Consiliu NATO-Rusia, după summitul de la Varşovia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NATO şi Rusia reiau miercuri dialogul diplomatic pentru prima oară de la summitul de la Varşovia, în cadrul căruia Alianţa a decis să desfăşoare până la 4.000 de militari în estul Europei în scopul de a-şi consolida securitatea, comentează AFP.

Ambasadorii celor 28 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice şi omologul lor rus, Aleksandr Gruşko, se vor reuni după-amiază la sediul NATO din Bruxelles pentru o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, o platformă de dialog inactivă de la izbucnirea crizei din Ucraina, în iunie 2014.

„Aliaţii şi Rusia vor discuta trei teme: criza din Ucraina, transparenţa militară şi situaţia de securitate din Afganistan“, a explicat Carmen Romero, o purtătoare de cuvânt a NATO, citată de AFP şi Agerpres.

„Vom informa Rusia, într-un spirit al transparenţei, cu privire la deciziile importante pe care le-am luat săptămâna trecută la Varşovia pentru întărirea securităţii noastre“, a precizat ea.

La summitul de la sfârşitul săptămânii trecute la Varşovia, liderii Alianţei şi-au reiterat „unitatea“ în faţa Rusiei. Aceştia au aprobat o nouă creştere a capacităţilor militare în estul Europei, dând undă verde desfăşurării a patru batalioane multinaţionale în cele trei ţări baltice şi în Polonia începând din 2017.

Sub comanda SUA, Canadei, Germaniei şi Marii Britanii, cele patru batalioane vor număra între 600 şi 1.000 de oameni fiecare. Desfăşurarea lor în apropiere de frontiera rusă a stârnit furia lui Vladimir Putin, care a acuzat NATO la sfârşitul lunii iunie că încearcă să antreneze ţara sa într-o cursă a înarmării „frenetică“ şi că rupe „echilibrul militar“ în vigoare în Europa de la căderea Uniunii Sovietice.

„NATO nu constituie o ameninţare pentru Rusia. Noi nu căutăm confruntarea. Noi continuăm să aspirăm la o relaţie mai constructivă cu Rusia, atunci când acţiunile sale fac aceasta posibile“, a adat asigurări purtătoarea de cuvânt a NATO.

Pentru a protesta faţă de anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia şi ofensiva separatiştilor proruşi în estul Ucrainei în primăvara anului 2014, Alianţa Nord-Atlantică şi-a suspendat cooperarea practică cu Moscova, pe care o acuză de susţinerea militară a rebelilor.

Această criză, care a provocat temeri printre fostele ţări ale blocului sovietic care au aderat la NATO în privinţa propriei integrităţi teritoriale, a determinat cele 28 de ţări ale Alianţei să decidă o consolidare militară fără precedent de la sfârşitul Războiului Rece.

Astfel, Forţa de reacţie rapidă a NATO (NRF) a crescut mai mult decât dublu - până la 40.000 de oameni - cu un „vârf de lance“ de 5.000 de soldaţi, în timp ce unele componente pot fi dislocate în termen de 48 de ore.

Alianţa a trimis de asemenea avioane de vânătoare suplimentare pentru a ajuta ţările baltice să-şi protejeze spaţiul aerian şi a crescut numărul de exerciţii.

În paralel, a crescut numărul incidentelor militare şi autorităţile militare ruse şi aliate n-au mai avut niciun schimb direct din mai 2014, notează AFP, potrivit Agerpres.

În noiembrie 2015, armata turcă a doborât un avion rusesc care, potrivit Ankarei, intrase pe teritoriul Turciei dinspre Siria, ceea ce a declanşat o criză diplomatică gravă între Ankara şi Moscova, astăzi în fază de aplanare. În aprilie, aparate ruseşti s-au apropiat într-un mod „periculos“, potrivit Washingtonului, o navă şi un avion de recunoaştere ale armatei americane în Marea Baltică.

La insistenţa unor ţări precum Germania şi Franţa, dornice să manifeste o atitudine mai constructivă, Consiliul NATO-Rusia s-a reunit din nou la sfârşitul lunii aprilie. Dar, în finalul acestei prime reuniuni, după o pauză de peste 20 de luni, fiecare parte a rămas pe poziţia ei în problema conflictului ucrainean.

Chiar dacă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat o „discuţie sinceră“, el a recunoscut că întâlnirea nu a reglementat „dezacordurile profunde“ între Alianţă şi Moscova.

Stoltenberg, iar apoi Gruşko vor susţine declaraţii în faţa presei miercuri, după reuniunea Consiliului NATO-Rusia, în jurul orei locale 17.00 (18.00 ora României).

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite