SUA cedează Chinei şi nu mai vinde Taiwanului alte F-16
0SUA îşi recalibrează politicile din Pacific pe măsură ce “umbra” Beijingului învăluie regiunea.
Săptămâna trecută, Casa Alba a refuzat să vândă Taiwanului 66 de avioane F-16 ultimul răcnet (varianta C/D). În schimb, Washingtonul a oferit un pachet de modernizare (radar de ultima generaţie, sistem perfecţionat de navigaţie, ţintire şi război electronic) a celor 145 de F-16 varianta A/B aflate deja în stocul Taipeiului. În cele din urmă, motivul refuzului este desigur China. Beijingul a protestat imediat, făcând lobby şi presiuni asupra Washingtonului pentru a abandona tranzacţia. Aranjamentul final pare unul tipic, acrobatic, în stilul deja consacrat al administraţiei Obama: a încercat o acomodare a ambelor părţi, dar care în final nu multumeşte pe nimeni. Taiwanul nu obţine mult doritele aparate, deşi pachetul de upgradare sporeşte semnificativ potenţialul său ofensiv, oferind Taipeiului capacitatea de a pune în pericol ţinte din sudul Chinei.
Şi totuşi care este viitorul Taiwanului? Ce-i poate asigura securitatea în faţa gigantului de la nord? Este destul de improbabil ca Washingtonul să-i ofere acces la „perla coroanei” (invizibulul F 35 care nu are nevoie de baze fixe). Deja stocul de F-16 (dependent de baze fixe) pe care îl are în dotare Taiwanul este vulnerabil în faţa imensului arsenal de rachete balistice dezvoltat, în ultimii ani, de către China. Este foarte posibil ca în caz de conflict deschis, flota aeriană taiwaneză să nu mai existe după un prim baraj balistic venit de la nord. În extremis s-ar putea chiar ca „Taiwanul să fie forţat să atace preemptiv, utilizând avioanele F-16, în încercarea de a micşora pagubele pe care inevitabil ar putea să le sufere”, crede Robert Haddick de la Small Wars Journal. Între timp, estimările regionale nu sunt deloc optimiste. Investiţiile Beijingului în capacităţile „anti-acces” ar putea slăbi decisiv rolul de descurajare al prezenţei americane din zonă. În 10 ani, Statele Unite nu vor mai putea apăra Taiwanul, chiar cu formidabilele F-22 şi două grupuri de portavioane desfăşurate în regiune estima în 2009 un raport al RAND Corporation.
Pacificul nu mai e „un lac american”
Pentru Robert Kaplan însă, „deal”-ul care ajută doar pe jumătate Taiwanul, reflectă graduala şi inevitabila tranziţie de putere care are loc chiar acum între SUA şi China. „Administraţia Obama acţionează rezonabil. Îşi ajustează vânzările pe măsură ce puterea chineză, deopotrivă economică şi militară, devine mai fermă”, spune Kaplan într-un editorial recent din Washington Post. Pentru el tendinţele sunt clare. Beijingul forţează o schimbare de paradigmă regională. Demersul Chinei, de „învăluire” şi „copleşire” a Taiwanului (China are 1500 de rachete îndreptate spre acesta), se înscrie în logica tranziţiei Pacificului de vest spre „multipolaritatea militară” şi cât mai departe de ordinea consacrată după 1945, când s-a transformat într-un veritabil „lac american”. În timp, totul sugerează anexarea de facto a Taiwanului prin învăluire: ”prin ajustarea raportului de forţe în favoarea sa, astfel încât China să nu fie nevoită să lupte pentru ceva ce are deja în posesie”.