Raport SIPRI: Marile puteri nucleare Rusia şi SUA îşi reduc arsenalele, dar îşi modernizează capacităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O fostă bază cu arme nucleare transformată în muzeu în Ucraina FOTO BBC
O fostă bază cu arme nucleare transformată în muzeu în Ucraina FOTO BBC

Rusia şi Statele Unite, primele două puteri nucleare din lume, îşi reduc încet arsenalele atomice, dar îşi modernizează capacităţile, afirmă Institutul Internaţional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI) în raportul pe acest an, publicat luni, scriu agenţiile de presă AFP, DPA şi AP, citate de news.ro.

Numărul focoaselor nucleare a scăzut anul trecut la nivel mondial, însă niciuna dintre puterile nucleare nu a dat vreun semn că ar renunţa la armele atomice, potrivit SIPRI.

Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China, India, Pakistanul, Israelul şi Coreea de Nord aveau împreună aproximativ 15.395 de arme nucleare la 1 ianuarie, mai puţine decât cu un an în urmă (15.850).

Dintre acestea, 4.120 sunt focoase desfăşurate - ogive instalate în rachete sau în baze ale forţelor operaţionale.

Arsenalele nucleare mondiale se află în continuă scădere, după ce au atins un vârf de 70.000 de focoase în timpul Războiului Rece, în anii '80, scriu cercetătorii Shannon Kile şi Hans Kristensen în acest raport al SIPRI.

La această scădere au contribuit în primul rând Statele Unite şi Rusia, precizează ei.

Însă, în pofida reducerii forţelor nucleare americane şi ruse, „atât Rusia, cât şi Statele Unite au în curs programe de modernizare nucleară importante şi costisitoare“.

Dar „ritmul pare să încetinească în comparaţie cu cel de acum un deceniu şi nici Rusia şi nici Statele Unite nu au operat reduceri semnificative în rândul forţelor strategice desfăşurate, de la Noul Tratat START“, care a intrat în vigoare în 2011, şi până în prezent.

SIPRI estimează că Rusia avea, la începutul lui 2016, 7.290 de ogive nucleare, inclusiv cele tactice, iar Statele Unite 7.000.

Ele reprezintă 93% din armele nucleare din lume, precizează institutul.

Potrivit SIPRI, la aceeaşi dată Franţa avea 300 de arme nucleare şi era urmată de China cu 260, Marea Britanie cu 215, Pakistanul cu 110 până la 130, India cu 100 până la 120, Israelul cu 80 şi Coreea de Nord cu zece.

India îşi consolidează programul de rachete balistice cu capacitate nucleară şi îşi accelerează producţia de plutoniu, în timp ce Pakistanul rival dezvoltă arme nucleare tactice drept răspuns faţă de forţele convenţionale ale Indiei, mai puternice, potrivit institutului.

Arsenalul nuclear al Pakistanului „ar putea creşte semnificativ“ în următorul deceniu, avertizează SIPRI.

Autorii raportului conchid că, la nivel mondial, perspectivele unui „progres veritabil către dezarmarea nucleară rămân sumbre“.

Raportul SIPRI are la bază surse deschise, dar şi date de la guverne şi Agenţia Internaţională penru Energie Atomică (AIEA).

Însă numeroase ţări cu capacităţi nucleare sunt „netransparente“, subliniază institutul în raport, potrivit news.ro.

SIPRI precizează de asemenea că nu a putut să verifice dacă izolata şi secretoasa Coree de Nord, care a efectuat primul test nuclear în 2006, este în măsură să producă sau să mobilizeze arme nucleare operaţionale.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite