Putinmania: Cum i-a sedus Vladimir Putin pe irakieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania militară lansată de Moscova în Siria creşte popularitatea lui Vladimir Putin în Irak, mai ales în rândul şiiţilor din această ţară, care îl invită pe preşedintele rus să intervină şi la ei cât mai curând posibil împotriva reţelei extremiste Statul Islamic (SI), relatează AFP online.

În timp ce stă liniştit în atelierul său din centrul Bagdadului şi finalizează un portret reprezentându-l pe liderul de la Kremlin, pictorul Mohammed Karim Nihaya spune că este unul dintre cei care aşteaptă „ca Rusia să se angajeze (şi în Irak) în lupta împotriva Daesh“ (acronimul în arabă al Statului Islamic). Pentru că, adaugă el, „ruşii obţin rezultate“, în timp ce „Statele Unite şi aliaţii săi bombardează de un an fără succes“.

Asemeni lui, numeroşi irakieni urmăresc cu atenţie evoluţia conflictului din Siria vecină, unde SI a cucerit vaste teritorii şi a proclamat un califat în vara anului 2014, care cuprinde, de asemenea, teritorii pierdute de Bagdad.

De aproximativ un an, coaliţia antijihadistă condusă de Statele Unite a ajutat forţele irakiene să recucerească o parte din teritoriile pierdute în faţa SI, dar campania sa a înregistrat şi eşecuri.

image

Putin, aşteptat în Irak FOTO AFP

Pentru schimbarea acestei situaţii, unii irakieni, în mare parte din cadrul majorităţii şiite, se îndreaptă către soluţia rusă, chiar dacă, potrivit Statelor Unite şi aliaţilor săi, doar 10% din raidurile ruseşti din Siria au vizat poziţii ale SI.

„Nu vrem o coaliţie internaţională. Vrem doar Rusia, şi vom sacrifica o oaie“ dacă decide să se angajeze militar în Irak, afirmă Mohammed, un tânăr şomer.

Aceşti irakieni consideră că Moscova - care a susţinut ferm Damascul şi Teheranul în ultimii ani - este un aliat mai natural decât Statele Unite, care au ocupat ţara lor timp de opt ani.

Putinmania: De la Abdelamir la Vladimir

Imagini cu Putin la bustul gol, ce-l prezintă ca un bărbat viril şi hotărât, sunt foarte populare în Irak, unde cultul personalităţii rămâne impregnat în societate chiar şi după 12 ani de la înlăturarea de la putere a dictatorului Saddam Hussein.

Pe reţelele de socializare, Vladimir Putin este dorit cetăţean de onoare al Irakului, în timp ce un banc potrivit căruia numele preşedintelui rus ar proveni din sudul acestei ţări este foarte răspândit. Potrivit bancului, tatăl lui Putin este un băcan şiit din sudul Irakului care a adus smochinele („tin“ în arabă) pe piaţa locală, fapt pentru care a fost numit „Abu Tin“.

După Al Doilea Război Mondial, el s-a mutat în Uniunea Sovietică şi s-a căsătorit cu o „rusoaică blondă“. Cuplul şi-a numit fiul Abdelamir, dar l-au schimbat în Vladimir pentru a fi pronunţat mai uşor de către autohtoni.

Pe Facebook, unii dintre şiiţii irakieni îl văd pe Putin ca pe unul de-al lor şi îşi înlocuiesc fotografia de la profil cu cea a liderului de la Kremlin.

„Ar trebui să-i acordăm lui Putin cetăţenie irakiană şi siriană, pentru că ne iubeşte mai mult decât politicienii noştri“, sugerează Mohammed al-Bahadli, un student din oraşul majoritar şiit Najaf.

„Musulmanii ne bombardează, în timp ce Putin, un creştin ortodox, ne apără“, scrie la rândul său Saad Abdallah, un comerciant.

„Îi mulţumesc lui Putin pentru că m-a convins să rămân în Irak. Hajj Putin este mai bun decât Hussein Obama“, continuă Ali al-Rammahi, un taximetrist.

Fenomenul „Putinmania“ perturbă viaţa politică din Irak, fiindcă a creat, în ultimele zile, o anumită confuzie asupra poziţiei Bagdadului cu privire la o eventuală intervenţie rusă în teritoriul irakian.

Hakim al-Zamili, şeful Comisiei pentru Apărare din Parlamentul irakian şi al unei miliţii şiite care cândva a luptat împotriva forţelor americane, a sugerat că Bagdadul ar trebui să solicite Moscovei să intervină în teritoriile ocupate de SI în Irak.

Premierul irakian Haider al-Abadi, sprijinit de ţări din Occident, a ocolit cât a putut subiectul, dar nu exclude această posibilitate.

Guvernul său a semnat recent un acord cu Rusia, Iran şi Siria pentru înfiinţarea unui centru comun de informaţii, la Bagdad, menit eficientizării acţiunilor jihadiştilor din cadrul SI.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite