VIDEO Întâlnire istorică între Papa Francisc şi patriarhul Chiril: de ce acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Întâlnire istorică între Papa Francisc şi patriarhul Chiril. Papa Francisc, înainte de a pleca de la Roma spre Mexic, cu escală în Cuba, unde se va întâlni cu patriarhul Chiril FOTO AFP
Întâlnire istorică între Papa Francisc şi patriarhul Chiril. Papa Francisc, înainte de a pleca de la Roma spre Mexic, cu escală în Cuba, unde se va întâlni cu patriarhul Chiril FOTO AFP

Întâlnire istorică între Papa Francisc şi patriarhul Chiril. După aproape un mileniu de la Marea Schismă, care a împărţit creştinismul în două mari ramuri - occidentală (catolică) şi estică (ortodoxă) - un suveran pontif se va întâlni cu un patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse.

UPDATE Ce spune declaraţia semnată de cei doi lideri creştini la Havana

UPDATE 23.30 Întâlnirea dintre Papa Francisc şi Patriarhul Chiril al Rusiei s-a terminat. După o discuţie în spatele uşilor închise care a durat aproximativ o oră, cei doi lideri religioşi au semnat o declaraţie comună condamnând violenţele împotriva populaţiei creştine din Orientul Mijlociu, au adresat câteva cuvinte jurnaliştilor şi au făcut schimb de daruri.

LIVE VIDEO O parte a întâlnirii dintre cei doi lideri religioşi va fi transmisă în direct, pe canalul oficial de YouTube al Vaticanului, începând cu ora 23.15:

UPDATE 22.30 Cei doi lideri religioşi s-au întâlnit pe aeroportul din Havana, unde are loc în aceste momente o discuţie personală. La sfârşitul acesteia, Papa Francisc şi Patriarhul Chiril vor prezenta o declaraţie comună.

FOTO EVN

image

VIDEO de la aterizarea Papei în Cuba 

UPDATE 21.15 Papa Francisc a aterizat pe Aeroportul José Martí din Havana în jurul orei 21.00 (n.r. - ora României), unde a fost întâmpinat de Raúl Castro, preşedintele Cubei. Cei doi s-au retras în Salonul Prezidenţial al aeroportului, unde urmează să se întâlnească cu Patriarhul Chiril, ajuns în Cuba în cursul zilei de ieri. Potrivit programului oficial, cei doi lideri religioşi urmează să discute timp de două ore. În jurul orei 23.00 (ora României), Papa Francisc şi Patriarhul Chiril vor da publicităţii o declaraţie comună.


Papa Francisc şi Raúl Castro, pe aeroportul din Havana FOTO ctvnews.ca

image

Întâlnire istorică între Papa Francisc şi patriarhul Chiril. Prima întâlnire dintre capii Bisericilor catolică şi ortodoxă de la Marea Schismă din 1054

Papa Francisc a plecat vineri dimineaţă de la Roma în prima sa vizită în calitate de suveran pontif în Mexic, care se va încheia pe 18 februarie. Înainte va face o escală la Havana, unde va avea o întâlnire istorică cu patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Chiril, informează AFP online. Papa Francisc a plecat cu avionul la ora locală 07.54 (08.54, ora României) de pe aeroportul Fiumicino cu destinaţia Havana, urmând să se întâlnească pe aeroportul Jose Marti cu patriarhul Kiril. Întâlnirea de pe aeroportul capitalei cubaneze va fi prima dintre capii Bisericilor catolică şi ortodoxă de la Marea Schismă din 1054.

„Astăzi este o zi de har. Întâlnirea cu Patriarhul Chiril este un dar de la Dumnezeu. Rugaţi-vă pentru noi“, a scris papa Francisc pe contul său de Twitter înainte de întâlnirea cu liderul Bisericii Ortodoxe Ruse.

Papa Francis poartă o pălărie tradiţională mexicană

Întâlnirea dintre Papa Francisc şi patriarhul Chiril. De ce acum?

Întâlnirea, pregătită timp de doi ani, a fost ţinută în secret până în ultimul moment, mai ales din cauza rezistenţelor din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse.

Lupta pentru supremaţie şi punctele de vedere diferite asupra unor probleme teologice întreţin de 

aproape un mileniu tensiunile dintre cele două biserici. Biserica Ortodoxă Rusă refuză să recunoască autoritatea papală şi acuză Vaticanul că încearcă să-i convertească adepţii.

Patriarhul Chirill FOTO AP

„În pofida diferenţelor, Biserica Ortodoxă Rusă consideră catolicismul cel mai apropiat aliat al său“, a apreciat pentru NBC Serghei Filatov, un expert în religie de la Academia de Ştiinţe a Rusiei.

Papa Ioan Paul al II-lea - creditat cu un rol important în încheierea Războiului Rece - a vrut la rândul său să se întâlnească cu un patriarh rus, dar invitaţiile sale au fost respinse de fiecare dată.

În ceea ce priveşte întâlnirea de astăzi, majoritatea experţilor consideră că a fost favorizată de deschiderea celor doi lideri reilgioşi. Papa Francisc, ales pe 13 martie 2013, a devenit un adevărat campion al dialogului interreligios. La rândul său, Chiril, patriarh din 1 februarie 2009, a arătat o deschidere fără precedent faţă de Vatican.

Papa Francisc şi patriarhul Chiril vor discuta timp de două ore. La finalul acestei întâlniri istorice şi simbolice, ce va fi găzduită de preşedintele Cubei, Raul Castro, cei doi lideri religioşi vor semna o declaraţie comună.

Întâlnire istorică între Papa Francisc şi patriarhul Chiril. Persecutarea creştinilor, principala temă a întrevederii

„Ecumenismul şi solidaritatea sunt importante pentru creştinii asediaţi“, consideră Erica Hunter, de la Universitatea din Londra, citată de NBC.

De fapt, principala temă a acestei întrevederi este reprezentată, potrivit Bisericii Ortodoxe Ruse, de persecutarea creştinilor în lume, însă, având în vedere faptul că, în vara anului trecut, suveranul pontif s-a exprimat în favoarea unei date comune pentru Sărbătorile Pascale, nu este exclus, spun unii experţi, ca şi acest subiect să fie abordat.

Recunoaşterea reciprocă a botezului este o altă temă fierbinte ce ar putea fi adusă în discuţie, chiar dacă niciuna dintre părţi nu a făcut declaraţii în acest sens.

Întâlnire istorică între Papa Francisc şi patriarhul Chiril. Biserica Ortodoxă Rusă exclude orice tentă politică

„Rusia poate oferi multe“ păcii mondiale, a declarat Papa într-un interviu acordat recent.

„Legăturile dintre patriarh şi Kremlin conferă întâlnirii o dimensiune strategică“, scrie pe blogul său Marco Politi, care urmăreşte cu atenţie evoluţiile de la Vatican. Politi sugerează faptul că preşedintele rus Vladimir Putin, primit până acum de două ori de Papa Francisc, ar fi un „protagonist din spate“ al întâlnirii de la Havana.

Însă purtătorul de cuvânt al Patriarhiei ruse a declarat că întâlnirea celor doi lideri religioşi nu va avea tente politice. „Eu pot să vă garantez 100% că este o întâlnire între doi şefi de Biserici care nu are nimic de-a face cu politica“, a dat asigurări diaconul Aleksandr Volkov. „Agenda unei Biserici nu este legată de agenda politică a unei ţări sau alteia“, a adăugat el.

„Această întâlnire istorică marchează o nouă etapă în relaţiile“ dintre Biserica Ortodoxă şi Biserica Catolică, a insistat diaconul Aleksandr Volkov, evitând să vorbească despre o posibilă etapă în vederea „unificării“ catolicilor şi ortodocşilor.

200.000 de persoane sunt aşteptate la slujba papei de la frontiera dintre Mexic şi SUA

Apoi Papa se va îmbarca într-un avion al companiei Alitalia pentru a pleca spre Ciudad de Mexico, unde va fi primit de preşedintele ţării, Enrique Peńa Nieto. Jorge Bergoglio este primul papă latino-american care vizitează Mexicul şi timp de şase zile el se va deplasa în patru state (Estado de México, Chiapas, Michoacán şi Chihuahua) şi va vizita şase oraşe, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

În timpul şederii sale în Mexic, Papa Francisc va oficia cinci liturghii, un Angelus şi şapte predici şi va fi înconjurat în orice moment de un amplu dispozitiv de securitate, implicând desfăşurarea a 13.000 de poliţişti federali.

În Mexic, suveranul pontif va vizita Palatul Naţional şi catedrala metropolitană unde se va întâlni cu episcopii ţării şi va aborda tema „periferiei“ umane la Ecatepec, unul dintre cele mai mari municipii, cu 4 milioane de locuitori şi cu un grad înalt de marginalizare. Va vizita de asemenea Chiapas, San Cristóbal de las Casas, Tuxtla Gutiérrez, Morelia, Michoacán şi Ciudad Juárez.

În ultima zi a vizitei, va zbura până în Chihuahua, localitatea de frontieră cu SUA, unde va vizita penitenciarul „Cereso 3“, considerat unul dintre cele mai periculoase din lume, cu 3.000 de deţinuţi, dintre care 700 vor putea asista la predica sfântului părinte.

Cincizeci şi două de persoane au fost ucise în urma unei revolte produse joi într-o închisoare din Monterrey, în nord-estul Mexicului.

Potrivit unor date primite în decembrie de Papa Francisc, 80.000 de persoane au murit şi 26.000 au fost date dispărute din 2006 în Mexic din cauza violenţelor.

În Ciudad Juárez, Papa va participa la o întâlnire cu personal din câmpul muncii în vechiul centru expoziţional şi se va despărţi de Mexic printr-o slujbă oficiată la frontieră, la care se aşteaptă să participe peste 200.000 de persoane.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite