirmă că Abu Sakkar este liderul unei grupări, Brigada Independentă Omar al-Farouq. „Mutilarea cadavrelor inamicilor este o crimă de război. Însă problema mult mai serioasă este degenerarea foarte rapidă spre o retorică sectară şi violenţă“, a declarat Peter Bouckaert, din cadrul ONG-ului, pentru agenţia Reuters.

Organizaţia afirmă că cei care comit crime de război, indiferent de tabăra din care provin, este necesar să ştie că nu există impunitate şi că vor da socoteală. Potrivit ONG-ului, Abu Sakkar a mai apărut în înregistrări video, trăgând rachete spre zone locuite de şiiţi pe teritoriul Libanului şi pozând alături de cadavre ale unor membri din cadrul mişcării libaneze Hezbollah, ucişi în timp ce luptau alături de forţe guvernamentale siriene.

Înregistrarea video, postată duminică, este una dintre cele mai macabre prezentate public în cei doi ani de carnagiu în Siria, apreciază un corespondent BBC din Beirut. Peste 70.000 de persoane au fost ucise, potrivit ONU, de la începutul revoltei faţă de preşedintele Bashar al-Assad, în martie 2011. Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul în Marea Britanie, bilanţul a depăşit 80.000 de morţi.

O străveche mănăstire ortodoxă, devastată de rebeli

O străveche mănăstire ortodoxă din Siria, construită acum 1.500 de ani, a fost zilele trecute jefuită şi distrusă de extremişti înarmaţi. Este vorba de 'Mănăstirea Sfântul Prooroc Ilie din apropierea oraşului Al-Qusayr, la circa 20 de kilometri de graniţa siriano-libaneză, informează agenţia ITAR-TASS, citând surse locale.

Stareţul mănăstirii, Gadir Ibrahim, a declarat că rebelii au devastat sfântul lăcaş creştin, au furat obiecte bisericeşti, au aruncat în aer clopotniţa, au distrus Altarul şi cristelniţa. În cele din urmă, au dărâmat şi statuia din curtea mănăstirii a Sfântului Ilie, unul din cei mai populari prooroci ai Vechiului Testament, venerat în Siria atât de creştini, cât şi de musulmani, a mai declarat egumenul Ibrahim.

Stareţul şi-a exprimat convingerea că „pângărirea bisericii şi mănăstirii este opera unor mercenari străini“, întrucât, in opinia sa, „sirienii nu ar fi putut să comită un asemenea sacrilegiu“.

Egumenul Gadir Ibrahim a precizat că mănăstirea datează de mai bine de 1.500 de ani şi se află sub protecţia statului sirian ca monument de artă.

În cei doi ani de conflict, în Siria au fost distruse zeci de biserici ortodoxe. Episcopul Luca de Seydnaya din Patriarhia Antiohiei semnala în luna aprilie că în Siria are loc o distrugere sistematică a Ortodoxiei, că bisericile ortodoxe au suferit pagube incalculabile şi sute de creştini ortodocşi au fost ucişi.

„Distrugerile suferite de bisericile noastre sunt imense. Le dau foc, le sparg zidurile, le jefuiesc. Enoriaşii noştri sunt bătuţi, atacaţi. Şi toate acestea se întâmplă legal, pentru că există o revoltă şi nimeni nu reacţionează“, descria episcopul situaţia tragică din Siria.

Mai multe state UE se opun livrării de arme către rebelii sirieni

În acest context, Austria a trimis o scrisoare adresată celorlalte 26 de state membre ale Uniunii Europene, în care pune  în gardă contra livrărilor de arme către rebelii sirieni, în luptă împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad, scrie cotidianul austriac „Die Presse“.

În timp ce a refuzat să dea orice detaliu cu privire la conţinutul acestei scrisori, Ministerul austriac al Afacerilor Externe a confirmat luni seară că un document privind Siria a fost remis la Bruxelles.

Viena consideră că livrările de arme către rebelii sirieni ar constitui „o încălcare a dreptului internaţional, a drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene“ şi „o violare a principiilor Cartei Naţiunilor Unite de neintervenţie şi nerecurgere la forţă“, ba chiar o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU asupra grupului extremist islamist Al Qaida. În documentul, citat de cotidian, diplomaţii austrieci notează că printre rebelii sirieni se află grupuri ca Frontul Al-Nusra, „apropiat reţelei teroriste“.

Sancţiunile decise de Uniunea Europeană împotriva Siriei ar trebui reînnoite la sfârşitul lunii mai, în timp ce Franţa şi mai ales Marea Britanie fac presiuni pentru ridicarea embargoului asupra livrărilor de arme pentru a-i putea echipa pe rebelii sirieni, aminteşte AFP.

În afară de Austria, Finlanda, Suedia, Estonia, Letonia, Lituania s-au pronunţat de asemenea împotriva ridicării embargoului. Marea majoritate a ţărilor UE, în special Germania şi Spania, s-au abţinut până în prezent să ia o poziţie.
 

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite