Reacţia lumii la raportul despre tortură al Senatului SUA. Polonia: Cadou de Crăciun neaşteptat pentru ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În jurul lumii, reacţia liderilor la raportul comisiei senatoriale cu privire la tacticile de interogare brutale efectuate de Agenţia Centrală de Informaţii a SUA (CIA) a fost în mare parte negativă. Printre ţările care şi-au exprimat părerile despre acest raport au fost şi Iran, Coreea de Nord sau Polonia, unde se pare că ar fi existat închisori CIA şi unde s-ar fi aplicat metode de interogare destul de crude.

Reacţia iniţială a lumii faţă de închisorile CIA, mai ales în cazul aliaţilor SUA, a fost destul de firavă, însă după publicarea raportului comisiei senatoriale, condamnările au început să curgă, notează CNN. 

Potrivit raportului, tacticile de interogare ale CIA au fost mult mai brutale decât se ştia şi multe dintre metodele agenţiei erau ţinute secret faţă de Congresul SUA şi chiar de administraţia Bush.

Afganistan

Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani a condamnat „acţiunile inumane“ detaliate în raport şi a declarat miercuri, în faţa reporterilor din Kabul, că documentul „arată din nefericire cum au fost torturaţi compatrioţii noştri“. Cel mai dureros este că unele victime ale torturii erau nevinovate, spune Ghani.

„Tot poporul afgan trebuie să ştie că, după 2014, nicio putere străină nu va avea permisiunea să încarcereze cetăţenii afgani, să intre în casele lor sau să aibă închisori pe teritoriul nostru“, declara preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani.

China

„China se opune, mereu, torturii. Credem că SUA ar trebui să reflecteze asupra situaţiei şi să corecteze comportamentul acesta, să se supună şi să implementeze prevederile convenţiilor internaţionale“, a declarat miercuri, Hong Li, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez.

Într-un comentariu publicat de agenţia de ştiri a statului, Xinhua, China a condamnat „ipocrizia pură a SUA, mai ales când pozează în protectori ai drepturilor omului“. În comentariu se adăuga că Guantanamo Bay „este cunoscut pentru încălcările repetate ale drepturilor omului, încă din 2004“, adăugând că nici preşedintele George W. Bush, nici Barrack Obama „nu au făcut nimic să schimbe această situaţie“.

„Doar să citeşti despre simulările de înec, privarea de somn şi abuzurile sexuale detaliate în raport, reprezintă o experienţă traumatizantă“, scria Wang Shang în comentariul agenţiei de ştiri chineze.

Rusia

Joi, ministrul de Externe din Rusia a declarat că informaţiile făcute publice în raport reprezintă „o altă confirmare a încălcărilor grosolane ale drepturilor omului făcute de autorităţile americane“.

„Îndemnăm comunitatea drepturilor omului şi organizaţiile internaţionale relevante să solicite Washingtonului dezvăluirea tuturor informaţiilor despre actele comise în acest «război global împotriva terorii» şi să aducă vinovaţii în faţa justiţiei“, se arată în comunicatul ministrului de Externe rus.

Marea Britanie

Joi, premierul David Cameron a condamnat tortura în timpul unei vizite în Turcia. „Tortura este greşită. Tortura este mereu o atitudine greşită. Noi vrem să avem o lume mai sigură, vrem să vedem extremismul înfrânt. Nu vom reuşi asta dacă ne pierdem compasul moral“, spunea David Cameron.

Iran

Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei a răspuns raportului comisiei senatoriale americane printr-o serie de mesaje pe Twitter. „Susţin că sunt o naţiune mândră. Guvernul SUA a corupt şi şi-a înşelat propriul popor, care nu este mereu conştient de multe realităţi“, se arată într-un Tweet.

„Astăzi, Guvernul SUA este un simbol al tiraniei. Chiar şi americanii se confruntă cu cruzimea“, potrivit altui mesaj al Ayatollahului.

Franţa

Ministrul de Externe francez a declarat că, atunci când vine vorba de lupta împotriva terorismului, „principalul obiectiv al comunităţii internaţionale trebuie să se înscrie în limitele respectului pentru drepturile omului şi ale legii umanitare internaţionale“.

Germania

Ministrul de Externe, Frank-Walter Steinmeier a spus că raportul indică „violări clare ale valorilor democratice“. „Acest lucru nu trebuie să se repete“, a adăugat el.

„Preşedintele Obama schimbă, clar, politicile predecesorului său. Ne bucurăm de această nouă politică de transparenţă, de recunoaştere a greşelilor. Ceea ce era considerat just în lupta împotriva terorismului islamic este inacceptabil, o greşeală serioasă“, spune ministrului de Externe german.

Pakistan

„Deplângem tortura sistematică a deţinuţilor din diversele locaţii ale CIA“, a spus Tasnim Aslam, purtător de cuvânt pentru Ministerul de Externe al Pakistanului. Aslam a adăugat că raportul „reîntăreşte cuvintele noastre: că drepturile omului şi legea umanitară internaţională trebuie respectate atunci când serviciile secrete se luptă cu terorismul“.

„Noi am întărit şi nevoia de transparenţă. Am luat aminte la asigurările administraţiei SUA, inclusiv la nivel înalt, că acest comportament nu se va repeta“, spune Aslam.

Coreea de Nord

Coreea de Nord s-a referit la raportul SUA într-un articol publicat de agenţia de ştiri de stat KCNA, care a acuzat Consiliul de Securitate al ONU de „standard dublu“ pentru că „şi-a întors faţa de la tortura inumană practicată de CIA, despre care Comitetul ONU Anti-Tortură şi-a exprimat îngrijorări şi care este tratată într-un raport lung de 6.000 de pagini prezentat de comisia senatorială“.

Polonia

Fostul preşedinte al Poloniei, Aleksander Kwasniewski, a declarat că descoperirile prezentate în raport întăresc „sentimentul că SUA devin din ce în ce mai slabe, mai ales în faţa Moscovei, unde timp de ani de zile există o politică de testare a Occidentului“.

„Cred că acest raport este ceva ce Kremlinul va primi ca pe un cadou de Crăciun neaşteptat“, adaugă fostul preşedinte.

„Aveam tot dreptul să credem că ei ar respecta legea în acest domeniu, legea americană, care nu este mai liberală decât a Poloniei sau cea internaţională. O altă lecţie a acestui raport este că încrederea, chiar şi în cel mai apropiat aliat, trebuie să fie limitată“, adaugă Kwasniewski.

Organizaţia Naţiunilor Unite

Ben Emmerson, raportor special privint contraterorismul şi drepturile omului la ONU, a solicitat SUA să-i aducă în faţa legii pe cei responsabili de crimele detaliate în raport. Emmerson spune că programul a fost „o politică clară orchestrată la nivel înalt de administraţia Bush, care a permis crime sistematice şi încălcări grosolane ale legii internaţionale privind drepturile omului“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite