Lupta cu virusul ucigaş Ebola, îngreunată de contaminarea personalului medical. Ce trebuie să ştii despre răspândirea bolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numai în ultima săptămână, virusul Ebola a ucis peste 700 de oameni, iar din primăvară până în prezent, în Africa de Vest au fost raportate, oficial, peste 1.300 de cazuri în Guineea, Sierra Leone şi Liberia. Virusul se răspândeşte necontrolat, inclusiv în oraşe, ceea ce nu s-a mai întâmplat în trecut, potrivit „The New Yorker“.

În Liberia, părţi ale sistemului medical s-au prăbuşit: câteva spitale şi clinici au fost abandonate, în timp ce altele au devenit neîncăpătoare. Spitalele din capitala Liberiei au ajuns să refuze internarea noilor bolnavi, chiar dacă printre ei se află şi gravide. Experţii americani în tratarea virusului, prezenţi în capitala Monrovia, spun că trupurile infectate sunt lăsate în stradă. Tot mai multe persoane bolnave  aleg să părăsească Monrovia şi să se retragă la ţară sau apelează la ajutorul vracilor

În Sierra Leone, virusul s-a răspândit la 100 de angajaţi din domeniul medical, dintre care umătate au murit, deşi au purtat costume speciale.

„Suntem îngrijoraţi, mai ales după ce şeful nostru a murit din cauza bolii împotriva căreia noi luptăm. Au murit şi două asistente care-mi erau prietene. Îmi vine să renunţ în această clipă la meseria asta“, a mărturisit pentru Reuters o asistentă medicală din Sierra Leone, care a dorit să nu-i fie dezvăluită identitatea.  

În ciuda simplităţii sale ca organism, atunci când Ebola infectează un om, se transformă într-o maşină de ucis, având echivalentul biologic al unui topor de oţel. Simptomele iniţiale seamănă cu cele provocate de malarie: pacientul face febră şi se simte slăbit. Ulterior, are vărsături şi diaree. 

   

ebola grafic

Lipsa personalului, o problemă în lupta cu virusul Ebola 

În luna iulie, când epidemia deja căpătase amploare, Daniel Bausch, un medic american expert în Ebola, a sosit la Kenema (Sierra Leone), un centru de tratare la înfiinţarea căruia a contribuit. Îmbrăcat cu un echipament de protecţie, a intrat într-una dintre secţiile spitalului - o structură improvizată cu pereţi din folie de plastic. 

Acolo, l-a găsit pe directorul Sheik Humarr Khan şi pe o asistentă medicală. Cei doi aveau în grijă 30 de pacienţi bolnavi de Ebola. „Podeaua era stropită cu sânge, vomă, fecale şi urină. Pacientii, în chinurile Ebolei, cădeau, de cele mai multe ori, din pat. E nevoie de o întreagă echipă pentru a decontamina patul şi pentru a ridica pacientul înapoi în siguranţă", a declarat Bausch. Khan şi asistenta medicală erau depăşiţi de situaţie. 

Unele asistente care se ocupau de pacienţii bolnavi de Ebola au renunţat să mai vină la locul de muncă: ele lucrau câte 12 ore pe zi, în costume de protecţie, şi ar fi trebuit să primească 30 de dolari în plus pe săptămână, ca spor de pericol, bani pe care guvernul din Sierra Leone nu i-a furnizat. Prin urmare, multe asistente medicale au încetat să mai vină. 

Luna trecută, medicul american Joseph Fair a ajuns la Kanema pentru a-şi oferi ajutorul. Pe Khan îl considera unul dintre cei mai buni prieteni ai săi, iar pe asistenta-şefă Mbalu Sankoh o privea ca pe o mamă. Când a ajuns, s-a îmbrăţişat cu Mbalu şi cu o altă asistentă, Alex Moigboi. La două zile de la sosirea sa, asistenta-şefă de acolo a făcut febră şi a crezut că are malarie. Opt zile mai târziu, a murit. De atunci, doctorul Fair îşi testează sângele zilnic. La scurt timp, a a murit şi Alex Moigobi. 

De câteva săptămâni, doctorul Fair merge la tot mai multe înmormântări în Kenema. „Cei care au murit erau singurii care intrau în salonul pacienţilor cu Ebola. Acum am rămas fără oameni“. Îşi aminteşte de vorbele pe care i le-a spus doctorul Khan de pe patul de spital al secţiei pe care a condus-o timp de 10 ani, înainte de a muri: „Eu mă duc. Tu trebuie să continui". 

Ce trebuie să ştim despre Ebola 

Doi americani care au îngrijit pacienţii infectaţi cu virusul Ebola în Africa s-au îmbolnăvit. Oficialii spun că ei vor fi trataţi la Spitalul de la Universitatea Emory din Atlanta, într-o unitate izolată. Unul dintre ei a ajuns în Statele Unite sâmbătă, la bordul unui avion sanitar. Cel de-al doilea bolnav va fi transferat în câteva zile. 

