Marele Zid Chinezesc este restaurat cu unelte vechi, în stil primitiv
0Marele Zid Chinezesc este restaurat cu unelte vechi, cărate de catâri prin pădure, singurele animale suficient de puternice pentru a transporta 150 de kilograme de cărămizi fiecare, scrie Reuters.
"Măgarii şi caii nu sunt suficient de puternici pentru o astfel de muncă. Fiecare catâr cară 150 de kilograme, de 6-7 ori pe zi. Încep la ora 6.00 dimineaţa şi urcă pe cărări alunecoase de pădure 10 ore pe zi. Un drum durează 30 de minute. Reconstrucţia zidului se face cu echipament de bază, nu există vreo maşină sofisticată. Mare parte din muncă se face manual. Odată ce cărămizile sunt descărcate de pe catâri, sunt folosite găleţi pentru a le urca pe zid şi apoi cărate în braţe de muncitori. Nu se poate folosi nicio tehnologie avansată aici ", a spus reporterul Damir Sagolj pentru Reuters.
Pentru mai multe decenii, catârii au fost cruciali în efortul de a restaura Jiankou, o secţiune a zidului de aproape 20 de kilometri situată la 70 de kilometri de centrul Beijingului, cunoscută pentru pantele abrupte şi periculoase.
"Calea este prea abruptă şi munţii prea înalţi, aşa că aceste cărămizi nu pot fi transportate decât de catâri", a spus un proprietar de animale, Cao Xinhua, care lucrează la restaurarea Marelui Zid în munţii din nordul Beijingului de 10 ani.
Acolo unde se poate, muncitorii folosesc cărămizile originale de secole care s-au spart. Când nu găsesc cărămizi originale, folosesc altele făcute după specificaţii exacte.
"Trebuie să păstrăm acelaşi format original, acelaşi material şi acelaşi meşteşugărit pentru a putea păstra valorile culturale şi istorice", a spus Cheng Yongmao, inginerul care conduce lucrările de restaurare la Jiankou.
Cheng, în vârstă de 61 de ani, care a reparat 17 kilometri din Marele Zid Chinezesc din 2003, este a 16-a generaţie dintr-o familie de meşteri tradiţionali cărămidari.
Restaurarea a început în 2005 şi acum se află în a treia fază, procesul este încetinit din cauza terenului care nu permite decât unelte de bază precum dălţi, ciocane, tânăcoape şi lopeţi.
Anul trecut, a fost dezvăluit faptul că o porţiune de 8 kilometri din Marele Zid Chinezesc a fost reparată cu nisip şi ciment, în anul 2014, după ce mai mulţi turişti au publicat pe reţele chineze de socializare fotografii care au atras mii de critici asupra transformării monumentului UNESCO.
Mare Zid a fost construit şi reconstruit începând cu anul 220 î.e.n. până în anii 1600, în timpul dinastiei Ming, când a devenit cea mai mare structură militară din lume. Conceput pentru a proteja imperiul Chinez de invaziile din nord, Zidul atingea 20.000 de kilometri. În prezent, monumentul are o lungime de aproximativ 12.000 km.