Bătălia lui Erdogan cu preţurile duce la scăderea inflaţiei în Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul dintre standurile de legume si fructe instalate de municipalitate in Istanbul FOTO EPA-EFE
Unul dintre standurile de legume si fructe instalate de municipalitate in Istanbul FOTO EPA-EFE

Campania de ameninţări, amenzi şi de reduceri mari pentru a restrânge costurile suplimentare la alimente a Guvernului turc a rezultat într-o scădere mai mare decât era preconizată a inflaţiei, transmite Bloomberg.

Creşterea anuală a preţurilor a coborât la cea mai mică rată din ultimele 6 luni, cu o economie şi o stabilizare a cursului monedei naţionale care vor determina scăderea inflaţiei în viitor. În februarie, preţurile de consum au crescut cu 19,7 la sută faţă de anul precedent, după o creştere de luna trecută de 20,4 la sută, potrivit datelor publicate de Turkstat, luni. Media celor 17 prognoze dintr-un studiu Bloomberg a fost de 19,9 la sută.

Prim-planul politic este inflaţia, cu doar patru săptămâni înaintea alegerilor locale, care vor testa capacitatea preşedintelui Erdogan de a menţine puterea, în contextul în care Turcia se adânceşte în recesiune, după o cădere a monedei naţionale de anul trecut. Creşterea costurilor pentru alimente îi afectează în mod disproporţionat pe cei care sunt baza alegătorilor partidului preşedintelui, aceştia numărându-se printre segmentele mai sărace ale populaţiei de 82 de milioane de locuitori.

„O liră stabilă şi diferite măsuri pe termen scurt, implementate de către administraţie pentru a controla inflaţia, în special în ceea ce priveşte preţurile la alimente, au început să producă efecte,” a declarat specialistul Rabobank, Piotr Matys. „Totuşi, Turcia are nevoie de o soluţie structurală pentru a preveni creşterea preţurilor la alimente şi la alte bunuri importate, în cazul în care presiunea pe liră va creşte.”

Odată cu stabilizarea inflaţiei, banca centrală turcă aşteaptă ceea ce guvernatorul Murat Cetinkaya a numit o decelerare  „convingătoare”, înainte să reia relaxarea politicii monetare.

Confruntată cu cea mai mare creştere bruscă a alimentelor din 2004 încoace, municipalitatea a instalat standuri în oraşele mari pentru a oferi legume şi fructe la preţuri reduse substanţial. Alimentele şi băuturile non-alcoolice constituie cea mai mare componentă a indicelui preţurilor de consum, cu 23,29 la sută din total.

Deşi inflaţia preţurilor la alimente a decelerat la un procent de 29,3 la sută luna trecută, de la 31 la sută în ianuarie, aceasta se află mult peste prognoza băncii centrale la sfârşit de an, de 13 la sută.

Acum că efortul de a controla creşterea în costurile hranei a declanşat caracterul intervenţionist în guvernul Turciei, este puţin probabil ca abordarea să se schimbe prea curând. Vineri, Erdogan a promis că guvernul „se va retrage de pe piaţă” doar dacă preţurile vor scădea.

„Inflaţia la 20, 19 la sută-nu merităm asta,” a adăugat preşedintele turc ulterior. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite