Premiului Nobel pentru Pace 2017, atribuit Campaniei Internaţionale pentru Abolirea Armelor Nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO icanw.org
FOTO icanw.org

Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit coaliţiei de ONG-uri Campania Internaţională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), conform Comitetului Nobel.

ICAN a fost premiată „pentru activitatea sa de a atrage atenţia asupra consecinţelor catastrofice umanitare ale oricărei utilizări a armamentului nuclear şi eforturile sale revoluţionare de a ajunge la o interzicere pe baza unui tratat a acestor arme“.

„Este o mare onoare să primim Premiul Nobel pentru Pace 2017 ca recunoaştere a rolului nostru în obţinerea Tratatului de interzicere a armelor nucleare. Acest acord istoric, adoptat la 7 iulie cu susţinerea a 122 de state, oferă o alternativă puternică şi extrem de necesară la o lume în care ameninţările cu distrugerile în masă sunt lăsate să prevaleze şi, într-adevăr, ele escaladează“, a reacţionat ICAN pe pagina sa de Facebook.

Această coaliţie mondială de ONG-uri s-a numărat printre favoriţii la obţinerea Premiului Nobel pentru PACE 2017.

Ea fost recompensată după ce a reuşit să convingă 122 de ţări să semneze un tratat istoric  de interzicere a armei atomice. Tratatul a fost semnat în iulie. Totuşi, nouă puteri mondiale se abţin de la semnarea tratatului propus de ICAN.

În total, 215 persoane şi 103 organizaţii au fost înscrise în acest an în cursa pentru Premiul Nobel pentru Pace.

Ultimul laureat al Premiului Nobel pentru Pace este preşedintele columbian Juan Manuel Santos, care a reuşit să ajungă la acorduri de pace cu Forţele Armate Revoluţionare ale Columbiei şi Armata de Eliberare Naţională.

Lupta antinucleară a fost laureată de câteva ori până acum, şi anume în 1962, 1974, 1985, 1995 şi 2005.

Fondul de premiere din acest an ajunge la aproximativ 944 mii de euro. Premiul va fi înmânat pe 10 decembrie, la Oslo.

Este un gest într-un context tensionat, mai ales din cauza testelor nucleare ale Coreei de Nord şi riscului încetării acordului asupra programului nuclear al Iranului.

„Trăim într-o lume în care riscul ca armamentul nuclear să fie folosit este mai mare decât a fost de mult timp. Unele ţări îşi modernizează arsenalele nucleare, iar pericolul ca alte ţări să procure arme nucleare este real, aşa cum o arată Coreea de Nord“, a justificat decizia preşedinta Comitetului Nobel norvegian Berit Reiss-Andersen, care îndemnat puterile nucleare să înceapă „negocieri serioase“ în vederea eliminării arsenalor pe care le deţin.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite