Mii de oameni s-au strâns la Betleem, oraşul în care s-a născut Iisus
0Mii de pelerini creştini din întreaga lume s-au îndreptat marţi spre oraşul Betleem din Cisiordania, pentru a sărbători Ajunul Crăciunului în locul naşterii Lui Iisus Hristos.
Numărul de vizitatori a rămas sub nivelul record înregistrat la sfârşitul anilor 1990, când eforturile de pace israeliano-palestiniene erau pe drumul cel bun. După o revoltă palestiniană care a început în anul 2000, numărul pelerinilor creştini de Crăciun a tot scăzut, însă, datorită unei perioade de calm relativ, în ultimii ani au venit tot mai mulţi turişti.
Un oficial a declarat că 10.000 de vizitatori străini au intrat în oraş în Ajunul Crăciunului, cifră uşor în creştere faţă de anul trecut. Ministerul israelian de Turism estimează că numărul turiştilor ar putea ajunge la 25.000 în timpul sezonului de vacanţă.
„Mesajul de Crăciun este unul de pace, iubire şi fraternitate. Trebuie să fim fraţi unii cu alţii“, a transmis Patriarhul latin Fouad Twal, cea mai înaltă autoritate catolică romană în Ţara Sfântă.

Fouad Twal, în Betleem FOTO Reuters
Americanul Will Green a venit din New York, împreună cu soţia sa şi cu fiica lor în vârstă de 2 ani şi a mărturisit că prezenţa lui în Betleem este un vis devenit realitate. „Toate poveştile cu care am crescut sunt aici. Acest loc este o parte din viaţa noastră. Am auzit despre el în familie, la şcoală, la biserică. Acesta este locul naşterii“, a spus el pentru Associated Press.

Piaţa Ieslei şi Biserica „Naşterea Domnului“ din Betleem FOTO AFP
În ciuda bucuriei prilejuite de sărbătoarea Crăciunului, problemele politice din Orientul Mijlociu nu au putut fi trecute cu vederea, remarcă AP. Pentru a intra în Betleem, alaiul care l-a însoţit pe Fouad Twal a trebuit să treacă de „Gardul Cisiordaniei”, o structură din beton ridicată în 2002 pentru a separa populaţia arabă de israelieni. Israelul susţine că este nevoie de această barieră pentru a împiedica eventualii atacatori să se apropie de Ierusalim, dar palestinienii spun că structura le-a „furat ţara“.
Ministrul palestinian de Turism, Rula Maayah, spune că bariera, împreună cu aşezările israeliene din apropiere şi de controlul israelian al siturilor arheologice din Cisiordania, a împiedicat dezvoltarea sectorului turistic.
De altfel, prea puţini palestinieni îşi pun speranţe că actualele discuţii de pace între cele două părţi vor da roade, în contextul în care chiar în Ajunul Crăciunului au avut loc noi atacuri în Fâşia Gaza din partea Israelului, ca reacţie la împuşcarea unui civil israelian de către un lunetist palestinian. În urma atacului aerian, o fetiţă de numai trei ani şi-a pierdut viaţa.
Crăciunul serveşte şi ca o reamintire a numărului tot mai scăzut de creştini care trăiesc în Ţara Sfântă. De-a lungul deceniilor, zeci de mii de creştini au plecat, fugind de violenţă sau aflându-se în căutarea unor condiţii mai bune de trai. Astfel, creştinii au ajuns să reprezinte doar o treime din populatia Betleemului, majoritatea locuitorilor fiind musulmani.
Cu ocazia Crăciunului, Israel a permis unei comunităţi creştine de aproximativ 500 de membri din Gaza să părăsească teritoriul controlat de Hamas şi să treacă prin Israel pentru a participa la festivităţile din Betleem.
Măcar pentru o noapte, rezidenţi şi vizitatori îşi lasă deoparte necazurile pentru a sărbători sfânta sărbătoare a Crăciunului.