Asalt final asupra Rakka. O forţă combatantă sprijinită de americani a intrat în „capitala“ califatului instaurat de Statul Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Combatanţi arabi şi kurzi sirieni susţinuţi de Statele Unite au intrat marţi în Rakka, chiar în prima zi a asaltului final asupra acestui oraş care reprezintă cel mai important bastion al reţelei teroriste Statul Islamic, transmite AFP.

Forţele Democratice Siriene (FDS) au anunţat marţi dimineaţă că au lansat asaltul final asupra Statului Islamic, vizând cucerirea bastionului său, oraşul Rakka, situat pe malul Eufratului, în nordul Siriei.

Rakka a fost cucerit de jihadiştii din Statul Islamic în vara anului 2014 şi declarat capitala „Califatului“.

După trei ani de ocupaţie jihadistă, Rakka este pe cale să-şi recapete libertatea.

FDS au lansat asaltul asupra Rakka marţi dimineaţă şi au reuşit să intre în partea de est a oraşului.

„Forţele noastre au intrat în cartierul Mechleb“, a declarat pentru AFP comandantul Rojda Felat.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a confirmat această informaţie, precizând că FDS au eliberat mai multe clădiri din acest cartier.

Spre o lovitură decisivă

Lupte grele au loc la periferiile de nord şi de vest ale Rakka, a mai declarat Felat.

De fapt, FDS îi atacă pe jihadiştii retraşi în Rakka din trei părţi, şi anume din nord, vest şi est.

„Mulţumită avioanelor coaliţiei internaţionale şi armelor care ne-au fost furnizate, vom lua Rakka de sub controlul“ Statului Islamic, a apreciat un purtător de cuvânt al FDS.

Dar generalul american Steve Townsend, care comandă coaliţia internaţională împotriva Statului Islamic coordonată de Statele Unite, a avertizat într-un comunicat că bătălia va fi „lungă“ şi „dificilă“.

El a apreciat totuşi că o victorie FDS şi a coaliţiei antijihadiste va da o „lovitură decisivă“ califatului autoproclamat de Statul Islamic în 2014 în teritoriile pe care le-a cucerit în Siria şi în Irak, o mare parte fiind eliberată deja.

Statul Islamic este pe cale să piardă şi oraşul Mosul, ultimul său mare fief urban din Irak.

Atacaţi puternic la Mosul, jihadiştii au ucis 163 de persoane ce încercau să fugă din vestul acestui oraş din nordul Irakului.

Pentru evitarea unor scenarii similare la Rakka, purtătorul de cuvânt al FDS i-a îndemnat pe locuitorii acestui oraş să se îndepărteze de poziţiile Statului Islamic şi de zonele de front.

Aproximativ 300.000 de persoane locuiesc în prezent la Rakka, inclusiv 80.000 de refugiaţi din alte regiuni ale Siriei devastate de război. Forţele antijihadiste îi acuză pe combatanţii Statului Islamic că se ascund în mijlocul civililor şi îi folosesc ca „scuturi umane“.

Turcia, în gardă

Pe de altă parte, premierul turc Binali Yildirim a declarat marţi că Ankara va reacţiona imediat dacă operaţiunea de recapturare a Rakka se va transforma într-o ameninţare la adresa Turciei. 

Guvernul de la Ankara urmăreşte cu atenţie orice mişcare a forţei kurde YPG (Unitatea de Protecţie ale Poporului Kurd), care reprezintă componenta principală a FDS. Turcia consideră YPG drept extensia din Siria a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizaţie separatistă care duce o luptă armată împotriva Ankarei din 1984 şi care este catalogată drept „teroristă“ de către Ankara şi aliaţii săi occidentali. Turcia se teme de crearea unei zone controlate de kurzi în nordul Siriei. 

Ce se mai află sub controlul Statului Islamic

În afara de Rakka, Statul Islamic mai controlează în Siria sectoare din sudul provinciei Rakka, dar şi o mare parte din provincia vecină Deir ez-Zor, bogată în petrol. Statul Islamic ocupă de asemenea sectoare din provincia centrală Homs şi are o minimă prezenţă în provinciile Hama (centru), Alep (nord), Deraa (sud) şi Damasc.

În pofida pierderilor de pe teren, reţeaua teroristă sunnită reuşeşte să-şi menţină impactul cu atentate sângeroase în Siria şi în Irak, precum şi în Occident.

Peste 320.000 de persoane au fost ucise în războiul din Siria, declanşat în martie 2011.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite