ONU: Sclavia modernă, o afacere de 150 de miliarde de dolari pe an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 21 de milioane de oameni din întreaga lume lucrează ca sclavi moderni, fiind victime ale traficului de persoane, a exploatării prin muncă sau a abuzurilor sexuale, se arată într-un nou raport publicat de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), potrivit Russia Today.

Concluziile cercetării, bazate pe informaţiile unui sondaj din 2012, arată că piaţa ilicită a persoanelor exploatate generează venituri de ordinul miliardelor de dolari, la nivel mondial.

„Puse într-un context, cele 21 de milioane de victime, plus profiturile realizate, de circa 150 de miliarde de dolari pe an, ne arată că aceste cifre depăşesc uşor populaţia, cât şi Produsul Intern Brut al multor state din lume”, se arată în raportul întocmit de Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM).

Specialiştii atrag atenţia că în pofida anvergurii acestui fenomen, el rămâne practic invizibil pentru societate, din cauza mecanismelor de coerciţie asupra victimelor.

Raportul include în definiţia acordată sclaviei moderne inclusiv persoanele care sunt forţate să muncească pentru a-şi plăti datoriile. Din cei aproximativ 21 de milioane de de persoane, circa 18,7 milioane (90%) sunt oameni exploataţi în economia privată. Restul, circa 2,2 milioane de persoane, sunt indivizi care desfăşoară o muncă forţată, în condiţiile impuse de stat, cum ar fi închisorile.

Totodată, cercetarea informează şi asupra tipurilor de exploatare. Astfel, aproximativ 14,2 milioane de persoane (68%) sunt victime ale exploatării prin muncă forţată, în special în domenii precum agricultura, construcţiile sau munca domestică. Apoi, un alt procent semnificativ, de 22 % - 4,5 milioane de persoane - este reprezentat de victimele exploatării sexuale.

Potrivit raportului, victimele sclaviei sexuale generează cele mai mari profituri, de circa 99 de miliarde de dolari, datorită cererilor mari de pe piaţă, coroborate cu investiţiile reduse pentru asemenea activităţi.

De asemenea, alte 51 de miliarde de dolari sunt obţinute în fiecare an din exploatarea persoanelor în muncile domestice, precum şi în agricultură.

De departe, cea mai afectată regiune de sclavia modernă este regiunea Asia-Pacific, acolo unde numărul victimelor ajunge la 11,7 milioane de persoane, potrivit raportului ONU. Pe locul doi se află Africa, apoi America Latină şi Caraibe.

Directorul Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), Guy Ryder, atrage atenţia asupra nevoii urgente de a eradica aceste practici prin consolidarea protecţiei sociale şi prin îmbunătăţirea nivelului de educaţie şi de alfabetizare.


Citeşte şi:

Activişti: „Există mai mult de 5.000 de cazuri de sclavie în Marea Britanie”

Mai mult de 5.000 de oameni ar putea fi ţinuţi în captivitate şi trataţi asemenea sclavilor peste tot în Marea Britanie, potrivit declaraţiilor directorului executiv al fundaţiei de caritate care a contribuit la salvarea a trei femei sechestrate mai bine de 30 de ani. Descoperirea acestui caz care a zdruncinat Mare Britanie ar fi doar „vârful icebergului”, a mai spus oficialul.

Victimele lui Gaddafi vorbesc despre abuzurile la care erau supuse. Colonelul lua fete de pe băncile şcolii

Au trecut peste doi ani de la capturarea şi uciderea lui Muammar Gaddafi, dictatorul libian a cărui conducere a traumatizat şi sărăcit poporul său timp de patru decenii, instaurând un climat de teroare.

Marea Britanie: cele trei femei obligate să trăiască în sclavie mai bine  de 30 de ani „au fost îndoctrinate politic”

Poliţia Metropolitană din Marea Britanie a dezvăluit noi detalii despre cazul cutremurător al celor trei femei ţinute captive mai mult de 30 de ani într-o casă din Londra, obligate să trăiască în condiţii de sclavie. Oficialii au oferit informaţii despre modul în care victimele s-au întâlnit cu suspecţii şi felul în care au ajuns să fie sechestrate zeci de ani, fără ştirea autorităţilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite