De ce a ales Coreea de Nord să lanseze acum racheta cu rază lungă de acţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Racheta a fost lansată miercuri dimineaţă FOTO AFP
Racheta a fost lansată miercuri dimineaţă FOTO AFP

În timp ce marile puteri ale lumii se arată îngrijorate, presa nord-coreeană anunţă cu surle şi trâmbiţe lansarea cu succes a unei rachete cu rază lungă de acţiune. Potrivit unei analize CNN, Coreea de Nord a ales acest moment pentru a face o demonstraţie de forţă faţă de vecinii asiatici, ale căror guverne s-au schimbat sau sunt în prag de schimbare.

Miercuri dimineaţa, Coreea de Nord a lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune, reuşita acestei operaţiuni stârnind bucurie atât în presa locală, cât şi în rândul nord-coreenilor. Aceasta este cea de-a doua asemenea rachetă pe care ţara asiatică a lansat-o în acest an, prima tentativă, cea din aprilie, fiind sortită eşecului.

Regimul de la Phenian susţine că lansarea matinală a rachetei Unha-3 are ca scop instalarea unui satelit pe orbită, dar Naţiunile Unite şi SUA consideră că este doar un pretext pentru a testa tehnologia necesară rachetelor care pot transporta încărcături nucleare.

CNN identifică trei motive pentru care regimul de la Phenian a ales această perioadă ca să facă această demonstraţie de forţă: negociere la nivel internaţional, legitimarea lui Kim Jong-un ca lider puternic şi avantajul strategic şi diplomatic în relaţia cu vecinii săi din nord-est.

Schimbări în regiune. După China, Japonia şi Coreea de Sud îşi schimbă guvernele

Anul 2012 a marcat importante schimbări în nord-estul Asiei, acolo unde mai multe ţări importante şi-au schimbat conducerea. În urmă cu un an, Coreea de Nord şi-a schimbat liderul, iar acum a venit rândul Chinei, Japoniei şi Coreei de Sud. După ce Barack Obama a fost reales la Casa Albă, iar Xi Jingping a fost numit în fruntea statului chinez, se aşteaptă rezultatele alegerilor japoneze (16 decembrie) şi sud-coreene(19 decembrie).

Oricine va ajunge la conducerea Coreei de Sud va încerca o apropiere faţă de Phenian, spre deosebire de politica externă dezastruoasă pe care a dus-o Lee Myung-bak, notează CNN. Însă Coreea de Nord câştigă pe o parte şi pierde pe alta, pentru că Partidul Democrat Liberal din Japonia, care este cel mai bine cotat în sondaje, va urmări îndeaproape toate acţiunile noului lider Kim Jong-un.

Un test pentru vecini

Practic, lansarea rachetei este menită să atragă atenţia asupra Phenianului, pentru ca puterile din regiune să nu uite de Coreea de Nord în tot „vârtejul” schimbărilor de guvern. Totodată, e un test pentru noii guvernanţi din regiunea asiatică, regimul de la Phenian dorind să vadă cum reacţionează fiecare lider, mai scrie CNN.

Coreea de Nord pare să nu aibă nicio intenţie de a renunţa de capacităţile sale nucleare, iar regimul de la Phenian continuă să „fabrice” crize ca să primească ajutor de la comunitatea internaţională. Oamenii lui Kim Jong-un merg pe ideea că, dacă nu există un pericol iminent, nu au loc nici negocieri.

Ajutorul extern umple golurile din economia naţională şi satisface nevoile vitale ale populaţiei, precum energie şi mâncare, pe care regimul de la Phenian nu le poate oferi locuitorilor.

Kim Jong-un, în lupta pentru prestigiu

Prestigiul noului lider creşte odată cu asemenea demonstraţii de forţă. Pentru Kim Jong-un, legitimitatea lui ca lider şi prestigiul sunt importante dacă guvernul său intenţionează să facă ajustări de ordin economic.

Orice reformă economică în Coreea de Nord poate duce la creşterea diferenţelor de ordin socio-economic. Legătura antreprenorilor nord-coreeni cu economia globală ar putea face din aceştia voci importante în interiorul unei ţări care este considerată o dictatură de tip stalinist, lucru care ar deranja regimul de la Phenian.

În al treilea rând, este vorba deconcurenţa cu Coreea de Sud. Anul trecut, sud-coreeni au anunţat lansarea unor rachete cu rază de acţiune de 1.000 de kilometri, capabile să ţintească oriunde în Coreea de Nord. Lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune, practic, reiterează poziţia Coreei de Nord în ceea ce priveşte disuasiunea nucleară.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite