BBC şi Vocea Americii, interzise într-o ţară africană cu două săptămâni înainte de un referendum pentru prelungirea mandatelor preşedintelui
0Autorităţile din Burundi au suspendat vineri difuzarea posturilor de radio BBC şi Vocea Americii, măsura venind cu două săptămâni înainte de ţinerea unui referendum convocat în vederea menţinerii la putere a preşedintelui Pierre Nkurunziza, care, în opinia sa, stăpâneşte prin graţia Domnului.
Consiliul Naţional al Comunicaţiilor din Burundi a anunţat că BBC şi Vocea Americii nu mai au drept de emisie pentru şase luni din cauza încălcării legislaţiei presei şi manifestării unui comportament neprofesionist, transmite agenţia de presă Reuters.
BBC a fost luat în vizor pentru că a dat cuvântul unor burundezi care s-au exprimat, potrivit autorităţilor, „inadecvat, exagerat, neverificat, cu atingeri la reputaţia şefului statului, incitare la ură rasială, conflicte politice şi nesupunere civică“.
De cealaltă parte, Vocea Americii este acuzată că a emis pe o frecvenţă neautorizată.
Radio France Internationale (RFI) şi postul de radio Isangarino, aflate la rândul lor în colimatorul autorităţilor, au scăpat cu sancţiuni, dar au fost invitate să-şi verifice mai bine sursele.
Burundi va organiza pe 17 mai un referendum care vizează extinderea mandatului prezidenţial de la cinci la şapte ani. Dacă măsura va fi adoptată, Pierre Nkurunziza (54 de ani) va putea candida la propria succesiune în 2020.
Textul fixează o limită de două mandate consecutive, dar nu ţine cont de mandatele din trecut, ceea ce i-ar putea permite lui Nkurunziza să rămână la putere până în 2034.
Pierre Nkurunziza este fiul unui tată hutu şi unei mame tutsi. Fost profesor de sport şi luptător de gherilă, este preşedinte al Burundi din august 2005. A fost reales în 2010 şi 2015, ultimul mandat obţinându-l prin încălcarea unui articol al Constituţiei şi cu ajutorul unei decizii controversate a Curţii Constituţionale.
Potrivit Africa Confidential, el crede că a fost ales de Dumnezeu să conducă în Burundi.
În martie anul curent, Nkurunziza a căpătat titulatura de „Ghidul Suprem Etern“ al CNDD - FDD (Consiliul Naţional pentru Apărarea Democraţiei - Forţele de Apărare a Democraţiei), aflat la putere din 2005.
Burundi este o ţară de aproape 28.000 de kilometri pătraţi şi peste 11 milioane de locuitori din Africa de Est.
A făcut parte din Africa Orientală Germană şi, după Primul Război Mondial, din Imperiul Colonial Belgian, care a guvernat prin intermediul aristocraţiei tutsi.
A obţinut independenţa la 1 iulie 1962, sub conducerea regelui Mwambutsa al IV-lea. Regele a rezistat doar patru ani la putere, căzând pe fondul conflictelor interne. Violenţele dintre puterea politică, asigurată de minoritarii tutsi, şi răzvrătiţi, adică majoritarii hutu, s-au soldat cu peste 100.000 de morţi între anii ’60 şi ’90 ai secolului trecut.