Associated Press prezintă cinci lucruri pe care trebuie să le ştim despre Ebola şi despre modul în care se răspândeşte:

  • Epidemia de Ebola din Africa de Vest este cea mai mare din istorie. Actualul focar din Liberia, Guineea şi Sierra Leone a îmbolnăvit peste 1.300 de persoane şi a ucis peste 700 în acest an.
  • Unii oameni au supravieţuit virusului Ebola. În timp ce rata de fatalitate în cazul contaminării cu virusul Ebola ajunge până la 90%, oficiali din domeniul Sănătăţii din cele trei ţări spun că oamenii şi-au revenit după contactarea virusului, iar rata mortalităţii a scăzut la 70%. Cei care au înregistrat succes în lupta cu boala au căutat imediat asistenţă medicală, chiar dacă nu există niciun tratament specific pentru Ebola.
  • Ebola poate semăna cu alte boli. Simptomele iniţiale ale unei infecţii cu Ebola includ febră, dureri de cap, dureri musculare şi dureri în gât, conform Organizatiei Mondiale a Sănătăţii. Tocmai de aceea, poate fi dificil să se facă distincţia între Ebola şi malarie, febra tifoidă sau holeră. Abia în etapele ulterioare ale bolii oamenii cu Ebola încep să sângereze intern şi extern, de multe ori prin nas şi urechi.
  • Ebola se transmite numai prin fluide corporale. Virusul Ebola nu se transmite pe calea aerului, astfel că oamenii trebuie să evite contactul cu fluidele corporale (sânge, sudoare, vomă, fecale, urină, salivă sau spermă) ale unei persoane infectate. 
  • Frica şi dezinformarea înrăutăţesc situaţia. În fiecare dintre ţările afectate, cadrele medicale şi clinicile s-au confruntat cu locuitorii panicaţi care învinuiesc medici străini şi asistente medicale că ar fi adus virusul în comunităţile izolate. Există şi membri de familie care şi-au luat bolnavii de Ebola din spitale, iar în Sierra Leone a fost necesară intervenţia poliţiei după ce un spital a fost atacat. 
infografi Ebola AFP

Panică în rândul populaţiei 

Mai mult, panica s-a instalat şi în Statele Unite, după ce medicul Kent Brantly a fost adus din Africa pentru a fi tratat în Atlanta, la unul dintre cele mai bune spitale din ţară. Centrul american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) a primit mail-uri şi peste 100 de apeluri telefonice de la oameni care-i întreabă cum de au „îndrăznit să aducă Ebola în ţară“. Experţii în boli infecţioase dau asigurări că există risc zero ca aducerea doctorului Kent să ducă la răspândirea epidemiei în SUA. 

   

„Nu există niciun fel de risc pentru oamenii din Atlanta. Angajaţii de la Spitalul Emory beneficiază de o unitate izolată şi sunt extrem de bine pregătiţi“, a declarat William Schaffner, specialist în boli infecţioase la Universitatea Vanderbilt din Nashville.

Întrebat de ce nu există încă un antidot contra Ebolei, el a explicat că aceasta este o boală destul de izolată, locală, şi destul de neobişnuită şi că există câteva posibile vaccinuri în care nu au fost investite mai multe resurse, dar care vor fi testate. 

Oamenii se întreabă dacă virusul s-ar putea raspândi în Europa sau în Statele Unite, dar problema mai imediată este dacă ar putea infecta şi mai mulţi oameni în Africa. Directoarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Chan, a afirmat că epidemia de Ebola din Africa de Vest avansează mai rapid decât mobilizarea pentru limitarea ei. În plus, ea a avertizat asupra riscului de propagare în alte ţări. 

„Această epidemie avansează mai repede decât eforturile noastre de a o controla. Dacă situaţia continuă să se deterioreze, consecinţele pot fi catastrofale în termeni de vieţi pierdute. Ţările afectate au făcut eforturi extraordinare, dar nevoile create de Ebola în Africa de Vest depăşesc capacităţile voastre de luptă", a declarat ea, adresându-se preşedinţilor din Guineea, Sierra Leone şi Liberia.

„În pofida absenţei unui vaccin sau a unui tratament curativ, epidemiile de Ebola pot fi cu siguranţă limitate", a adăugat directoarea OMS, subliniind totuşi că este vorba „de departe de cea mai mare epidemie de Ebola în aproape 40 de ani“.

Lupta cu virusul ucigaş Ebola: ce se întâmplă cu persoana infectată cu boala

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/ebola" target="_blank">View the story "Ebola " on Storify</a>]

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite